Konjički klub “Husar” Čazma

 
 
 

Franje Vidovića bb
43 240 Čazma
Mob: 098/436-816
Web: www.kk-husar.hr
E-mail: branko.kovacic2@gmail.com

Konjički klub “Husar” osnovan je 2001. godine u Čazmi, a od 2002. godine djeluje u sastavu ŠD “Čazma“, društva koje okuplja sve sportske klubove grada Čazme.

U klubu radi petnaestak aktivnih članova.

Sjedište Kluba je u Čazmi na ranču u vlasništvu Branka Kovačića, predsjednika KK „Husar“ Čazma gdje se nalaze i staje.

  • Staje su izgrađene 2000. godine, a sastoje se od četiri dijela:
  • Prostor za slobodno držanje konja (tzv. lauf staje), gdje konji ulaze tijekom dana za vrućina ili kiše. Konji su preko ljeta u ograđenom ispustu koji se veže na staju.
  • Prostor za držanje konja na vezu s 30 vezova.
  • Prostor s boksevima sastoji se od 10 bokseva za pojedinačno držanje dimenzija 3,5m x 3,5 metara. Svi boksovi posjeduju automatske pojilice. Pod je napravljen od pune cigle. Između svaka dva boksa postavljeni su držači mineralnih soli.
  • Sedlarnik je posljednji dio cjeline.

U nastavku staje izgradili smo klupske prostorije.

Pored staja nalazi se ograđeno jahalište (manjež) dimenzija 50m x 20m. Podloga u manježu je drenirana tako da se može koristiti i za najvećih kiša. Gornji sloj podloge je mješavina pijeska i sitnih čestica gume.

U sastavu ranča je i preko 3 hektara ograđenih pašnjaka. Najveći dio godine konji provedu danonoćno pušteni na tim pašnjacima.

Raspolažemo opremom za vestern jahanje, kao i lakim sportskim sedlima.
Stručni nadzor u obuci obavljaju članovi kluba, a svaki dolazak na jahanje je pod nadzorom.

Ponuda KK „Husar“ Čazma:

  1. Škola jahanja - obuka novih jahača uz nadzor naših članova. Sva potrebna oprema se nalazi na ranču. Obuka se izvodi u ograđenom jahalištu (manježu).
  2. Jahanje u manježu - jahanje za jahače početnike i one malo nesigurnije. Sva potrebna oprema se nalazi na ranču. Minimalno trajanje jahanja je 60 minuta.
  3. Terensko jahanje - jahanje za iskusne jahače na duže staze izvan prostora ranča. Uz ranč se nalazi rijeka Česma, a u blizini je i rijeka Glogovnica. Jahanjem nasipima ovih rijeka može se uživati u netaknutoj prirodi. Daljina jahanja je prema dogovoru.
  4. Smještaj konja - u ponudi imamo pansionski smještaj konja u boksovima u našoj staji.

Ako vam se svidi naša staja, okoliš i ljudi koji ovdje rade, slobodno nam povjerite svog ljubimca na čuvanje. Vaš ljubimac bit će dobro hranjen, pažen i mažen.
 

Jahače-kolska staza „Čazma-Lonjsko polje“

Područje tematskog puta proteže se od Grada Čazme do sjeverozapadnog dijela Parka prirode Lonjsko polje, kod mjesta Stružec, neposredno uz korito rijeke Česme, dijelom rijeke Prelošćice i dijelom uz korito rijeke Lonje, obuhvaćajući niz sela i seoskih gospodarstava, ovisnih o potpori razvoja i promociji njihova rada.

Jahače-kolska staza obuhvaća jugozapadno područje Grada Čazme, sjeveroistočno-istočno i jugoistočno područje Općine Križ, te zapadno područje Općine Velika Ludina i jugozapadno područje Općine Popovača.

Preuzmite dokument:

Jahače - kolska staza Čazma - Lonjsko polje   (603.8 KB)
 

Galerija slika: