Sirač

 
 
 

Stjepana Radića 120/1, 43541 Sirač
Tel. 043/675-250
Fax 043/675-259
opcina@sirac.hr

- Stari grad Sirač - srednjovjekovna turska kamena utvrda visinskog tipa  iz 14. stoljeća, smještena na istaknutoj poziciji – klisuri, u središtu naselja na izlazu rijeke Bijele iz masiva Papuka.

- Park branitelja - Spomen obilježje otkriveno  26. studenoga 2005. godine, na dan kada je 1991. godine formirana IV. četa 52. samostalnog bataljuna ZNG-a sastavljena od Sirčana. Na središnjem i dominantnom mjestu parka postavljeno je glavno spomen obilježje od velikog prirodnog kamenog bloka iz siračkog kamenoloma, a oko njega je po parku razasuto 12 manjih stijena koje simboliziraju 12 poginulih branitelja iz Sirača. Na svakoj od tih stijena upisani su samo njihovi nadimci po kojima su zvani u Siraču.

- Park skulptura – u sklopu upravne zgrade tvrtke Kamen, na kultiviranom prostoru od 4 800 m2   od 2008. godine nalaze se odabrana ostvarenja s održanih kiparskih kolonija u Siraču.  Skulpture su kipari iz Hrvatske, Češke i Makedonije  izradili od siračkog kamena. 

- Manastir Pakra - Jugoistočno od Daruvara, u kanjonu rječice Pakre, po kojoj je i dobio ime, nalazi se Manastir Pakra nekada zvan Nova pustinja, a po nekim ruskim dokumentima Znamenski (čudo). Narodno predanje pripisuje osnivanje ovog manastira hajduku Stamenku Njigomiru, koji se pokajao za svoja nedjela, odao pustinjačkom životu sagradivši sebi i svojoj subraći kolibe iz kojih se kasnije razvio manastir. 
prinose. Podignuta je 1907. godine i to većinom troškom samoga sela, ali kako je ono bilo maleno, bile su to velike žrtve za stanovnike.

DANI ŠLJIVA I RAKIJA U SIRAČU 
U sklopu manifestacije vrši se ocjenjivanje uzoraka domaćih rakija, održavaju tematska predavanja, a za sve posjetitelje je u "siračkom seoskom dvorištu" organizirano degustiranje siračke rakije, domaćih kolača i jela sa šljivama i šljivovim pekmezom, prikaz tradicionalnog načina pečenja rakije i kuhanja pekmeza. Zabavu upotpunjuje natjecanje u "šljivarskim igrama", smotra folklornih društava i koncert u večernjim satima.
Više:www.sirac.hr     

Koordinate: 45°31′N, 17°15′E
Poštanski broj: 43 541
Dan općine: 31. svibnja
Površina: 144,91 km2
Broj stanovnika: 2 178 (2011.)
Naselja: Barica, Miljanovac, Kip, Šibovac, Bijela, Pakrani, Donji Borki, Gornji Borki
Načelnik: Igor Supan
Web: www.sirac.hr

Galerija slika: