Otvoren 10. gospodarski sajam - sajam sira u Grubišnom Polju

 
 
 

10. jubilarni Gospodarski sajam – sajam sira otvoren je u subotu 17. studenog 2012. u Grubišnom Polju. Ovogodišnji sajam okupio je 133 izlagača, što je za 11 posto više od prošlogodišnjeg sajma.

Sve veći broj izlagača pokazuje da je ova gospodarska manifestacija prihvaćena, a dokaz je veliki broj posjetitelja koji su ovdje dobro došli, rekao je gradonačelnik Zlatko Mađeruh te dodao da su izlagači posebno zadovoljni kroz ocjenjivanje kvalitete sira, za koji dobivaju nagrade i medalje koje su ocjena za dosadašnji rad te motivacija za dalje. Gradonačelnik je također rekao da ovaj sajam stvara svojevrstan brend, što su i željeli postići te pozvao sve gospodarstvenike da dođu na gospodarski sajam u Grubišnom Polju i promoviraju svoje proizvode.

10. jubilarni Gospodarski sajam u Grubišnom Polju otvorio je župan bjelovarsko-bilogorski Miroslav Čačija, koji je rekao da je županija već niz godina partner sajma te istaknuo da su sajmovi velika prilika za gospodarstvenike kako bi plasirali svoje proizvode, a posebno kada je riječ o mljekarima i sirarima.

Otvorenju sajma prisustvovala je saborska zastupnica Vanja Posavac, zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, Gordana Sobol, predsjednica SDFŽ SDP-a Hrvatske te brojni drugi uzvanici iz političkog, gospodarskog i kulturnog života.

Nakon otvorenja domaćini su s gostima obišli štandove na sajmu. Osim velikog broja štandova s bogatom ponudom, posjetitelji su mogli uživati u glazbi i plesu folklornih skupina, mažoretkinja te ženskom tamburaškom sastavu Garavuše.

Na 10. gospodarskom sajmu sira u Grubišnom Polju, šampion ocjenjivanja je Kozji sir s rumom proizvođača OPG Đurković iz Marjančanaca te Šampion kategorije tvrdih i polutvrdih sireva je Velebitski sir proizvođača Tomaić Commerce d.o.o. iz Otočca. Stručno povjerenstvo odlučilo je to na temelju dostavljenih proizvoda na Zavod za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dostavljeno je 46 proizvoda: 44 sira, od čega su 4 diskvalificirana, 1 vrhnje i 1 maslac. Sirevi su bili u kategoriji: svježi, meki, polutvrdi i tvrdi, sirevi s dodacima te mliječni namaz. Kvaliteta sireva utvrđena je temeljem postignutog broja bodova, prema 20-bodovnom sistemu, a u skladu s „Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda“. Od 46 proizvoda 24 ih je u kategoriji medalja: 14 zlatnih, 8 srebrnih i 2 brončane.

Galerija slika: