Ručak sa caricom otvorio niz ‘Carskih nedjelja’ u Bjelovaru

 
 
 

Uz pomoć postrojbe Bjelovarskih graničara husara u nedjelju je održana prva carska nedjelja, druženje s caricom koje će se održavati svake treće nedjelje u mjesecu sve do rujna.

Veliki broj građana i gostiju provozao se na kočiji okolo parka na Kvaternikovom trgu, a konferenciju za novinare na kojoj su najavljena i događanja na predstojećoj gradskoj fešti ''Terezijana 2014'' održao je na paviljonu Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik sa svojim zamjenicama i Vanjom Posavec, predsjednicom gradskog vijeća, te predstavnicima Turističke zajednice.

Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik rekao je da se u prvoj Carskoj nedjelji koja je oplemenjena novim sadržajima, iskoristila prilika za najavu ovogodišnje Terezijane.

- Ovo je 19. Terezijana zaredom. Riječ je o zahtjevnoj manifestaciji koja je turistički proizvod, a ujedno i promocija grada s obiljem sadržaja, ali je i gospodarska manifestacija. Naprosto nije jednostavno, ali 19 godina smo izdržali i zadržali smo štih Terezijane koja će i ove godine biti u etno i retro stilu. Istekla je koncesija i zakup prostora koncesionara koji je imao vrlo striktne obveze precizirane ugovorom. Zakup je bio na pet godina. Prije pet godina smo htjeli da domaći obrtnici i ugostitelji budu uključeni. Nažalost, nakon nekoliko rundi razgovora i pokušaja to nismo uspjeli dogovoriti. Ove godine nakon raspisanog natječaja, ugostiteljski i drugi prostori ići u zakup većim dijelom domaćim ugostiteljima i drugim domaćim poduzetnicima .Ukupan proračun za ovu manifestaciju kreće se do 640 tisuća kuna. Grad izdvaja 300 tisuća iz svog proračuna. Nadamo se lijepom vremenu, jer tada će svi sadržaji biti u punom sjaju i privući će više posjetitelja iz drugih gradova – rekao je Antun Korušec.

Kako se moglo čuti na konferenciji, izborom glazbenih sadržaja Terezijana ima retro i etno štih.

- I ove će godine biti tri pozornice, no prodajom prostora za ugostitelje i druge sadržaje te sredstvima sponzora pokrit će se veći dio troškova. Dio novca koji će nedostajati pokrit će Turistička zajednica. Očekuje se da i ove godine Terezijanu posjeti preko 30.000 posjetitelja. Kod davanja prostora u zakup vodilo se računa da se prednost daje domaćim ugostiteljima, no temeljem izuzetno povoljne ponude, jedan je prostor ipak jednom ugostitelju iz Zagreba. Istovremeno se događaju još neke priredbe kao što je koncert Colonije na otvorenju gradskih bazena i izložba fotografija ''Šuma okom šumara'', a mi smo ih promovirali jer su kvalitetna događanja. Dnevna događanja u vrijeme trajanja Terezijane upotpunit će prpgram priredbe ''Proljeće u Velikom Trojstvu''.

Napomenimo još da će uz bjelovarske Husare na Terezijani gostovati Husari iz Mađarske i Varaždina.

Galerija slika: