DOKUart

 
 
 
DOKUart
 
Mjesto održavanja: BJELOVAR

DOKUart je festival profesionalnog dokumentarnog filma iz Hrvatske, zemalja EU te država u susjedstvu RH koji se održava svake godine u Bjelovaru.

Festival se održava početkom mjeseca listopada i traje 7 dana. Do sada je u dvanaest godina prikazano stotinu i sedamdeset filmova iz 25 zemalja i 30 hrvatskih premijera. Filmove je pogledalo gotovo 16 000 posjetitelja. Gostovali su poznati autori: Krsto Papić, Zoran Tadić, Petar Krelja, Branko Schmidt, Joško Marušić, Robert Zuber, Dalibor Matanić, Goran Dević, Pjer Žalica i drugi. Uz domaće i strani autori rado dolaze u Bjelovar predstaviti svoje filmove.

DOKUart dodjeljuje samo jednu nagradu, nagradu publike.

Festival svake godine gostuje u jednom selu u okolici Bjelovara i priređuje dvije projekcije u kinu Tuškanac u Zagrebu. Sastavni dijelovi festivala su i predavanja, okrugli stolovi, posebne projekcije za bjelovarske srednjoškolce kao i posebne akcije poput HOĆU KINO! čiji je cilj bila izgradnja nove kino dvorane u Bjelovaru.

Pored glavnog, DOKUart ima i program Mali DOKUart, kojeg čine dokumentarci osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske. Zahvaljujući sponzorima najbolje radove nagrađujemo novčanim nagradama koje škole koriste za unapređenje nastave medijske kulture.

Udruga DOKUart uz potporu sponzora i Hrvatskog audiovizualnog centra već devetu godinu organizira i DOKUradionicu za učenike osnovnih škola. U pet dana ove napredne radionice učenici usavršavaju znanja iz proizvodnje dokumentarnih filmova. Radionica svake godine proizvede jedan dokumentarni film.

Udruga je početkom travnja 2009. pokrenula filmske projekcije u Domu kulture. Zahvaljujući Gradu Bjelovaru i sponzorima Dom kulture opremljen je najsuvremenijom audio i video opremom i tako su stvarani uvjeti za vrhunski filmski ugođaj. U okviru Filmskog programa prikazivali smo najnovije domaće cjelovečernje filmove, radove nezavisnih produkcijskih kuća, cikluse nacionalnih kinematografija, animirane filmove, cjelovečernje dokumentarce, autorske cikluse…Bjelovarčani i njihovi gosti tako su mogli uživati u filmovima dva vikenda mjesečno u gradu bez komercijalne kino dvorane. Udruga DOKUart je krajem 2013. završila sa programom filmskih projekcija u Domu kulture, jer je sagrađena nova kino dvorana Kulturnog i multimedijskog centra.

Svi programi Festivala  DOKUart prikazuju se u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra koja je opremljena najmodernijom digitalnom kino opremom.

Dobro nam došli!