DOGAĐANJA U RUJNU U DARUVARU

 
 
 
DOGAĐANJA U RUJNU U DARUVARU
 

06.- 07.09. - FLIG DARUVAR - festival limenih glazbi u Daruvaru

Tradicija limene glazbe veže se uz razvoj termalnih izvora u Daruvaru. U starim zapisima nalazimo da začeci muziciranja započinju doseljavanjem Čeha na ove prostore. Salonski orkestri zabavljali su posjetitelje tijekom njihova boravka u toplicama sviranjem u muzičkom paviljonu Julijevog parka, koji su bili dobro posjećeni. U orkestru osim daruvarskih glazbenika svirali su i glazbenici iz Češke, među kojima i slavni glazbenik i skladatelj Karel Koleta i Vaclav Řiha. „Gradska limena glazba Daruvar 1922“ tu tradiciju nastavlja i obogaćuje organiziranjem festivala limenih glazbi FLIG u Daruvaru.

U petak, 6.rujna, poslušajte puhačke orkestre na Trgu kralja Tomislava od 19:00 sati, a u subotu, 7.rujna,  u dopodnevnim satima nastupe poslušajte u glazbenom paviljonu u Julijevom parku u 10:30 sati i na Trgu kralja Tomislava (ispred DM-a) u 11:00 sati. U večernjim satima od 19:00 sati, održat će se revijalni koncert na Trgu kralja Tomislava, a u slučaju lošeg vremena koncert će biti održan u Kino dvoranu „30.svibnja“.

Više na: http://www.visitdaruvar.hr/flig-daruvar-1.aspx i https://www.pou-daruvar.hr/ .

 

07.09. - KONČENICKÉ HODY/DAN ČEŠKE KULTURE I GASTRONOMIJE U KONČANICI 2019.

Češka beseda Končanica i Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske uz podršku općine Končanica organizira “KONČENICKÉ HODY”, u prijevodu „KONJČENJAČKA GOZBA“, 07. rujna, u subotu, na školskom igralištu s početkom u 17:00 sati. Za posjetitelje će biti priređena domaća češka eno i gastro ponuda, a u povorci koja će proći glavnom ulicom Končanice kao i u kulturno-umjetničkom programu sudjeluju domaća i gostujuća češka folklorna društva. U večernjim satima je na sportskom igralištu pored škole, tradicionalna pučka fešta iliti “Lidova veselice”. Događaj je otvoren za javnost i ulaz je slobodan. Više na:  http://www.koncanica.hr , www.visitdaruvar.hr  i  https://www.facebook.com/ceskabeseda.koncanica?fref=ts .

 

08.09. - PLESNA RADIONICA

Daruvarske mažoretkinje Da-Me i Plesni studio Fever iz Zagreba pozivaju vas na plesnu radionicu s početkom u 19:00 sati na glavnom gradskom trgu u Daruvaru. Naučite nešto novo na radionici koja je namijenjena svima, neovisno o plesnom iskustvu, uz puno zabave. Radionica je besplatna.

Više na: https://www.facebook.com/events/664681677363834/ .

 

10.09. - HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN

Hrvatski olimpijski dan poznat pod skraćenim nazivom HOD, posvećen datumu utemeljenja HOO-a, 10. rujna, danas je opće prihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. U organizaciji Sportske zajednice Grada Daruvara na Trgu kralja Tomislava s početkom u 17:00 sati održat će se prezentacija daruvarskih sportskih klubova, u čast oformljenja Hrvatskog olimpijskog odbora. U školskim ustanovama manifestacija se obilježava u sklopu nastavnih aktivnosti tijekom cijeloga dana. Više na:  https://daruvar.hr/ , https://szgda.hr/hrvatski-olimpijski-dan-5/ .

 

12.09. - EDUKATIVNO PREDAVANJE I PROMOCIJA KNJIGE U PUČKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI DARUVAR

Na samome početku nove školske godine Pučka knjižnica i čitaonica poziva vas na zanimljivo i edukativno predavanje s promocijom knjige Čitanjem do (spo)razumijevanja, autorice Anite Peti- Stantić, profesorice na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Promocija će se održati u četvrtak 12.9.2019. godine u 18:00 sati u prostoru knjižnice. Na promociji će govoriti, uz autoricu i nastavnica hrvatskog jezika, Jasminka Brkić- Strejček. Promocija knjige i predavanje pomoći će svima onima koji rade s djecom ili ih odgajaju jer je čitanje važna aktivnost za svakog pojedinca i što se ranije krene s tom aktivnošću pojedincu će biti lakše obrazovanje i sporazumijevanje u svakodnevnom životu. 

Više na: https://knjiznica-daruvar.hr/default.asp?sid=2&n=1 .

 

14.-17.09. - OBILJEŽAVANJE 28. OBLJETNICE DOMOVINSKOG RATA, ZAJEDNIČKE VOJNO REDARSTVENE AKCIJE OSLOBAĐANJA VOJARNE “POLOM“ I DANA BRANITELJA GRADA DARUVARA

U subotu 14. rujna 2019. od 9:00 do 13:00 sati na Trgu kralja Tomislava održavat će se taktičko tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske i policije. U 10:00 sati komemoracija za poginule branitelje kod Spomenika braniteljima Daruvara, zatim formiranje kolone i polazak prema glavnom gradskom trgu, postrojavanje branitelja ispred Gradske uprave Daruvar uz prigodno obraćanje, a od 12:00 sati Sportski susreti branitelja i druženje s građanima uz vojnički grah.

U 21:00 sat na Trgu kralja Tomislava koncert Tomislava Bralića i Klape Intrade.

U nedjelju 15. rujna 2019. s početkom u 11:00 sati u Crkvi Presvetog Trojstva održat će se Sveta Misa za sve branitelje i za Domovinu.

U ponedjeljak 16. rujna 2019., u 8:00 sati u Kapelici Sv. Antuna Padovanskog u Doljanima održat će se Sveta Misa za sve poginule branitelje. U 10:30 sati Doljani - Mjesni dom, paljenje svijeća i polaganje cvijeća kod spomen obilježja poginulim braniteljima uz molitvu za poginule i nestale hrvatske branitelje, a potom domjenak u Mjesnom domu u Doljanima. S početkom u 18:00 sati u Kino dvorani „30.svibnja“ predviđena je projekcija filma o Domovinskom ratu za građanstvo Udruge 24. MAD – „24. MAD daruvarski topnici“, a zatim u 19:30 sati u Kino dvorani „30.svibnja“ projekcija filma o Domovinskom ratu za građanstvo Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara ’91. – „Domovinski rat u Daruvaru 1990.-1992.“.

U utorak 17. rujna 2019., na Dan branitelja Grada Daruvara, u 8:00 sati u Kino dvorani „30.svibnja“  projekcija filma za učenike o Domovinskom ratu Udruge 24. MAD – „24. MAD daruvarski topnici“, a od 10:10 do 11:00 sati emisija na Radio Daruvaru o događanjima iz 1991. godine i obilježavanju Dana branitelja Grada Daruvara.

Više informacija o protokolu pogledajte na: https://daruvar.hr/ .

 

17.09. - KAZALIŠNA PREDSTAVA "SVE O MUŠKARCIMA" TEATRA GAVRAN

Mladena Gavran, koja je prošle godine režirala “Sve o ženama”, prihvatila se režije i predstave “Sve o muškarcima”, odabravši za nositelje zahtjevnih uloga tri mlada nadarena glumca: Vedrana Komeričkog, Tomislava Krstanovića i Radu Radulovića. U ovoj dinamičnoj predstavi, 17. rujna u 20:00 sati u Kino dvorani „30.svibnja“, glumci su odlučili pružiti vam istinsko teatarsko zadovoljstvo propitujući krajnje granice glumačkog umijeća.

Više na: https://www.teatar-gavran.hr/, https://www.pou-daruvar.hr/ .

 

20.-22.09. - FRA MA FU FESTIVAL 

Fra Ma Fu festival pokrenuli su u Virovitici Hrvatsko novinarsko društvo i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje 2015. godine. Posvećen je novinaru, fotoreporteru, piscu, pjesniku i autoru scenarija za stripove Franji Martinu Fuisu (Virovitica 1908. - Plitvice 1943.), najpoznatijem hrvatskom reporteru 30-ih godina 20. stoljeća i začetniku hrvatske turističke reportaže koji je pisao je pod pseudonimom Fra Ma Fu.

Festival današnjim novinarima omogućuje razmjenu iskustava i praktičnu prilagodbu zahtjevima suvremenog novinarstva, prepoznavanja Fuisovih talenata kod mladih i njihovo vrednovanje i poticanje. Na njemu se sastaju članovi Hrvatskog novinarskog društva iz Zbora istraživačkih novinara, Zbora turističkih novinara i Zbora umirovljenih novinara te novinari iz brojnih redakcija koji žele učiti i upoznavati nove kolege i njihova iskustva. Osim novinara, Fra Ma Fu festival okuplja crtače stripova i karikatura, pisce, pjesnike i fotografe koji dijele Fuisove talente uz odvažnu znatiželju, spremnost na istraživanje i eksperimentiranje s novim medijima.

Festivalski programi do sada su održani u Virovitici, Slatini, Pitomači, Križnici, Lukaču, Višnjici, Fažani i na Brijunima, a ove godine bit će održan u Daruvaru od 20. do 22. rujna 2019.godine.

Više na: http://www.visitdaruvar.hr/ i  https://daruvar.hr/ .

 

24.-28.09.- MASKA – 14. Mali sajam kazališta

U Daruvaru će se od 24. do 28. rujna održavati MASKA - 14. Mali sajam kazališta na kojemu sudjeluju  kazališne družine, dramski studiji i profesionalne kazališne kuće. Uz predstave za djecu predškolskog, osnovnoškolskog uzrasta i mladež program upotpunjuju ulični žongleri i zabavljači. Program Malog sajma kazališta održava se u Kino dvorani „30.svibnja“ i na glavnom gradskom trgu.

Više na: http://www.pou-daruvar.hr i www.visitdaruvar.hr .

 

26.09. - OBILJEŽAVANJE EUROPSKOG DANA JEZIKA

Češka osnovna škola J.A.Komensky i Grad Daruvar uz pokroviteljstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, obilježit će 26. rujna u 13:00 sati na Trgu kralja Tomislava Europski dan jezika i to projektom "Češki na ulici/ Čeština na ulici".  

Učenici će pripremiti set naljepnica koje će se postaviti na i uz predmete na daruvarskom glavnom trgu. Građani, posjetitelji i turisti će imati priliku "pohađati" neobičan ulični tečaj češkog jezika ali i vidjeti kako se određeni predmeti nazivaju na češkom, hrvatskom, engleskom, njemačkom te mađarskom jeziku; jezicima koji se uče u toj školi.

Više na: http://www.visitdaruvar.hr/ i https://daruvar.hr/ .

 

28.09. - VEČER EVERGREENA U DVORCU JANKOVIĆ

Turistička zajednica Daruvar-Papuk i Gradska tržnica Daruvar pozivaju vas na zabavno kulturnu plesnu večer u Dvorcu grofa Jankovića. Zabavite se uz SWING TIME KVARTET, eno-gastro i pivsku ponudu 28. rujna 2019. godine od 19:00 do 01:00 sati. ULAZ SLOBODAN.
Više na: http://www.visitdaruvar.hr/ .

 

PRIJAVITE SE NA IV žDrAl trail U DARUVARU

Klub SKOK poziva sve zainteresirane rekreativce i ljubitelje prirode i druženja da se prijave na četvrto izdanje utrke u našem gradu, „ŽDrAl trail 2019“, koja će se održati 05. listopada. Ove godine možete birati između 4 utrke:
1.      Mali žDrAl 17km/+650m,
2.      Veliki žDrAl 27km/+900m
3.      Canicross 8km/+250m
4.      Rekreativni Wine Race 8km/+250m

Mali i veliki žDrAl su dio Kontinentrail i Slavonsko-baranjske lige, a na utrke se mogu naravno prijaviti i oni koji ne skupljaju bodove u ligama.

Canicross utrka je dio Prins Canicross lige, a također se mogu prijaviti i svi koji žele sudjelovati. Canicross je disciplina gdje se skupa s trkačima utrkuju i psi koji su na poseban način povezani s trkačem tijekom cijele utrke.

Wine race je rekreativna utrka sa okrepnim stanicama kod daruvarskih vinara. Na njoj mogu sudjelovati apsolutno svi, a kušanje vina na okrepnim stanicama nije obavezno.

Start, cilj, ručak, druženje i sve ostale popratne aktivnosti održat će se u Dvorcu grofa Antuna Jankovića u Daruvaru. Za sve natjecatelje osiguran je ručak, a nakon proglašenja najboljih slijedi after-party uz živu glazbu. Krajnji rok za uplatu startnine je 25.09.2019. ako želite potpuni startni paket.

PRIJAVE na stranici: https://www.stotinka.hr/hrv?q=%C5%BEdral+trail&month_year=102019

(Prijava je potpuna nakon uplate kotizacije, a svi detalji za uplatu nalaze se na stranici stotinke.)

Više na: https://www.facebook.com/Zdraltrail/ i http://www.visitdaruvar.hr/zdral-trail-2019.aspx .
 

DODATNE INFORMACIJE

RENT A BIKE U TURISTIČKOJ ZAJEDNICI DARUVAR-PAPUK
Ljepšim vremenskim prilikama započela je sezona iznajmljivanja bicikala u Turističkom uredu na Trgu kralja Tomislava 12 u Daruvaru. Iznajmljivanje bicikala turistima i gostima grada vrši se u radno vrijeme Turističkog ureda uz predočenje identifikacijske isprave i obaveznog ispunjavanja Izjave o korištenju.

Više na: http://www.visitdaruvar.hr/rent-a-bike.aspx.

NAJAM ELEKTRIČNIH BICIKALA
U gradu Daruvaru se nalaze 3 električna bicikla za najam, a u Općini Sirač 2 električna bicikla za najam koja su postavljena na stanicama. Bicikli se mogu iznajmiti 0-24h, cijena najma je 10 kn/sat, 50 kn/ 6 sati, a svako prekoračenje se naplaćuje dodatnih 10kn/sat. Sustavi automatskog iznajmljivanja bicikala, tzv. bike-sharing, po uzoru na mnoge svjetske destinacije, rezultat su nastojanja da se korisnicima omogući brz i jednostavan način korištenja bicikla, unapređenju razine usluge i ponude destinacije.  Za sva dodatna pitanja o najmu električnih bicikala možete nazvati Turistički ured Daruvar na broj telefona 043/331-382 ili doći osobno u Turistički ured Daruvar, Trg kralja Tomislava 12.

Više na: http://www.visitdaruvar.hr/da-bike.aspx .

DVORAC GROFA JANKOVIĆA
Posjetite Dvorac Janković subotom od 09:30 do 13:00 sati (18.05.-26.10.2019.) uz stručno vodstvo licenciranog turističkog vodiča te iz nove suvenirnice u Dvorcu ponesite sa sobom uspomenu iz Daruvara. Za posjete Dvorcu ostalim danima potrebna je prethodna najava na: 099/493 6112, info@trznica-daruvar.com

Više na: http://www.visitdaruvar.hr/dvorac-jankovic.aspx .

GLASAJTE ZA GINKGO-HRVATSKO STABLO GODINE
Reci DA za Ginkga!

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije prijavila je naš županijski spomenik parkovne arhitekture – stablo ginka u Gradu Daruvaru na Natjecanje za Hrvatsko stablo 2019. godine. Ginko iz Daruvara se nalazi ispred južnog ulaza u dvorac Antuna Jankovića, gdje su dva primjerka listopadnog stabla Ginko biloba, ženski i muški primjerak, porijeklom iz zapadne Kine.
Upute za glasovanje:
• Stranici za glasovanje se pristupa direktno putem poveznice - https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-g…/. Također stranici se može pristupiti putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije (https://zastita-prirode-dnz.hr/).
• Glasati se može za samo jednog kandidata. Nakon odabira željenog kandidata potvrdite svoj glas klikom na internet stranici.

Više na: http://www.visitdaruvar.hr/reci-da-za-ginka.aspx