Otvorena Božićna bajka obitelji Salaj iz Grabovnice pored Čazme

 
 
 

Na svečanosti otvorenja koju su svojim dolaskom uveličali brojni poznati građani mogli su se čuti i strani jezici. Božićna bajka obitelji Salaj iz Grabovnice pored Čazme svojim je sjajem te zahvaljujući zalaganju domaćina izrasla u pravu malu kontinentalnu turističku atrakciju.

Jedan dječački san kojeg je desetljećma sanjao Zlatko Salaj, vlasnik mjesta događanja nadaleko poznate Božićne bajke, pretvorio se u svjetleću čaroliju koja svojom ljepotom ostavlja bez daha. Riječ je o sedam hektara imanja na kojem je okićeno tri hektara, ukupno 700 biljaka.

- Nije riječ samo o poslu koji započinje već u devetom mjesecu kako bi sve bilo spremno na vrijeme do paljenja prvog prosinca. Kablova pod zemljom ima šest kilometara, a na biljkama oko 200 kilometara. Ovo je postao ozbiljan posao, a ne za djeda kakav sam sada ja. Ovaj sam san sanjao tolike godine kada sam radio u inozemstvu. Kada sam se vratio na imanje, nakon što sam odlučio da više neću lutati svijetom, pozvao sam stručnjaka s kojim sam isplanirao izgled imanja po etapama. Zadnja etapa će biti dovršena na proljeće. Sada ima milijun i tristo tisuća lampica. Teško je sada reći da li ću ići na više. Turisti očekuju uvijek više. Uvijek treba nešto nadopuniti. Očekujemo posjetu 50 do 60 tisuća gostiju – rekao je Zlatko Salaj, vlasnik i tvorac Božićne bajke koja se održava na prostoru koji svojom čarobnom ljepotom plijeni i u proljeće i ljeti.

Snijeg koji je dočekao ovo svečano otvorenje još je više uljepšao dojam. Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme koji je prisustvovao svečanosti rekao je da je Božična bajka svake godine sve veća i sve zanimljivija.

- Gosti pristižu svakodnevno još od početka mjeseca. Mislimo da će se sada još povećati broj dolazaka kako se Božić približava. Grad Čazma pomaže ovom događaju plaćanjem dijela visokog računa za struju, no isto tako smo pomogli oko parkirališta i drugih stvari – rekao je Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme.

Što vas sve čeka u „Božićnoj priči“?

''Božićna priča u Čazmi'' kreće od 1. prosinca, a trajat će do 8. siječnja 2013. god. Osim raznovrsnog programskog sadržaja čeka vas bogata gastronomska ponuda. Imanje će za sve posjetitelje biti otvoreno svaki dan od 16,00 do 21,00 sat, a cijena ulaznice je 20 kuna.

Također, HŽ Putnički prijevoz od 1. do 23. prosinca 2012. svakodnevno organizira izlet ''Božićnim expressom'' na Božićnu priču obitelji Salaj. Za vrijeme trajanja ove manifestacije također vas očekuju i drugi popratni turistički sadržaji i ponude u Čazmi. Od popratnih turističkih sadržaju mogu se izdvojiti ''Bojani Božić u Bojani'' u Galeriji Matešin, ''Dani moslavačke brašnjače'', a za sve posjetitelje bit će otvorena crkva sv. Marije Magdalene u Čazmi, Galerije Antona Cetina i Aleksandra Marksa te će biti organizirani brojni kulturno-umjetnički programi.

Sve detaljnije informacije pronađite na mrežnim stranicama http://www.bozicnabajka.com i http://tz-cazma.hr.

Galerija slika: