DOGAĐANJA U SVIBNJU U DARUVARU

 
 
 
DOGAĐANJA U SVIBNJU U DARUVARU
 

DARUVARU ZA ROĐENDAN
više na: https://daruvar.hr/notices/9457/   i   http://www.visitdaruvar.hr/dan-grada-daruvara.aspx


01.05. MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA I OBLJETNICA VOJNO-REDARSTVENE AKCIJE „BLJESAK“
Povodom 1. svibnja – Međunarodnog praznika rada i obljetnice vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ Gradska uprava Daruvar poziva vas:

u 10:00 sati: Park Antuna Jankovića, Spomenik braniteljima Daruvara (paljenje svijeća i odavanje počasti svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima),
u 11:00 sati: druženje uz besplatni riblji paprikaš, grah, pivo i vino na sportskom ribnjaku „Jezero“.
 

02.05. IZLOŽBA AKADEMSKOG SLIKARA IZ LIVNA IVICE VLAŠIĆA
Povodom obilježavanja Dana grada Daruvara, u četvrtak, 2. svibnja 2019. u 19:00 sati bit će upriličeno svečano otvorenje izložbe Ljepota krajolika, bogatstvo doživljaja akademskog slikara iz Livna, Ivice Vlašića u Galeriji Grada Daruvara „Croatia osiguranje“, J. Knytla 1. Izložba je otvorena do 3. lipnja 2019. godine, subotom od 11:00 do 13:00 sati i nedjeljom od 17:00 do 19:00 sati (ostalim danima javiti se tajnici u Ured gradonačelnika, 043/ 331-241).
 

03.05. PROMOCIJA MONOGRAFIJE DARUVAR JUČER, DANAS, ZAUVIJEK
Grad Daruvar poziva vas na promociju monografije „DARUVAR jučer, danas, zauvijek“ 3. svibnja (petak) 2019. godine u 19:00 sati u Restoranu Terasa Daruvarskih toplica (Julijev park 8, Daruvar).
 

04.05. SVEČANA KOMEMORACIJA
Prvenstvo Hrvatske u orijentacijskom trčanju "Daruvar sprint" u organizaciji Orijentacijskog kluba Bjelovar i GSZ Daruvar održat će se 04. svibnja 2019. godine. Utrka će biti održana u Julijevom parku s početkom u 11:00 sati i u Rimskoj park-šumi s početkom u 16:00 sati.
VIŠE NA: http://okb.hr/2019/04/04/poziv-za-daruvar-sprint-2019/
 

04.05. DARUVARSKA KLAPSKA VEČER
U sklopu obilježavanja Grada Daruvara, u subotu 4. svibnja 2019., s početkom u 20.00 sati, održat će se šesta Daruvarska klapska večer u organizaciji Ženske klape Stentoria, a pod pokroviteljstvom Grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar-Papuk. Ova manifestacija tradicionalno se održava u akustičnom prostoru Dvorca Janković gdje će uz domaću Žensku klapu Stentoria nastupati i dvije muške klape – Kolapjani iz Siska i klapa Marof iz Novog Marofa,  dvije ženske – klape Ćakulone iz Zagreba i Vive iz Koprivnice te mješovita klapa Barun iz Svete Nedjelje.
VIŠE NA: https://www.facebook.com/klapa.stentoria
 

04.05. RADIONICE I PREDAVANJA ZA MLADE
Radionice i predavanja za mlade održat će se u maloj dvorani Češkog doma u Daruvaru 04.05.2019. godineod 10:00 do 13:00 sati pod temom: Demokracija i ja - "Uključi se/ Zapoj se!".
Predavanja:
„Prava mladih i manjina“ – Tamara Horak
„Participacija mladih i izbori“ – Zvjezdana Drašner
"Informacije o YEN-u" - Ema Zadro
 

04.05. KAZALIŠNA VEČER
Kazališnu večer održat će se u Češkom narodnom domu u Daruvaru 4. svibnja s početkom u 20 sati. Gostuju kazališne skupine Češke besede iz Gornjeg Daruvara s igrokazom Lázeňská historka – Priča iz toplica te skupina Češke besede Doljani s komadom Blázinec – Ludnica.
 

05.05. 1. MEMORIJALNI POHOD DO SLIVINOG MOSTA (PD PETROV VRH)

U organizaciji PD "Petrov vrh" održat će se 1. memorijalni pohod do Slivinog mosta koji će obuhvatiti planinarsku hodnju od planinarskog doma na Petrovom vrhu do mosta kojeg je izradio istaknuti i dugogodišnji član društva, pokojni Slavko Pokorny Sliva.
Program:
Do 9:30 h okupljanje planinara kod doma na Petrovom vrhu,
U 9:30 h  Pozdravna riječ domaćina i prigodno podsjećanje na Slivu, dodjela priznanja udruge Slavonski planinari za životno djelo „Đuro Pilar“ Slivinoj obitelji,
U 10:00h Polazak na pješačenje:
Hodat će se dvije staze:
Plava- trajanje oko 3 sata
Crvena- trajanje oko 5 sati
Nakon povratka planinarski ručak.
VIŠE NA: https://www.facebook.com/events/311069029564854/

 

05.05. HRVATSKI GUDAČKI KVARTET
Koncert Hrvatskog gudačkog kvarteta kojeg čine Martin Draušnik (violina), Alina Gubajdullina (violina), Aleksandar Jakopanec (viola) i Zita Varga (violončelo) održat će se u Kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta „30. svibnja“, Trg kralja Tomislava 14a s početkom u 19 sati.


07.05. U SKLOPU OBILJEŽAVANJA DANA GRADA
11:00 sati Odavanje počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima kod spomenika u Dvorskom perivoju
12:00 sati Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Daruvara
VIŠE NA: https://daruvar.hr/notices/9457/

 

DOGAĐANJA U PUČKOM OTVORENOM UČILIŠTU DARUVAR

Dani smijeha:
U suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom Pučko otvoreno učilište Daruvar organizira reviju filmova DANI SMIJEHA. Ove godine su to filmovi Charlieja Chaplina. Odigrat će se četiri naslova:

08.05. u 20:00 sati Predstava „Nevjerojatan događaj“
Predstava „Nevjerojatan događaj“ vrsne redateljice, koreografkinje i scenaristice, autorice kazališnih projekata Ivice Boban na rubu zbilje i fikcije, istine i mašte, problematizira našu istraumatiziranu stvarnost, sve težu i za mnoge nepodnošljivu svakodnevicu, borbu da se opstane i izvuče iz neplaćenih računa, kredita i minusa, narušenih odnosa, samoće, i svih nemogućih ali bolno stvarnih problema i bezizlaznih situacija tranzicijskog neo-liberalno kapitalističkog vremena koje živimo.
VIŠE NA: https://www.pou-daruvar.hr/

 

10. i 11.05 DESETO HRVATSKO NATJECANJE ZA HARMONIKU
Već desetu godinu za redom u Daruvaru se održava Hrvatsko natjecanje za harmoniku u organizaciji udruge Harmonikaški centar. Već tradicionalno natjecanje održat će se u kongresnoj dvorani Lječilišnog hotela Termal*** te prostorijama GŠ Brune Bjelinskog Daruvar, a traje dva dana - ove godine 10. i 11. svibnja. Budući da je ove godine natjecanje jubilarno, dva svečana koncerta održat će se u Kino dvorani “30. svibnja” u Daruvaru. Na ovo natjecanje državne razine prijavio se je velik broj sudionika iz cijele Hrvatske - 115 natjecatelja, 50 mentora, a oni dolaze iz 31 državne ustanove iz cijele zemlje.
VIŠE NA: http://www.visitdaruvar.hr/10-hrvatsko-natjecanje-za-harmoniku.aspx , http://harmonikaski-centar.hr/natjecanja/daruvar-natjecanje/programska-knjizica/

 

DOGAĐANJA NA ŠPORTSKOM RIBNJAKU „JEZERO“
10.-13.05. Županijska Šaranska Liga; organizator Športsko Ribolovni savez BBŽ
18.05. Društveno natjecanje - sve discipline Šaranskog Takmičenja; organizator ŠRD "Toplica" Daruvar
24./25.05. Šaranski Kup "Toplica"; organizator ŠRD "Toplica" Daruvar

 

17.05. SUSRET ČLANOVA LITERARNOG KLUBA SAVEZA ČEHA
Susret članova Literarnog kluba Saveza Čeha te svih koji pišu na češkom jeziku održat će se na OPG-u Jareš, na imanju u Donjim Sređanima u 18:30 sati. Organizator: Literarni klub Saveza Čeha u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine u RH.
U sklopu susreta bit će organizirano predavanje Libuše Stranjik na češkom jeziku pod nazivom  Pisanom riječi do očuvanja jezika te čitanje autorskih djela sudionika uz degustaciju domaćih proizvoda.
USKORO VIŠE NA: https://jednota.hr/index.php/hr/krajanske-akce

 

17.05. i 18.05. DARUVARSKI PROLJETNI CVJETNI SAJAM ZAJEDNO S DANIMA PIVA
Zahvaljujuću suradnji Pivovare Daruvar s gradom Daruvarom i Turističkom zajednicom Daruvar – Papuk, grad Daruvar postaje središnje mjesto pivskih zbivanja u Hrvatskoj, a osobito onih vezanih za zanatsko, odnosno 'craft' pivo. Jednom godišnje Pivovara Daruvar u suradnji s Gradom organizira i Dane piva, u sklopu kojih se održava i Festival malih nezavisnih pivovara. Prvoga dana održat će se jedno od najvećih okupljanja domaćih craft pivara, na kojem će i ove godine sudjelovati oko 40-ak craftera iz cijele Hrvatske, a posjetitelji će imati priliku kušati više od 70 različitih craft piva. Tijekom drugoga dana na središnjem gradskom trgu održavat će se program Daruvarskog proljetnog cvjetnog sajma, a u večernjim satima ponovno degustacije piva i koncert.  Osim piva, program će upotpuniti i niz različitih cjelodnevnih zabavnih događanja.
Program:
17.05. Petak - Dan nezavisnosti - Dvorac grofa Antuna Jankovića
18.05. Subota – Koncert Lidije Bačić na glavnom gradskom trgu u 21:00 sati
VIŠE NA: https://www.5th-element.com.hr/ , https://www.starocesko.com/
VIŠE O CVJETNOM SAJMU PRATITE NA: http://www.visitdaruvar.hr/, https://daruvar.hr/

 

KONCERTI GLAZBENE ŠKOLE BRUNE BJELINSKOG

  • Koncert: Mia Elezović à 20.05. u 19:00 sati
    Koncert hrvatske pijanistice i glazbene pedagoginje održati će se u Kino dvorani „30.svibnja“ u 19:00 sati. Austriji, Švicarskoj, Belgiji, Češkoj, Njemačkoj...
  • Koncert zahvale à 21.05. u 18:00 sati
    Tradicionalni koncert bivših i sadašnjih učenika Gimnazije Daruvar na kojemu će sudjelovati i polaznici Glazene škole Brune Bjelinskog održat će se 21.svibnja u 18:00 sati u Kino dvorani „30.svibnja“. Ulaz je slobodan.
  • Bjelinski srijedom à 29.05. u 18:30 sati
    Posljednje srijede u mjesecu, 29. svibnja, s početkom u 18,30 sati, nastavlja se tradicija predstavljanja glazbenog umijeća učenika i nastavnika Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar pod nazivom „Bjelinski srijedom“. Koncert će se održati u dvorani škole, a ulaz je besplatan.

VIŠE NA: http://gs-bbjelinskog.hr/

 

24.05. SAJAM ZDRAVLJA BBŽ
24. svibnja održat će se 9. Sajam zdravlja Daruvar, a u sklopu 9. Tjedna zdravlja BBŽ na Trgu kralja Tomislava od 9:00 do 20:00 sati s prigodnim programom od 10:00 do 13:00 sati i od 19:00 sati. Na glavnom gradskom trgu građani će se moći informirati o zdravom načinu života, zdravoj ponudi, te izmjeriti krvni tlak, razinu šećera u krvi, a bit će održani i nastupi plesnih skupina, mažoretkinja i drugi. 9. Sajam zdravlja u organizaciji je Grada Daruvara, Bjelovarsko-bilogorske županije, Udruge Impress, Udruge studenata medicine Cromsic, a pod pokroviteljstvom je Turističke zajednice Daruvar-Papuk. Svi zainteresirani za izložbene prostore, uključenje ili volontiranje na 9. Sajmu zdravlja Daruvar 24. svibnja  mogu se prijaviti do 20. svibnja na broj 095/864-4869 ili info@udruga-impress.hr.

 

25.05. TURNIR U MINI I MALOJ ODBOJCI
U subotu, 25. svibnja u dopodnevnim satima na Trgu kralja Tomislava u Daruvaru, održat će se turnir u mini i maloj odbojci na kojem će sudjelovati 15-tak ekipa sastavljenih od djevojčica i dječaka mlađih dobnih skupina (2006. godište i mlađi).
USKORO VIŠE NA: http://www.visitdaruvar.hr/

 

25.05. 4. GASTRO MANIFESTACIJA NACIONALNIH MANJINA U SIRAČU
Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač organizira 4. gastro manifestaciju nacionalnih manjina u Siraču povodom Dana općine Sirač. Posjetitelji će imati priliku degustirati brojne delicije karakteristične za određene nacionalne manjine poput puževa s palentom, ribljeg gulaša, konjske salame, romske sarme i slično.
USKORO VIŠE NA: http://www.sirac.hr/

 

25.05. KONCERT GRADSKOG ORKESTRA FRANTIŠKA KMOCHA, KOLIN
U Daruvaru će gostovati Gradska limena glazba Františka Kmocha iz češkog grada Kolina s programom koji se sastoji od tradicijske češke glazbe za puhački orkestar, Kmochovih sokolskih koračnica, popularnih i klasičnih skladbi čeških skladatelja pod vodstvom umjetničkog ravnatelja i dirigenta Miloslava Bulína. Orkestar će prezentirati češku glazbu u izvedbi 50 glazbenika s pjevačima i solistima. Koncert Gradskog orkestra Františka Kmocha Kolin će se održati u subotu, 25. svibnja od 19:30 do 20:30h u Kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Daruvaru. Organizatorica je zamjenica župana iz redova češke nacionalne manjine Bjelovarsko bilogorske županije Tanja Novotni Golubić pod pokroviteljstvom Grada Daruvara.
USKORO VIŠE NA: https://www.pou-daruvar.hr/, http://www.visitdaruvar.hr/

 

31.05. KÁCENÍ MÁJKY - TRADICIONALNO RUŠENJE MAJSKOG DRVETA I KAZALIŠNA PREDSTAVA
Tradicionalno rušenje majskog drveta uz prigodan kulturno umjetnički program održat će se 31. svibnja 2019. u 19:00 sati ispred mjesnog doma Češke besede Gornji Daruvar.
USKORO VIŠE NA: https://jednota.hr/index.php/hr/krajanske-akce