10 DANA ASTRONOMIJE

 
 
 

Daruvar, 31.3.-9.4.2017.

ASTRONOMSKO DRUŠTVO KUMOVA SLAMA, DARUVAR

Eto nas nakon još jednog punog kruga oko Sunca ili godinu dana kasnije, te je došlo vrijeme da Astronomsko društvo Kumova slama pripremi sada već tradicionalno osmo okupljanje astronoma amatera na manifestaciji

10 dana astronomije 2017. 

31.3. – 9.4.2017.

Nakon već sedam godina lutanja svemirom i pitanja što je Svemir ovaj osmi puta odlučili smo da tema bude život u tom beskraju u kojem je i ova naša planeta Zemlja i njezina zvijezda Sunce. Plan nam je da ove godine slušamo predavanja o životu u Svemiru a tu spada i ovaj naš ljudski život. Život prvih putnika u Svemir, životinja kao što je pas Laika, čimpanze; pa sve do ljudskih posada. Kako se čovjek mora pripremiti da bi danas letio i boravio u Svemiru dulje vrijeme, godinama pa i desetljećima. Kako to utječe na fizičko i psihičko zdravlje ljudi? Što je to život na Zemlji? Kako je nastao i kada će doći vrijeme da napustimo našu planetu i potražimo drugi dom u beskraju Svemira? Hoćemo li imati vremena da se razvijemo kao ljudi koji će savladati sve prepreke koje postavlja znanost i otisnuti se u beskraj te nastaviti niz tisućljeća ljudskog postojanja?

O tome ćemo imati priliku čuti u nizu predavanja o geologiji, antropologiji, biologiji, medicini i, naravno, astronomiji, a koja će nam održati, kao i do sada, oni najpozvaniji, znanstvenici, naši predavači.

Kao i svake godine predavanja će se održavati u Hrvatskom domu u večernjim satima gdje će biti postavljena izložba sa temom Životinje u Svemiru te niz novih astrofotografija koje su napravili astrofotografi u proteklih godinu dana. Imat ćemo nove fotografije  snimljene u programu SallyRideEarth Kam, snimljene s Međunarodne svemirske postaje (ISS-a) u kojem i ove godine sudjeluju naši učenici Tehničke škole Daruvar na čelu s nastavnicom Dunjom Županić. Nastavljamo i suradnju s CarNET-om koji nam omogućuje da naša predavanja putem interneta sluša i više od 900 ljudi, koliko ih je prošle godine pratilo predavanje akademika Paara.

Radit će i Astronomski vrtić za predškolsku djecu koja će imati radionice primjerene svojoj dobi a koje će voditi stručni voditelji. Radionice će se održavati u Hrvatskom domu te po dogovoru u školama u Daruvaru i susjednim mjestima: Pakrac, Garešnica, Grubišno Polje.

Astroexpo je, kao i prošle godine sajam nove i rabljene opreme koji počinje odmah iza otvaranja i traje cijeli vikend.

10 DANA ASTRONOMIJE

Autor fotografija: Dunja Županić

Preuzmite dokument:

10 dana astronomije - Raspored aktivnosti   (373.65 KB)
 

Galerija slika: