Turistička ponuda

 
 
 

Županija prikrivenih draži

Bjelovarsko-bilogorska županija najistočnija je županija središnje Hrvatske. Prostire se većim dijelom lonjsko-čazmanske zavale, a okružju je pristranci Bilogore, Papuka i Moslavačke gore.

To je blago valovit kraj s riječnim dolinama usječenima u šljunkovito-ilovasti ravnjak. Naselja su pretežito nizna, često se bez prekida nadovezuju jedno na drugo pa su se formirali nizovi velikih sela duž cesta, dugi i do nekoliko kilometara. Županiju odlikuje velika etnička raznolikost, što pridonosi njezinu kulturnom bogatstvu.

Županijsko središe Bjelovar jedan je od naših najmlađih gradova. Osnovan je sredinom XVIII. stoljeća kao vojno-krajiško središte, s pravokutnom mrežom ulica i velikim središnjim trgom. Oko njega se nalaze važni kulturno-povijesni spomenici: barokna župna crkva sv. Terezije, zgrada gradskoga muzeja, vojarna i dr.
Bjelovarska županijaBjelovarska županijaBjelovarska županijaBjelovarska županija
Daruvar je bio važno naselje još u rimsko doba zahvaljujući izvorima tople vode. Kupališno-lječilišna funkcija grada obnovljena je u drugoj polovici XVIII. stoljeća, kada je grof Antun Janković podigao jednokatni dvorac s parkom i kupališne zgrade. Daruvar je središe češke nacionalne manjine u Hrvatskoj. Česi njeguju svoj jezik, običaje i folklor, a posebno je zanimljiva žetvena svečanost Obžinkove slavnosti, koja se održava svake druge godine u drugom češkom naselju.

Turističku ponudu županije upotpunjuju brojne crkve, muzeji, srednjovjekovni burgovi (Garićgrad i dr.) te drugi kulturno-povijesni spomenici, kao i šumovite gore, brojne rijeke i ribnjaci. Bogata gastronomska ponuda uključuje specijalitete češke i talijanske kuhinje, kvalitetna vina (daruvarski rizling) i domaće pivo (Staročeško).

 

Zeleni vrtovi Poilovlja

Zeleni vrtovi Poilovlja

 
 
Zeleni biser za istinske ljubitelje prirode

Saznajte više...
 

Čazma Natura

Čazma Natura

 
 
Biološko kupalište

Saznajte više...
 

 

Bilogorska vinska cesta

Bilogorska vinska cesta

 
 
U podnožju Bilogorske gore, nadomak Bjelovara i samo sat vožnje udaljena od Zagreba, nalazi se Bilogorska vinska cesta. Pitomi krajolik, očuvana...

Saznajte više...
 

Daruvarska vinska cesta

Daruvarska vinska cesta

 
 
Brežuljci prošarani vinogradima, izuzetna vina i ugodni interijeri vinskih kušaonica, degustacije uz specifične priče o sortama i fazama...

Saznajte više...