VINCEKOV POHOD U DARUVARSKE VINOGRADE

 
 
 
VINCEKOV POHOD U DARUVARSKE VINOGRADE
 

vl. Ljiljana Kovačević
Franje Kuhača 49
43500 Daruvar
Mob.: ++385 99 578 19 27
E-mail: .(Morate imati omogućen JavaScript kako biste vidjeli ovu e-mail adresu)
www.daruvar-vinarija-kovacevic.hr

24. siječnja 2015. godine

OPG MATEJ KOVAČEVIĆ
10,30 – 11,00h

Okupljanje gostiju na OPG Matej Kovačević u ul. Franje Kuhača 49 u Daruvaru, sudjelovanje u pripremi vinogradarskog doručka.

11,00 – 13,00h

Crkveni i pučki obred posvećivanja trsja, slavonski tanac oko vatre uz članove kulturno-umjetničkog društva, druženje na otvorenom uz kuhano vino i živu glazbu. Organiziran ručak za goste; grah i kuhano vino – 25,00 kuna!

Vinogradarski blagdan posvećivanja trsja

Dug i trnovit put do vrhunske vinske kapljice svake godine počinje otvaranjem radova u vinogradu, blagoslovom trsja o blagdanu Svetog Vinka. U Daruvaru je ova tradicija iznimno omiljena i njeguju je svi vinogradari. Središnja županijska proslava blagdana Sv. Vinka, blagoslov trsja i ogledna rezidba organizira se svake godine u nasadima drugog daruvarskog vinogradara. Uz obavezno pečenje kobasica i špeka na dugačkim štapovima iznad vatre, uz pjesmu, ples i kuhano vino, održava se pučko i crkveno posvećivanje trsja, ogledna rezidba, vješanje kobasica na još uspavanu lozu i obilato polijevanje orezanih trsova mladim vinom za bolji urod.

S obzirom da na Vincekovo ne valja sam u klijet ići, nakon središnjeg obreda, ljubitelji vinske kapljice nastavljaju Vincekov pohod po imanjima domaćih vinogradara i vinara, kako bi se dostojno obilježio početak vinogradarske godine.

Galerija slika: