OŽUJAK U DARUVARU

 
 
 
OŽUJAK U DARUVARU
 

DOGAĐANJA U DARUVARU I OKOLICI OŽUJAK 2019.

 

MAŠKARE U DARUVARU

Maškare 2019. u Daruvaru odvijaju se 02.03. i 05.03. na Trgu kralja Tomislava.

02.03. → 10:00h - MALA MAŠKARADA (predstava za djecu, krafne)
           → 10:30h – VELIKA MAŠKARADA (povorka, biranje najboljih maski, krafne, svirka uživo)

05.03. → 12:00h – Pokladni utorak ( krafne, krabuljne igre, paljenje Zloćka)

VIŠE NA: http://www.visitdaruvar.hr/maskare-u-daruvaru-3.aspx


MAŠKARE U SIRAČU → 02.03.
Veselo razdoblje maskiranja i ludiranja prije Korizme prigodno se obilježava i u općini Sirač gdje će običaj maškaranja biti upriličen u subotu, 02. ožujka 2019. godine.
Tijekom dana će vesela i šarena povorka proći ulicama Sirača, preuzeti ključeve općine i presuditi Zloćku, a u večernjim satima je u Hrvatskom domu zabava za sve zainteresirane.
Za maskirane osobe ulaz je besplatan.
VIŠE NA: http://www.sirac.hr/


MAŠKARE U KONČANICI → 03.03.
Jedan od najpoznatijih pokladnih običaja češke manjine u Hrvatskoj je onaj u Končanici, općine udaljenje oko 9 km od Daruvara koji će biti održan 03. ožujka 2019. godine.
Maškare selom prolaze još od 1932. godine, a njihova specifičnost je stalan broj maski, njih 13 koji se kreću od početka do kraja sela. Po tradiciji maskirana povorka, s Lauferom u bijelom na čelu, Turčinom u crvenom s tri plesača i glazbenom pratnjom, dimnjačarom koji pravi nered po kući, „šarenim“ Židovima, koritarom i koritarkom te Ličaninom, od radnog jutra traga za medvjedom sakrivenim kod nekoga u selu, razveseljavajući domaćine plesom i ludorijama.
Mještani se uvijek pobrinu za njihovu okrjepu toplim čajem, kuhanim vinom i krafnama.
VIŠE NA: https://www.koncanica.hr/tradicionalne-maskare-u-koncanici/


MAŠKARE U GORNJEM DARUVARU → 03.03.

Češka beseda Gornji Daruvar, poziva vas na fašničku povorku u nedjelju, 3. ožujka. Povorka će krenuti od mjesnog doma u 14:00 sati i proći cijelim selom uz pratnju glazbe Češke besede. Uvečer maskenbal.
VIŠE NA: http://www.visitdaruvar.hr/maskare-u-gornjem-daruvaru.aspx
               https://www.facebook.com/groups/540639645960352/


FAŠNIČKI KONCERT → 05.03.

Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar organizira tradicionalni Fašnički koncert učenika i profesora te vas poziva na ugodno druženje uz krafne 5. ožujka 2019. godine u 18:00 sati u Hrvatskom domu.
VIŠE NA: http://gs-bbjelinskog.hr/
 

DAN ŽENA → 08.03. – 10.03.
Proslavite Međunarodni dan žena u Daruvarskim toplicama od 8. do 10. ožujka. Opustite se u ljekovitoj oazi na izvorima zdravlja, priuštite svom tijelu zasluženi odmor i relaksaciju.
VIŠE o aranžmanu pronađite na: https://www.daruvarske-toplice.hr/hrvatski/detalji-usluge_33/dan-zena-daruvarske-toplice_247/


KULTURNA VEČER U KONČANICI → 09.03.

U školskoj sportskoj dvorani u Končanici, u subotu, 9.3., od 15 do 18 sati održavat će se folklorna radionicamoravskih plesova.
Plesnu radionicu vodit će predstavnici folklornog društva iz Brna, Republike Češke.
Istoga dana od 19:30 sati bit će održan kulturno-umjetnički program u Češkom domu u Končanici.
VIŠE NA: http://www.jednota.hr/index.php/hr/


MALA RETROSPEKTIVA MILANA PAVIĆA → 15.3.

Svi ljubitelji fotografije, dobrodošli ste 15.3. u 19 sati na svečano otvorenje izložbe Mala retrospektiva Milana Pavića, klasika fotografije koje će biti održano u Galeriji Grada Daruvara „Croatia osiguranje“. Odabrane fotografije su samo jedan dio vrijedne ostavštine crno-bijele umjetnosti u kojoj je Milan Pavić predano sudjelovao gotovo cijelu drugu polovinu dvadesetog stoljeća.
USKORO VIŠE NA: www.visitdaruvar.hr


DJEČJI FESTIVAL USUSRET PROLJEĆU → 20.3.

U organizaciji Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar i ove će se godine održati festival dječjeg stvaralaštva Ususret proljeću.
Festival ujedinjuje svu kreativnu, glazbeno i plesno nadarenu djecu odgojno-obrazovnih ustanova grada u kreiranje cijelog festivala, od pisanja tekstova i uglazbljivanja pjesama, njihove glazbeno-plesne
izvedbe do konačnog uređenja same pozornice.
Festival Ususret proljeću će se održati 20.3. u Kino dvorani „30.svibnja“ s početkom u 19 sati.
USKORO VIŠE NA: www.gs-bbjelinskog.hr


SMOTRA KAZALIŠTA → 22. – 23.03.

Tradicionalno se u mjesecu ožujku u Češkom domu u Ljudevit Selu održava Smotra amaterskog manjinskog kazališta na kojoj sudjeluje veliki broj kazališnih skupina Čeških beseda s područja cijele Hrvatske. Ovogodišnja smotra održava se 23. i 24. ožujka, otvorena je za sve posjetitelje, a najbolja manjinska kazališna predstava, izabrana od strane selektora, nastupit će na Festivalu amaterskih kazališta u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.
VIŠE NA: http://www.jednota.hr/index.php/hr/


OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA VODA → 22.03.

Međunarodni dan vode obilježava se pod podrškom ministarstva znanosti i obrazovanja, u organizaciji udruge Impress Daruvar. (Projekt: „Lokalna zajednica, škole, učenici i roditelji u STEM-u“).
VIŠE NA: http://udruga-impress.hr/


DA KLAPA (3. SEMINAR ŽENSKOG KLAPSKOG PJEVANJA-STENTORIA) → 23. - 24.03.
U Daruvaru se 23. i 24. ožujka, treću godinu za redom, održava seminar ženskog klapskog pjevanja – DA Klapa, u organizaciji Ženske klape Stentoria.
Ove godine seminar po prvi puta poprima međunarodni karakter, a brojne pjevačice podučavat će vrhunski majstori klapske pjesme: Joško Ćaleta, Jasminko Šetka, Srećko Damjanović,
Duško Tambača, Ivo Lise, Ivana Šutić.
VIŠE NA: https://www.facebook.com/klapa.stentoria


SPRING PARTY MOTO KLUBA DARUVAR → 23.03.
U prostorijama Moto kluba Daruvar u Batinjskoj rijeci, 23. ožujka 2019. godine od 18:00 sati održava se proljetni party uz dobar razglas, kuhani grah i hladno pivo uz osigurano mjesto za spavanje za one koji dođu iz daleka.
VIŠE NA: https://www.facebook.com/mkdaruvar/


SAT ZA PLANET ZEMLJU „EARTH HOUR“ → 30.03.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode sve nas poziva da se u subotu, 30.03. u 20:30 sati, priključimo globalnoj akciji gašenja svjetla na samo sat vremena, s jasnom porukom: Povežimo se sa Zemljom!


UVODNA BRAIN GYM EDUKACIJA → 30.03.
Udruga „Korak dalje“ Daruvar organizira praktičnu 8-satnu edukaciju na kojoj možete savladati svih osnovnih 26 aktivnosti, isprobati ih praktično kroz vježbe i zadatke za polaznike.
Naučit ćete ponešto korisno o dominantnosti i stilovima učenja kod djece. Sve naučeno možete odmah primjenjivati u svom svakodnevnom životu i radu.
Učenje je u opuštenoj atmosferi kroz igru, glazbu i veselo druženje. Uvodnaedukacija je dobra osnova i poveznica s ostalim edukacijama udruge.
Informacije i prijave na mail: jedu.moveo@gmail.com ; udruga.korak.dalje@gmail.com
VIŠE NA: https://udrugakorakdalje.hr/category/objave/
               https://www.facebook.com/Udruga-Korak-dalje-Daruvar-1589323437947973/


PUČKA KNJIŽNICA I ČITAONICA DARUVAR

Ženski tjedan
   07.03. u 18:00 sati - promocija knjige: „Mogla bi se zvati Leda“

• 13.03. u 18:00 sati – multimedijalno predavanje i promocija knjige Nikole Horvata „Upoznaj Hrvatsku osobno, Teslin priručnik za hodače“

• 21.03. u 18:00 sati – promocija knjige „Vrijeme seksa u doba nevinosti“, autora Drage Hedla

• 26.03. od 17:00 sati – turnir u spellingu u za učenike od 4. do 8. razreda; prijave na: spelling.tournament@gmail.com

Noć s Andersenom
Noć s Andersenom održava se 29. ožujka, osmu godinu za redom. Ovo će biti 19 godina kako u cijelom svijetu djeca prespavaju u knjižnicama ili školama povodom Andersenovog rođendana.
Noć s Andersenom provodi se kao akcija u kojoj se kroz niz čitalačkih i sličnih aktivnosti potiče čitanje od najranije dobi.
Prijave u Pučku knjižnicu i čitaonicu Daruvar traju od 05. do 22. ožujka, a pravo na sudjelovanje imaju djeca od 1. do 4. razreda osnovne škole koja su članovi knjižnice.
U sklopu obilježavanja Noći s Andersenom održava se i predstava Kazališta Prijatelj na koju ste svi pozvani 29.03. u 20:00 sati.

VIŠE NA: https://knjiznica-daruvar.hr/

Preuzmite dokument:

Dogadjanja ozujak 2019   (196.04 KB)