Moslavačka gora

 
 
 

HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO „GARJEVICA“ ČAZMA

ADRESA: Kralja Tomislava 1/a, 43 240 Čazma

WEB: https://hpd-garjevica.hr/

E-mail: hpd.garjevica@gmail.com

Tel: +385 98 403 465, Kristijan Čikor

MOSLAVAČKA GORA

Moslavačka gora srce je Moslavine i nositelj identiteta Moslavine kao jedne od regija u središnjoj Hrvatskoj. Nalazi se na granici Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije i spada u staro ulegnuto gromadno gorje, paleološkog nastanka, te je bogato rudnim  bogatstvom. Njen najviši vrh je Humka (489 m n.v.).

Prirodno ju omeđuju tri rijeke, Česma, Lonja i Ilova i kao takva ima izgled otoka, a što je vjerojatno i bila u pradavna vremena kada se ovdje prostiralo Panonsko more.
Danas je Moslavačka gora nedovoljno iskorišten smaragd, pogodan za razvoj raznih vidova aktivnog oblika turizma, posebice planinarstva i brdskog biciklizma. 

Upravo kao takvu, prepoznali su ju planinari HPD Garjevica Čazma, te na njenoj sjeverozapadnoj strani, označili preko 40 kilometara planinarskih staza koje obuhvaćaju najistaknutije točke na tom području. Između njih ističemo vrhove Mjesec, Strmu među, Vis, Čajere i Visoko brdo, zatim utvrde Jelengrad i Košuta grad, te lokalitete kao što su Kamene kugle, kamenolomi Pleterac i Samarica, te Kaluđerov grob.

Zbog svojih nepreglednih šuma, nevjerojatnog bogatstva flore i faune, svoje burne povijesti o kojoj svjedoče ostaci srednjovjekovnih utvrda, samostana i crkava, te svoje bogate kulturne baštine, ona je jedinstveno mjesto koje tek čeka da bude otkriveno.

HPD „GARJEVICA“ ČAZMA

Dana 01. veljače 2012.g. na osnivačkom Zboru, stvoreno je Hrvatsko planinarsko društvo „Garjevica“ Čazma, koje je u tom trenutku postalo 260-a članica Hrvatskog planinarskog saveza. Društvo je brojalo oko 150 članova.

Duh planinarstva koji je tinjao u Čazmankama i Čazmancima se rasplamsao, prerastao u plamen i proširio se.

Nizali su se izleti, pohodi, druženja, zabave i društvo je dobilo svoj prepoznatljiv identitet. 

Danas je HPD Garjevica Čazma udruga koja svake godine okuplja preko 100-tinjak članova, od čega oko 20-ak djece, te se kontinuirano razvija kroz razne sekcije ustrojene unutar društva, a to su: Visokogorska sekcija, Sekcija planinarskih vodiča, Dječja planinarska družina, sekcija markacista i sekcija za promidžbu i marketing.

Galerija slika: