Čazma Natura

 
 
 

https://cazma-natura.com.hr/

Biološko kupalište

Biološki bazen glavni je dio projekta Čazma Natura. Sastoji se od bazena koji je podijeljen na bazen za neplivače i plivače. Površine je 1665 kvadratnih metara od čega je za neplivače predviđeno oko 500 kvadratnih metara. Bazen za neplivače dubok je 1,35 m, a za plivače na mjestima i do 3 m.

S donje strane bazena će biti plaža, a s gornje ugostiteljski objekt, prostorije za prvu pomoć, sanitarni čvorovi te kabine za presvlačenje i tuševi. Uz bazen, izgrađena je tzv. zelena učionica s poučnim bazenima s biljkama za školu u prirodi i slične potrebe te dio za rekreaciju - teren za odbojku, dječje igralište, terasa i sunčalište.

Tehnologija biološkog bazena omogućava pripremu vode sigurne za kupanje na prirodan i okolišu prihvatljiv način, potpuno bez kemikalija i prvi je javni objekt takve vrste u Hrvatskoj. Osmišljen je tako da se koristi tijekom cijele godine i da, uz plivanje, nudi i druge aktivnosti, kao što su klizanje, priredbe i razna događanja, rekreaciju, opuštanje. Vrijednost Interpretacijsko-rekreacijskog centra Bio park Čazma iznosi 13,5 milijuna kuna.

Posjet interpretacijskom lokalitetu Vustje, gdje se nalazi staza kroz krošnje s vidikovcima, odmorištima… Uz ribnjake i obnovljenu ribičku kuću, izgrađeni su i novi zanimljivi objekti od drva i pruća, a među njima se izdvaja dabrova nastamba koja može služiti kao učionica u prirodi, što je i primarni cilj projekta – edukacija i interpretacija prirodne baštine.

Posjet lokalitetu Medjame uz rijeku Česmu, u kojem su se nastojale sačuvati prirodne vrijednosti u prostoru te je na prikladan, poučan i zanimljiv način, posjetiteljima prezentirana raznovrsnost i posebnost biljnog i životinjskog svijeta promatranog područja i cjelokupnog životnog prostora ptica močvarica i vodozemaca, kao i ostalih životinja.

Posjetiteljska staza duga 1,8 km vodi ispod krošnji drveća, kroz šumu i preko vode. Na različitim lokacijama se na zanimljiv način prikazuje značaj prostora te posjetitelji mogu promatrati životinjski i biljni svijet u potpuno prirodnom okruženju.

Poučno - tematske staze „Dolina Česme“

Poučno - tematska pješačka staza "Dolina Česme" proteže se od Vustja do Sišćana, u dužini od 12,5 km. Duž cijele staze postavljene su klupe, stalci za bicikle i informativne ploče, s edukativnim sadržajima o prirodi toga kraja.

Staza se cijelom dužinom nalazi u području Nature 2000. Njegova posebnost je izuzetna biološka raznolikost, bogatstvo flore i faune te izuzetan krajolik.

Cijelo vrijeme staza prati rijeku Česmu koja je životni prostor raznim životinjskim vrstama, kao što su riječni rak, dabar, roda, čaplja, ptice močvarice, srne, jeleni itd…

Podignuta je na vrh nasipa i nudi zanimljive krajobrazne vizure. Zanimljiva je tijekom cijele godine za šetnju i rekreaciju. Širine je 2,5 m, a na ključnim su pozicijama točke gdje se posjetitelji mogu zaustaviti i promatrati prirodu, biljke i životinje. Staza je cijelom dužinom obilježena signalizacijom i oznakama sljedećeg važnog lokaliteta, za lakše snalaženje posjetitelja.

Promatračnice, staza u krošnjama i panoramska terasa drvene su strukture u koje je moguće ući i doživjeti prostor na poseban način. Panoramska terasa, odnosno odmorište u krošnjama osmišljeno je kao mjesto interpretacije u šumovitom krajoliku. Izvedena je u razini krošnji i predviđena za odmor i promatranje prirode.

Galerija slika: