Centar tradicijskih obrta Bjelovar

 
 
 

Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar
Trg Eugena Kvaternika 2
43 000 Bjelovar
Tel.: 043/243-944
Fax: 043/241-229
www.turizam-bilogorabjelovar.com.hr

Direktor:
Ana Kelek

Koordinator projekta:
Mladen Medak

Voditelj projekta:
Nikolina Javorović, mag.oec.

Projekt Bjelovarsko-bilogorske županije za očuvanje tradicijskog nasljeđa.

Centar uključuje tradicijsku baštinu u turističku ponudu Bjelovarsko-bilogorske županije. Projekt Centra za tradicijske obrte financiran je iz Programa Europske Unije za Hrvatsku.

Izrada tradicijskih glazbala

Pučka glazbala su predmeti materijalne kulture, većim dijelom proizvedena iz seljačkog rukotvorstva ili proizvedena u specijaliziranom seljačkom obrtu. Ova pučka glazbala mogu se pronaći i danas, po starim kućama.

Vezenje

Sama riječ VEZ govori nam da se ovdje radi o ručnom radu. Vezlo se rukom provlačeći konac udjenut u iglu kroz otkano ili upleteno platno. Vezlo se vunom, konopljom, lanom i pamukom. No, ako dublje razmislimo o samoj riječi VEZ, predočit ćemo si sliku ukrašavanja ili stvaranja nečeg iz svoje mašte, a tada dolazimo i do zaključka da je VEZ umjetnost odnosno umijeće ukrašavanja tkanine. Mi ovdje govorimo o tradicijskom vezu, vezu koji je važna karika u tradicijskoj kulturi i baštini naših krajeva.

Osim odjevnih predmeta u našim krajevima vezlo se najviše ruho za domaćinstvo i vezom ukrašavalo pokućstvo pa je tako i način življenja postajao ljepši i bogatiji. Vezlo se u dugim zimskim noćima, u prelima, s proljeća kada bi stoka (blago) bila na ispaši, ljeti u hladu, a u jesen kada bi se završili poljoprivredni radovi. Vezlo se uvijek kada su ruke bile slobodne.

(Izvor: službene stranice projekta)

Galerija slika: