Park tamnog neba-Vrani kamen

 
 
 

UGASIMO SVJETLA - UPALIMO ZVIJEZDE

 

PARKOVI TAMNOG NEBA U SVIJETU

Parkovi tamnog neba su područja izuzetne kvalitete prirodnog noćnog zvjezdanog neba bez svjetlosnog onečišćenja, zaštićena za potrebe znanstvenih, astronomskih, edukacijskih, turističkih i ostalih javnih aktivnosti. Sve je veća važnost prepoznavanja takvih područja i ulaganja napora oko njihove zaštite. Svjetlosno onečišćenje svijeta je sve veće i vrlo malo je područja na kojima se mogu promatrati zvijezde i svemirski objekti. Svjetlosno onečišćenje narušava bioritam prirode, šteti ljudskom zdravlju i nepotrebno i neumjereno rasipa goleme količine energije. Osim zdravstvenih, znanstvenih, ekoloških i astronomskih koristi od očuvanja parkova tamnog neba, ne treba zanemariti ni ekonomsku uštedu. Upravo zato je potrebno podići razinu znanja cjelokupne javnosti o važnosti noćnog krajolika i suzbijanju nepotrebne i neekološke rasvjete.

PARK TAMNOG NEBA „VRANI KAMEN“ U DARUVARU

Park tamnog neba ,,Vrani kamen ” nalazi se u blizini grada Daruvara i prostire se na 8 000 hektara površine planine Papuk, u zapadnom dijelu Slavonije. Osim bogate flore i faune, Park je odlično mjesto za astronome i astrofotografe koji mogu uživati u promatranju i fotografiranju noćnog zvjezdanog neba. Najfrekventnije područje Parka je Petrov vrh, udaljen devet kilometara od centra grada Daruvara. U Planinarskom domu na Petrovom vrhu okrjepu i utočište mogu potražiti svi zaljubljenici u prirodu i astronomiju, a po potrebi se može i noćiti. Pogodnost lokacije Planinarskoga doma ,,Petrov vrh” je neposredna blizina mjesta pogodnog za noćna promatranja, a na kojemu je dostupan i priključak električne energije potrebne za funkcioniranje astronomske opreme.

 

ASTRONOMSKO DRUŠTVO „KUMOVA SLAMA“

Astronomsko društvo ,,Kumova slama” iz Daruvara već dugi niz godina koristi ovaj biser prirode i činjenicu da je sačuvan od nepotrebnog svjetlosnog onečišćenja. Na području Parka Društvo aktivno promatra i fotografira noćno nebo i svemirske objekte, organizira razna astronomska događanja za djecu i odrasle. Upravo zbog velikog potencijala nezagađenosti noćnog krajolika i gotovo netaknute prirode, radi se na tome kako bi Međunarodna organizacija za zaštitu tamnog neba (International Dark-Sky Association) ovo područje proglasila međunarodnim parkom tamnog neba.

 

10 DANA ASTRONOMIJE U DARUVARU

Astronomsko društvo „Kumova slama“ već dugih deset godina brižno i kvalitetno brine, ali i promovira čistoću neba iznad Daruvara i to na način da organiziraju jedinstvenu manifestaciju na području Republike Hrvatske „10 dana astronomije“ u Daruvaru. Kroz 10 dana održavanja manifestacije upoznavaju sve ljubitelje astronomije, ali i one koji će to tek postati, s novitetima u astronomiji te ugošćuju renomirane predavače znanstvenike koji kroz svoja interesantna i poučna predavanja svim zainteresiranim još više približe astronomiju i sve vezano uz nju. Zahvaljujući nesebičnom i kvalitetnom volonterskom radu članova Astronomskog društva „Kumova slama“ građani grada Daruvara, ali i građani šire regije pa i Hrvatske, znaju da se u Daruvaru nalazi jedno od najtamnijih neba u Hrvatskoj koje treba čuvati od svjetlosnog i drugog onečišćenja kako bi svi mogli nesmetano promatrati nebo, zvijezde, zviježđa koje se u većini gradova / destinacija ne može vidjeti, kao što smo to u prošlosti, prije masovnog svjetlosnog onečišćenja, mogli vidjeti u mnogim destinacijama. 

 

TURISTIČKA DESTINACIJA DARUVAR

Park tamnog neba ,,Vrani kamen” te sam grad Daruvar sa svojim prirodnim i kulturnim znamenitostima i bogatstvima pogodni su za razvoj astroturizma, kao i znanstvenoga turizma. Osim bogatstva neosvijetljenog noćnog neba, u samom gradu se može pronaći mnoštvo ugostiteljsko-turističkih objekata koji nude bogate sadržaje za svačiji ukus. Cjelokupno područje nenametljivo je uklopljeno u prirodu, na samim izvorima ljekovite termalne ljekovite vode i mineralnog blata. Grad Daruvar i Turistička zajednica Daruvar-Papuk imaju sve predispozicije da zajedno s Astronomskim društvom „Kumova slama“ razviju još jednu kvalitetnu granu turizma zahvaljujući već postojećoj turističkoj infrastrukturi, ali i tradiciji bavljenja turizmom, a to je astroturizam stoga je kandidatura Parka „Vrani Kamen“ za Park tamnog neba „Vrani kamen“ samo prvi korak ka ostvarenju tog cilja.

 

ZA KRAJ, UGASITE SVJETLA I PONOVNO UPALITE ZVIJEZDE

 ,,Vrani kamen” je područje  netaknute, živopisne prirode koja je velikim dijelom zaštićena od svjetlosnog onečišćenja. Kako bi se očuvao ovaj prirodni dragulj i zauvijek ugasila svjetla, a upalile zvijezde, potrebno je podizati svijest o važnosti noćnog neba bez svjetlosnog onečišćenja. Ova inicijativa uz sebe vezuje brojne aktivnosti koje čine angažiranim i ispunjenim gotovo desetogodišnji rad  Astronomskog društva ,, Kumova slama” iz Daruvara. Društvo je pokretač  ideje da se područje ,,Vrani kamen” proglasi međunarodnim parkom tamnog neba. Time bi ga sačuvali od nepotrebnog i onečišćujućega svjetla, ujedno bi osigurali prostor za promatranje neba i zvijezda entuzijastima astronomima i zaljubljenicima u nebo i zvijezde te, najvažnije, za buduće generacije bi netaknutim sačuvali dio prirodnoga bogatstva iz njihova okruženja.

Galerija slika: