Kulturni centar Mato Lovrak

 
 
 

Trg Kralja Tomislava 10, 43270 Veliki Grđevac

Tel./fax: 043/242-480
Mob: 099 471 52 51
E-mail: kuc.matolovrak@gmail.com
www.kucmatolovrak.eu
www.facebook.com/kuc.matolovrak

Veliki Grđevac, rodno mjesto Mate Lovraka, klasika dječje književnosti, tijekom godine obiđe nekoliko tisuća učenika i odraslih posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske. Uz Lovrakove dane kulture i spomen sobu Mate Lovraka, tu je izgrađen i “Mlin Družbe Pere Kvržice”, identičan i na istom mjestu gdje su ga obnavljali Pero i družba.

U sklopu Centra položen je pružni kolosijek na kojemu su postavljeni lokomotiva parnjača s tri vagona, kao uprizorenje Lovrakovog djela “Vlak u snijegu”. U centru se nalazi rekonstruirana tradicijska Mlinareva kuća, dječje igralište i ostali manji etnografski sadržaji. Prostor je izuzetno atraktivan, jer se nalazi na šumskom području uz potok Grđevicu, kao pritoku rijeke Česme. Za Lovrakov centar veliko zanimanje pokazuju škole širom Hrvatske, i prepoznat je kulturno-edukativno-turistički centar za pretežito učenički turizam, koji promovira ovaj kraj i prisjeća sve generacije na lik i djelo doajena dječjih romana, Matu Lovraka.

Centar Mato Lovrak je turistička atrakcija jedinstvenog sadržaja koju tijekom cijele godine (ljeto-jesen - "Mlin Družbe Pere Kvržice"; zima-proljeće - "Vlak u snijegu") posjećuju ekskurzije školske djece i odraslih iz svih krajeva Hrvatske.

U neposrednoj blizini Centra nalazi se poučna Staza prijatelja prirode u dužini 2 km. Na stazi se nalazi nekoliko postaja na kojima se posjetitelji mogu upoznati s florom i faunom ovoga kraja. Biljni svijet je izuzetno bogat raznovrsnim šumskim vrstama, a uz veliki broj šumskih životinja, koje je moguće vidjeti i danju, posebna atrakcija je vidra, koja kao simbol obilježava općinski grb, te manja kolonija dabrova, koja obitava nedaleko mlina Družbe Pere Kvržice.

Općina je pokrenula projekt revitalizacije starog zapuštenog bazena s ostalim pratećim sportsko-rekreacijskim i ugostiteljskim sadržajima s konačnim ciljem spajanja Centra Mato Lovrak “stazom Družbe Pere Kvržice”. 

Sportsko – rekreacijski centar Veliki Grđevac sastoji se od 25 metarskog dubokog bazena, plitkog bazena za djecu s dvije „gljive“, te hidromasažnog bazena s ljekovitom vodom. Uz bazene, tu se još nalaze: veliko dječje igralište, teniski i odbojkaški teren, sala s biljar stolom, stolom za stolni tenis te stolni nogomet. Naravno, tu se nalazi i ugostiteljski objekt u  kojem  za vrijeme rada bazena gosti mogu kupiti hranu te osvježavajuća pića i sladolede.

Turističku ponudu upotpunjuje obližnji ŠRC "Kukavica", smješten u srcu šume koji pruža odmor u prirodi i odmak od svakodnevnog ubrzanog načina života. Okružen je biciklističkim i konjičkim stazama.

Osim atraktivnih prirodnih resursa koji obitavaju na tom području, Centar posjeduje restoran s prenoćištem, polivalentnu dvoranu (za različite sastanke, predavanja, tečajeve, seminare, te za različite društveno-zabavne aktivnosti), sportsko-rekreacijske terene (rukometno, košarkaško, nogometno igralište, igralište za odbojku na pijesku itd..), vanjske tuševe, te staju za konje. U sklopu Centra, tijekom cijele godine, organiziraju se različite manifestacije (Olimpijada dječjih vrtića), razni seminari i edukacije, team building, škole u prirodi, logorovanja i različite druge aktivnosti.

Svake godine u Centru, krajem svibnja ili početkom lipnja  održavaju se Lovrakovi dani kulture s ciljem što boljeg predstavljanja i upoznavanja Lovrakovog lika i njegovih djela. Kao dio sadržaja Lovrakovih dana kulture, u Centru Mato Lovrak održava se Sajam kreativnosti. Na Sajmu se izlažu različiti zavičajni suveniri i rukotvorine, tu je likovna i kiparska kolonija, a bogat je i kulturno-zabavni program, kao i gastronomska ponuda. U sklopu svojih školskih ekskurzija, Lovrakov centar, te interpretacijsku sobu Mate Lovraka koja se nalazi u Osnovnoj školi "Mato Lovrak", tijekom cijele godine obiđe na tisuće učenika, a isto tako i ostalih posjetitelja, ne samo iz Hrvatske, već i iz svih krajeva Europe.


Foto: Štefan Brajković

Galerija slika: