Bilogora

 
 
 

HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO „BILOGORA“ BJELOVAR

ADRESA: Maglenča 117

WEB: www.hpdbilogora.hr

E-mail: hpd.bilogora@hps.hr

Tel: +385 43 885 105, planinarsko društvo

 

BILOGORA

Reljefno područje Bilogore se prostire na 80 km dužine u smjeru sjeverozapad-jugoistok. Najviši je vrh Rajčevica koji se nalazi u Koprivničko- križevačkoj županiji (Stankov vrh, 309 m). Bilogora se nalazi na prostoru između hrvatskih rijeka Drave i Save, taj prostor još nazivaju i Međurječje. Stari naziv za današnju Bilogoru je bio Međurečka gora. Izvorište je pritoka rijeka: Česme, Glogovnice i Ilove.

Po svojoj visini Bilogora je najniža, ali prostranstvom jedna od najvećih naših gora. Viši dijelovi Bilogore prekriveni su šumama u čijem sastavu prevladavaju staništa hrasta kitnjaka, graba i hrasta lužnjaka, a na sjevernim padinama i bukve. Na području Bilogore zastupljene su tri vrste lipe i to velelisna, malolisna i srebrnasta. Šume pokrivaju veliki prostor Bilogore čineći jedan od najvećih šumskih kompleksa u Hrvatskoj.

Osobitost Bilogore predstavlja vrijedna krajobrazna i biološka raznolikost koja je, radi svog međunarodnog značaja, uvrštena u međunarodnu mrežu prirodne baštine NATURA 2000 koja je ujedno i najveća koordinirana mreža područja očuvane prirode u svijetu.

 HPD BILOGORA

Na inicijativu tadašnjeg šefa željezničke postaje Bjelovar i člana HPD – središnjica u Zagrebu, Viktora Borovečkog, u Bjelovaru je 30. lipnja 1924. godine osnovano Hrvatsko planinarsko društvo “Bilo-gora” – podružnica u Bjelovaru. Za prvog predsjednika društva izabran je inicijator Viktor Borovečki.

Svake godine, treću nedjelju u travnju, društvo organizira manifestaciju „Proljeće na Bilogori“ koja je izrazito cijenjena i posjećena od strane drugih planinarskih društava.

PLANINARSKI DOM KAMENITOVAC

Planinarski dom „Kamenitovac“ otvoren je 1951. godine i od tada je omiljeno izletište mnogih Bjelovarčana, planinara i drugih posjetitelja. Izgrađen je na hrptu brežuljka iznad sela Maglenča na rubu šume, što mu osigurava jedinstven položaj, a gostima pruža jedinstvene trenutke opuštanja u prirodi na 242 m nadmorske visine, te pruža prekrasan pogled na bjelovarsku dolinu, Kalnik i Prigorje. Planinarski dom je u potpunosti novouređen, na katu se nalaze novouređene sobe, a u prizemlju restoran. Uz dom se nalazi veliko dječje igralište te lijepa šumska okolica za ugodne i dugačke šetnje.

PLANINARSKI PUT "BILOGORSKIM STAZAMA"

Prva Obilaznica po Bilogori otvorena je 1976. godine i bilo je potrebno dva dana da bi se obišla. Sadašnja Obilaznica po Bilogori (obnovljena 1993. godine) registrirana je kod Hrvatskog planinarskog saveza i za njen obilazak postoji Dnevnik i značka kao nagrada. Kružnog je oblika s 4 kontrolne točke i duljine 15 km a za njen obilazak je potrebno otprilike 4 sata hoda.

POUČNA STAZA "BILOGORA"

Poučna staza „Bilogora“ otvorena je 2020. godine a njeno uređenje financirano je sredstvima iz EU fondova. Duljine je 250 m, nalazi se u neposrednoj blizini planinarskog doma te je drvene konstrukcije. Uz samu stazu nalazi se 20 manjih informativnih tabli s fotografijama i opisima biljaka odnosno stabala, te tri velika informativna panoa s opisom biljnog i životinjskog svijeta, te svijeta gljiva. Uz svaki od velikih panoa nalazi se i klupa za odmor. Poučna staza je idealna za održavanje nastave u prirodi.

DJEČJA STAZA "MALI BILOGORCI"

Dječja planinarska staza kružnog je oblika, početak i kraj su kod planinarskog doma Kamenitovaca,  duljine je 4 km. Na stazi su postavljene tri kontrolne točke (Sunčana livada, Medin izvor i Planinarski dom) s pečatima koje je potrebno otisnuti u dječji dnevnik. Nakon prikupljenih pečata dobiva se magnetić s logom dječje staze na poklon. Za obilazak staze potrebno je otprilike 1 sat hoda. U tiskanom dječjem dnevniku priložena je karta staze te su postavljeni putokazi i markacije u obliku ježića i njegovih šapa radi lakšeg snalaženja. Zbog svoje duljine dječja staza prilagođena je za korištenje djeci od 4 godine nadalje, te je idealna za obilazak individualnih i grupnih posjetitelja (vrtića, škola, udruga…).

Galerija slika: