10. DOKU-art

 
 
 

10. DOKUart, Bjelovar, 4.- 10. 10. 2015.

10. DOKUart – jubilarno izdanje festivala dokumentarnog filma u Bjelovaru se održava od 4. do 10. listopada 2015. U glavnom festivalskom programu, u sedam dana bit će prikazano 12 domaćih i inozemnih filmova, po izboru selektorice Rade Šešić, Bjelovarčanke koja živi i radi u Nizozemskoj, dokumentaristice i ugledne suradnice mnogih svjetskih festivala dokumentarnog filma (IDFA Amsterdam, IFFR Rotterdam, SFF Sarajevo, Mumbai, Krakow, Zagreb...). 

Festival donosi 7 hrvatskih premijera, a otvara ga jedna od njih - nizozemski film „Oko svijeta u 50 koncerata“ glavne gošće festivala, redateljice Heddy Honigmann. Riječ je o jednoj od najproduktivnijih autorica koja je snimala po cijelome svijetu, a pored tridesetak dokumentarnih, režirala je i neke igrane filmove. Osvojila je oko stotinu velikih svjetskih priznanja i dobila nagradu za životno djelo na zadnjem festivalu IDFA u Amsterdamu. 

Također, premijerno će biti prikazani i indijsko-američki film „Radhe, Radhe – rituali praznika Holi“, njemački „Mars izbliza“, nizozemski „Vrijeme i mjesto, razgovor s mojom majkom“, „Zimski san u Lukomiru“ i „Pljesak jednom rukom“, te poljski „Vođe“ . 

Organizator je Udruga za promicanje kulture DOKUart, a ovogodišnja zemlja partner - Kraljevina Nizozemska. Festival se održava uz pokroviteljstvo Grada Bjelovara, potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, te uz podršku Hrvatskog filmskog saveza. 

Festival ima i bogat popratni program. Redateljica višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma „Goli“Tiha K. Gudac, na susretu pod nazivom „Film i ja“, otkrit će tajne stvaranja dobrog filma. Osim posebnih projekcija u malom, intimnom kinu u DOKUbusu, kao i 10 projekcija u alternativnim prostorima uoči, za vrijeme i nakon festivala – od zatvora, preko doma umirovljenika, za publiku kojoj ni kino, ni dokumentarac nisu lako dostupni, DOKUart tradicionalno gostuje i na selu. Ovaj put u Općini Veliko Trojstvo.

Sastavni dio festivala je i Mali DOKUart koji nagrađuje dokumentarne filmove osnovnoškolaca, DOKUradionica za osnovnoškolce s uglednim predavačima: Damirom Čučićem i Borisom Poljakom, predavanja uglednih dokumentarista, projekcije za bjelovarske osnovce i srednjoškolce...
Desetu godinu ustrajnog rada na očuvanju publike DOKUart nastavlja u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru, gdje festivalska publika može uživati u filmovima, u idealnim uvjetima digitalne kino dvorane.

Sve informacije o festivalu možete pročitati na http://www.dokuart.hr, kao i na facebook stranici.

Preuzmite dokument:

Program - 10. DOKUart   (137.08 KB)
 

Galerija slika: