Dani piva 2016.- Daruvar, 19.i 20.8.2016.

 
 
 

Dan nezavisnosti -Sajam nezavisnih pivovara

Daruvarski pivski 2 u 1

Malo koja pivovara ne priređuje Dane piva, manifestaciju na kojoj u pravilu nudi program sastavljen od koncerata većih ili manjih estradnih zvijezda, uz točenje piva iz svoga asortimana. A maltene svaki veći grad koji iole drži do sebe, priređuje festivale craft piva, dakle pivskih specijala proizvedenih u malim nezavisnim pivovarama ili u garažama kućnih pivara. Pivovara Daruvar otišla je korak dalje od svih, te ustalila jedinstvenu manifestaciju na kojoj promovira bogat portfolio kuće, ali i otvara prostor malim i nezavisnim pivovarama, priređujući festival craft piva, koji od ove godine nosi naziv Dan nezavisnosti.

U petak i subotu 19. i 20. kolovoza održat će se u dvorištu Pivovare Daruvar šesti Dani Staročeškog piva. Održavaju se dakle od 2011. godine, ali i godinu dana ranije, netom nakon kupovine pivovare, novi vlasnik, siračka Kufner grupa, priredio je veliku pivsku feštu, ali tada kao proslavu rijetkog jubileja – 170. obljetnice postojanja najstarije hrvatske pivovare, koju je 1840. godine u Daruvaru utemeljila grofovska obitelj Janković.

Zvijezde programa Dana Staročeškog piva bit će u petak Slavonija bend, a u subotu Prljavo Kazalište, a točit će se svijetlo i crveno Staročeško pivo po jedinstvenoj cijeni od 10 kuna za pola litre. U ponudi će biti i daruvarska piva iz linije Peti element (ABA, Bart i Le-La) po istoj cijeni, a pripremaju se i neka iznenađenja.

Posebnost daruvarskih dana piva bit će subotnji craft festival, koji će okupiti osam hrvatskih malih nezavisnih pivovara, te na središnjem gradskom trgu od 10 sati prijepodne točiti više od petnaest vrhunskih pivskih specijala – opet po cijeni od 10 kuna za pola litre. Po prvi put festival se održava pod nazivom Dan nezavisnosti, no ide utabanim tragom lanjskoga koji je požnjeo uspjeh. Zapravo je daruvarska pivovara širom otvorila vrata crafterima i godinu ranije, ali tada su te pivovare bile posve nove i još nespremne za izdavanje fiskalnih računa, pa su ponudile svoje proizvode na besplatnu degustaciju.

Kako najavljuje majstor pivar daruvarske pivovare Krešo Marić, posjetitelji će na blagajni kupovati žetone, za koje će na šankovima pojedinih pivovara dobiti pivo. Poslije prošlogodišnjeg iznimnog uspjeha daruvarskog craft beer festivala organizator je odlučio dodatno podignuti razinu manifestacije, pa se očekuje još više posjetitelja, od kojih će ih dobar dio stići iz Zagreba posebnim vlakom. A domaćini najavljuju još jednu atrakciju namijenjenu domaćim ljubiteljima dobrog piva. Tjedan dana pije Dana piva, i tjedan dana nakon njih u daruvarskim će se kafićima moći dobiti sva piva iz portfolija Pivovare Daruvar – kako svijetlo, crveno i Bock iz linije Staročeško, tako i ABA, Bart i Le-La iz linije Peti element –sve po jedinstvenoj cijeni od 10 kuna za pola litre.

autor: Mato Pejić
 

Galerija slika: