Gradski muzej Bjelovar

 
 
 

Trg Eugena Kvaternika 1
43000 Bjelovar
Tel.: 043/244-207
Fax: 043/243-220
E-mail: .(Morate imati omogućen JavaScript kako biste vidjeli ovu e-mail adresu), .(Morate imati omogućen JavaScript kako biste vidjeli ovu e-mail adresu)

Kasnobarokna katedrala sv. Terezije Avilske

Stolna barokna crkva Bjelovarsko-križevačke biskupije iz 1756. godine.


› Glazbeni paviljon

Paviljon od bračkog kamena iz 1943., u središnjem parku - najveći kameni paviljon u Europi.


› Četiri barokna kamena kipa u središnjem parku

Kip sv. Terezije Avilske iz 1777., kip sv. Jurja i sv. Jelene Križarice iz 1778. i kip sv. Ivana Nepomuka.


Gradski muzej

Osnovan 1949., smješten u jednokatnici staroga gradskog poglavarstva sagrađenoj 1832. godine.


› Zgrada vojne komande (Straža, 1756.)

Danas sjedište Gradske uprave.


› Pravoslavna crkva sv. Trojice

Jednobrodna barokno-klasicistička građevina podignuta krajem 18. i u prvoj polovici 19. stoljeća.


› Sinagoga (1913.)

Danas Dom kulture.


› Zgrada čitaonice (1832.)

› Zgrada Hrvatskog sokola (1912.)

Arhitekt Dionis Sunko.


Spomen područje Barutana

Za poginule u obrani grada 29. rujna 1991.


› Spomen područje Lug

Za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća.


› Spomen područje Borik

Za žrtve Drugog svjetskog rata


› Zgrada Narodne knjižnice „Petar Preradović”

› Zgrada gimnazije (1901.)

› Crkva i franjevački samostan sv. Antuna Padovanskoga (1936.)

Od rujna 1980. godine crkva sv. Antuna Padovanskoga postaje župna crkva.


› Crkva sv. Ane (1993.)

Župu sv. Ane osnovao je zagrebački kardinal Franjo Kuharić 29. svibnja 1980. godine.


› Crkva sv. Andrije (1765.)

Na starom groblju.


› Crkva sv. Leopolda Mandića u Markovcu

› Drvored platana iz 1828.

Na Šetalištu dr. Ivše Lebovića.


› Kapelica sv. Florijana (1756.)

Kraj gradske tržnice.


› Fontana „Povratak panonskih kitova”

› Međunarodni tjedan udaraljkaša (veljača)

Bjelovarski Međunarodni tjedan udaraljkaša ugošćuje najznačajnija imena svjetske udaraljkaške glazbe iz Hrvatske i svijeta. Uz pomoć vrhunskih umjetnika ritma, proniknite u samu srž glazbe – ritam.


› Pčelarski sajam (veljača)

Održava se na Sajamskom prostoru Gudovac pored Bjelovara u organizaciji Bjelovarskog sajma d.o.o., Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije.


› Bjelovarski proljetni sajam (ožujak)

Održava se, također, na Sajamskom prostoru Gudovac pored Bjelovara, a jedna je od dvije najveće manifestacije Bjelovarskog sajma.


› BOK fest (svibanj)

Bjelovarski odjeci Kazališta smotra je najznačajnijih kazališnih ostvarenja profesionalnih kazališnih kuća Hrvatske i njihovih gostiju iz zemlje i iz inozemstva. Uz kazališne predstave organiziraju se i večeri poezije, stand up komedija, humanitarno-sportske priredbe i drugo.


› LOREKO (svibanj)

Sajam lova, ribolova, ekologije i ruralnog turizma uz koji se organizira i SKOK, sajam konja i opreme za konje, SPOREK, sajam sporta i rekreacije te VOVINA, izložba voćnih vina.


› Lovrakovi dani kulture

Lovrakovi dani kulture je manifestacija posvećena uglavnom djeci pa tako Veliki Grđevac na nekoliko dana postaje mjestom okupljališta djece koja dobar dio vremena provode u Lovrakovom centru, koncipiranom prema crticama iz piščevih djela.


› Terezijana (lipanj)

Terezijana je turistička, kulturna i zabavna priredba grada Bjelovara koja ima za cilj ”ispraviti” povijesnu nepravdu vezanu uz činjenicu da carica nikada nije bila u Bjelovaru pa upriličenim scenskim prikazom carica Marija Terezija dolazi u Bjelovar i, uglavnom na satiričan način, ostvaruje komunikaciju s pukom. Glazbena događanja temelje se na programskoj koncepciji zasnovanoj na retro i etno glazbenom izričaju, a odvijaju se u tri dana trajanja priredbe na više pozornica u središtu grada.


› Proljeće u Velikom Trojstvu (lipanj)

Priredba je koncipirana na velikoj ponudi konjičkog sporta, od mogućnosti rekreativnog jahanja ili vožnje konjskim zapregama, do konjičkih natjecanja: galopskih utrka, utrka zaprega, utrka ponija, jahanja spretnosti, dresurnoga jahanja i drugo


› Bjelovarski jesenski sajam

Najveća manifestacija na Sajamskom prostoru Gudovac kraj Bjelovara u organizaciji Bjelovarskog sajma, a prati ju jedna od najvećih stočarskih izložbi u Hrvatskoj.


› Dani grada Bjelovara (rujan)

Svečanosti i obilje kulturnih i drugih manifestacija koje se odvijaju tjedan dana.


› DOKUart (studeni)

DOKUart je međunarodna revija profesionalnih dokumentarnih filmova, koja prikazuje najbolje, intrigantne i umjetnički osmišljene dokumentarce regije i Europe.


› Večer nacionalnih manjina

Tradicionalni koncert nacionalnih manjina, na kojem predstavljaju svoju glazbu, plesove i običaje.


› Božićni gala koncert (prosinac)

Glazbeno-scenski doživljaj Božića iz Bjelovara u kojem sudjeluje oko dvjestotinjak glazbenika, od kojih je značajan broj inozemnih gospel i jazz pjevača, kao i domaće glazbene zvijezde dojmljivih vokalnih mogućnosti.


› Bjelovarska nedjelja uz caricu

Gradski muzej u Bjelovaru nalazi se u središtu grada na Trgu Eugena Kvaternika. Osnovan je 1949. godine. Smješten je u jednokatnici staroga gradskog poglavarstva sagrađenoj 1832. godine.

Otvoreno za posjetitelje
utorak - petak: 10 - 19 h
subota i nedjelja: 10 - 14 h
ponedjeljkom zatvoreno

Temeljito je obnovljen 2009. godine. Ima restauratorsku radionicu i knjižnicu. U zgradi muzeja nalaze se i tri galerijska prostora s bogatom izložbenom djelatnošću: Galerija Nasta Rojc, Mala galerija i Galerija Koridor. Atrij muzeja ima pozornicu koja služi za koncerte klasične i zabavne glazbe, kazališne predstave, promocije knjiga i druga umjetnička i kulturna zbivanja na otvorenom.

U zgradi gdje se nalazi muzej prije je bilo gradsko poglavarstvo. Na prvome katu zgrade susreli su se car Franjo Josip I. i đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer 12. rujna 1888. godine. Tijekom susreta, Franjo Josip I. prigovorio je biskupu što je poslao brzojavnu čestitku u Kijev prigodom 900 godina pokrštavanja Rusa. Taj događaj nazvan je bjelovarska afera.

Za vrijeme bjelovarskog ustanka 8. travnja 1941. godine, hrvatski vojnici 108. puka i narod srušili su jugoslavensku vlast i s balkona Gradskog poglavarstva (danas zgrada Gradskog muzeja), gradonačelnik Bjelovara Julije Makanec proglasio je u 18 sati uspostavu hrvatske države.

(Izvor: wikipedia)

Galerija slika: