Zapadni Papuk

 
 
 

PLANINARSKO DRUŠTVO „PETROV VRH“

ADRESA: Radićeva 7, 43 500 Daruvar

WEB: www.planinari-petrovvrh.hr

E-mail: pd.petrov.vrh@hps.hr

Tel: +385 91 150 0203, Tihomir Djedović

 

ZAPADNI PAPUK

Grad Daruvar koji je svoj status lječilišta stekao zahvaljujući termalnim vrelima, urastao u autohtono zelenilo obronaka Papuka, u samonikle bukve i hrastove šume čiji se rubovi spuštaju nadomak slikovite povijesne jezgre i vežu s krošnjama drvoreda i parkova. 

Malo koje mjesto u Hrvatskoj može se kao Daruvar podičiti s tri parkovne površine u samom „srcu“ grada; perivoj uz Dvorac Janković, lječilišni perivoj Julijev park i Rimska park-šuma čije se zelenilo pruža prema bjelogoričnim i crnogoričnim šumama Zapadnog dijela Papuka.

Jedan od najistaknutijih vrhova Zapadnog Papuka je Petrov vrh (614m). Obrastao je šumom, a sa sjeverne strane livadom koja se pruža sve do planinarskog doma „Petrov vrh“ (547 m). Prostor ispred doma opremljen je drvenim stolovima, klupama i pecarama, na raspolaganju svim ljubiteljima boravka na otvorenom u svako godišnje doba.

Planinarsko društvo „Petrov vrh“ je društvo duge tradicije. Osnovano je sad već davne 1932. godine, a u dugogodišnjoj povijesti imalo je uspješna i manje uspješna razdoblja.
Posljednjih godina društvo doživljava novi uzlet, trenutno ima više od 400 članova, a
rad Društva odvija se kroz više sekcija: gospodarske, za izlete i rad s mladima, obiteljske, visokogorske, markacističke. Osim toga društvo brine i o školovanju svojih članova pa je održano nekoliko planinarskih škola kako za odrasle, tako i djecu, a dio članova uključio se u rad Stanice HGSS-a Bjelovar, što je rezultiralo i osnutkom ispostave u Daruvaru.

Do planinarskog doma „Petrov vrh“ može se doći novouređenom asfaltiranom cestom (9 km) ili pješice za 2:30 h markiranom pješačkom stazom od Lječilišnog hotela Termal***.
Ishodište je brojnih planinarskih staza po području Zapadnog Papuka (do Vranog Kamena, Crnog vrha, Velikog Javornika), a zainteresirani mogu obići i srednjovjekovne gradine Dobru kuću i Stupčanicu. Ono što je posebno značajno da je upravo na Petrovom vrhu početak i kraj Slavonskog planinarskog puta, najstarije planinarske obilaznice koja je otvorena 1957. godine.
Put je dug oko 320 km, a dionica za koju je zaduženo PD Petrov vrh proteže se od Novog Zvečeva, preko Crnog vrha, Petrovog vrha do Velikog Javornika gdje prelazi na područje pakračkih planinara.

Galerija slika: