Obilježavanje blagdana Svetog Jurja u Velikom Trojstvu

 
 
 

Braće Radić 28, 43226 Veliko Trojstvo
Tel. 043/885-643; 885-880; 885-910
Fax 043/885-009
.(Morate imati omogućen JavaScript kako biste vidjeli ovu e-mail adresu)
www.veliko-trojstvo.hr

› Etno park
› Zavičajna etno zbirka
› Svijetle pruge
› Bilogorske konjičke staze
› Planinarski dom "Kamenitovac"
› Romska kuća

Sveti Juraj jedan je od najštovanijih svetaca u kršćanstvu. Jedan je od četrnaest Božjih pomoćnika. Njegov kult iznimno je bio raširen u hrvatskoj kulturnoj baštini. Običaje koji su vezani uz obilježavanje Jurjevdana nastoji se u Velikom Trojstvu oteti od zaborava posebnim sadržajima i programom.

Jurjevo u Velikom Trojstvu 2015.

Već niz godina Općina Veliko Trojstvo i Udruga Bilogorsko turistički put sa konjičkim udrugama općine organiziraju u Velikom Trojstvu povodom dana svetog Jurja okupljanja na kojima se predstavljaju običaji poput paljenja krijesa i blagoslova konja, ophoda i procesija, jutarnjeg umivanja i drugih Jurjevskih rituala pretvarajući ih istovremeno i u atraktivne turističke sadržaje i ponudu.

U subotu 25. travnja zapalit će se krijes pokraj Vidikovca u 21 sat. Prije paljenja će učenici Osnovne škole Veliko Trojstvo u 20 sati izvesti igrokaz „Bilogorska čarolija – Prinčeva staza“ autorice Romane Kovačić, a potom će se održati večer poezije i promocija zbirke pjesama Slavena Klobučara u 20,30 sati.

U nedjelju 26. travnja središnje okupljanje na manifestaciji „Jurjevo u Velikom Trojstvu“ bit će u Romskoj kući u Maglenči u 10 sati gdje će na otvorenju nastupiti pjevački zbor Matice umirovljenika iz Velikog Trojstva, a potom će biti predstavljeni običaji Roma Lovara i Jurjevdansko umivanje te prikaz običaja Bilogore uoči blagdana svetog Jurja uz nastup KUD-a Veliko Trojstvo i Gordane Matunci. Na kraju događanja u 12 sati je posveta blaga i konja te druženje.

Dan svetog Jurja, Jurjevdan, je 23. travnja.

Jurjevo (Jurjevdan) znači svršetak zime i početak boljih i ljepših vremenskih prilika. Od toga dana su naši stari u prijašnjim vremenima računali početak gospodarske godine, konačni odlazak zime i dolazak proljeća. Kod Hrvata Svetom Jurju često se zbog toga daje pridjev zeleni. U narodnom vjerovanju sv. Jure se i pojavljuje u zelenilu. Vjerovalo se da će zelenilo otjerati zločeste duhove. Hrvatska narodna pjesma (npr. "Prešel je prešel pisani Vuzem, došel je došel Jura zeleni") te mnogobrojni jurjevski običaji vezani su uz zelenilo i plodnost, osobito na sjeverozapadu Hrvatske.

Prema narodnom vjerovanju na blagdan svetoga Jurja priroda se budi, a po narodnom vjerovanju i zli duhovi. Stoga su se svetom vodom u rano Jurjevo jutro škropili ukućani, kuće, štale, stoka, košnice, dvorišta i sve drugo što je bilo vrijedno na imanju. Vjerovalo se da će stoka tako biti zaštićena od vukova, divljih zvijeri, bolesti i sveg zla.

Premda blagdan Svetoga Jurja nije zapovjedni, katolici ga slave posvetom, blagoslovom i škropljenjem, zatim svetim misama, procesijama, hodočašćima, zavjetima i molitvama. Svetoga Jurja katolici zazivaju kao nebeskoga odvjetnika i mole ga da isprosi oproštenje i otpuštenje grijeha.

Nakon vjerskih obreda u mnogim su se mjestima održavala i još uvijek održavaju narodna veselja.

Nažalost, mnogi su načini obilježavanja blagdana svetog Jurja ostali samo u sjećanju. Zato su vrijedna nastojanja Bilogoraca Velikog Trojstva i okolnih sela koji čuvaju tradicijsku baštinu naših predaka kako bi je ostavili pokoljenjima.

Pratite informacije na facebook stranici manifestacije.

Galerija slika: