Događanja u veljači u Daruvaru i okolici

 
 
 
Događanja u veljači u Daruvaru i okolici
 

Prikaži Turistički ured Daruvar-Papuk na većoj karti
Veljača je najkraći mjesec u godini i jedini koji nosi žensko ime, mjesec maškaranja i ludovanja, mjesec u kome ljubuju mačke, a zaljubljeni slave svoj dan! Kako stari običaji nalažu da se prije Korizme bukom i ludorijama otjera zima i prizove proljeće, i na daruvarskom području tradicionalno obilježavamo najmaštovitiji dan u godini, poklade, maškare, fašnik...Pozivamo vas da se u čast svetog Valentina opustite uz prigodne "pakete" Termalnog vodenog parka Aquae Balissae ili Daruvarskih toplica, nasmijete uz kazališnu predstavu, opustite slušajući klapske pjesme, možda naučite nešto novo na edukativnom predavanju u Pučkoj knjižnici i čitaonici ili da se okušate u amaterskom fotografiranju.

„Riječi - alat na putu do uspjeha“ – predavanje na temu copywriting

U organizaciji Saveza Čeha u RH, NIU Jednota, Bjelovarsko-bilogorske županije, Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar te Knjižnice Frante Buriana Češke besede Daruvar organiziran je dvojezični literarni događaj nazvan KNJIŽEVNA KUŠAONICA tj. LITERÁRNÍ DEGUSTACE s nizom aktivnosti na temu isticanja važnosti, ljepote i snage pisane riječi. Jedna od tih aktivnosti bit će održana 6. veljače 2015. godine (petak) u Pučkoj knjižnici i čitaonici s početkom u 18:00 sati. Riječ je o otvorenom predavanju za sve zainteresirane nazvanom „Riječi-alat na putu do uspjeha“ koje će održati gđa Egli Ilić na temu copywritinga (tj. pisanja komunikacijskih poruka) s ciljem podizanja svijesti o važnosti pismenosti, važnosti riječi u poslovanju, komunikaciji, ali i svakodnevnom životu. Više na www.knjiznica-daruvar.hr.

„Ljubav na prvi pogled“ – kazališna predstava Fadila Hadžića

Odlučite se za smijeh i dobro kazalište, za predstavu s nizom komičnih situacija, obrata i sjajno nijansiranih karaktera u izvedbi Kazališne grupe LECTIRUM u srijedu, 11. veljače u 19:30 h u Kino dvorani „30. svibnja“ u Daruvaru. Iako su još i antički Grci analizirajući kazališnu umjetnost zaključili kako je publiku daleko teže nasmijati nego li rasplakati, komedija je i dalje jedna od omiljenih, ali i najizazovnijih formi, u terapeutskom smislu danas možda i potrebnija nego li ikada. Dodajte tome univerzalnu temu ljubavi, prepoznatljiv komediografski „touch“ legendarnog Fadila Hadžića, redateljski rukopis Zorana Mužića, dokazano uigran glumački par Matiju Prskalo i Zijada Gračića i računajte na dobru zabavu. Više na www.pou-daruvar.hr.

„NE DIRAJ MOJU LJUBAV“ - Koncert klape „Šufit“

Od prvih koraka 1992. godine, kada se desetak mladih talentiranih srednjoškolaca okupilo i započelo s kontinuiranim probama i javnim nastupima pa do danas, klapa „Šufit“ svrstala se u sam vrh klapskog pjevanja. Osvojili su mnoga priznanja, održali brojne koncerte po Hrvatskoj i inozemstvu, a posebno su popularni u Sloveniji koja ih je nedavno otkrila i do sada su odradili puno dvoranskih koncerata sa Oliverom, T. Bralićem & klapom Intrade, klapom Cambi i drugima. Njihova pjesma „Ne diraj moju ljubav“ postala je velik hit, obilježila klapsku scenu i zavukla se duboko u srca slušatelja i publika ih ne pušta sa pozornica dok je ne izvedu nekoliko puta. U Daruvaru će nastupati 13. veljače 2014. godine u Kino dvorani „30.svibnja“ s početkom u 19:00 sati, a gošće večeri bit će Ženska klapa „Stentoria“ iz Daruvara. Više na www.visitdaruvar.hr i www.daruvar.hr.

MAŠKARE U SIRAČU

Svečano razdoblje prije Korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi, prigodno se obilježava i na daruvarskom području. U općini Sirač običaj maškaranja bit će upriličen u subotu, 7. veljače 2015. godine s okupljanjem u 10:00 sati ispred Hrvatskog doma. U prijepodnevnim satima će vesela i šarena povorka proći ulicama Sirača, tijekom poslijepodneva će preuzeti ključeve općine i presuditi Zloćku, a u večernjim satima je u Hrvatskom domu organizirana zabava za sve. Za maske je ulaz besplatan. Više na www.sirac.hr.

MAŠKARE U KONČANICI

Jedan od najpoznatijih pokladnih običaja češke manjine u Hrvatskoj je onaj u Končanici, općine udaljene oko 9 km od Daruvara koji će biti održan 15. veljače 2015. godine već od 7:00 sati. Maškare selom prolaze još od 1932. godine, a njihova specifičnost je stalan broj maski, njih 13 koje se kreću od početka do kraja sela. Nekada su maškare pohodile Končanicu na pokladni utorak, a posljednjih godina je to u nedjelju prije fašnika. Po tradiciji maskirana povorka, s Lauferom u bijelom na čelu, Turčinom u crvenom s tri plesača i glazbenom pratnjom, dimnjačarom koji pravi nered po kući, „šarenim“ Židovima, koritarom i koritarkom te Ličaninom, od ranog jutra traga za medvjedom po selu. Medvjed ima posebnu pronatalitetnu zadaću i uvijek se skriva kod domaćina koji ima kćeri zrele za udaju. Mještani se uvijek pobrinu za njihovu okrjepu toplim čajem, kuhanim vinom i krafnama. Foto galerija na www.koncanica.hr.

MAŠKARE U DARUVARU

Vrijeme karnevala, poklada, mesopusta i fašnika, razdoblja između Nove godine i uskrsnog posta u kojemu se ljudi prerušavaju i maskiraju, obilježit će se i u Daruvaru. Na pokladni utorak, 17. veljače 2015. godine, u organizaciji Grada, a u suradnji s odgojnoobrazovnim ustanovama, održat će se poklade ili maškare. Pokladna povorka u kojoj sudjeluje šestotinjak djece, polaznika daruvarskih vrtića, osnovnih i srednjih škola i Centra Rudolf Steiner, formirat će se ispred Češkog doma u Masarykovoj ulici i u 10:30 sati krenuti ulicama grada. Kretat će se kroz ulicu Petra Svačića, Josipa Knytla i Stjepana Radića do Trga kralja Tomislava gdje će se održati kratak prigodan program, pročitati pisma osude Zloćku i završiti pokladno ludovanje obrednim spaljivanjem lutke koja simbolizira sve nedaće i probleme tijekom prethodne godine. Na kraju će Grad sve mališane počastiti krafnama iliti pokladnicama. Više na www.visitdaruvar.hr.

VALENTINOVO u Daruvarskim toplicama

Probudite ljubav u sebi i podijelite je s voljenom osobom uživajući u akcijskom vikend aranžmanu Daruvarskih toplica od 13. do 15. veljače. Vikend aranžman uključuje 2 puna pansiona, ljekovitu wellness spa oazu, neograničeno kupanje u bazenima s termalnom vodom i Valentinsku zabavnu večer u baroknom Restoranu Terasa uz prigodni zabavni program. Informacije i rezervacije:
Tel.: 043/623-632, 043/623-623
E-mail: .(Morate imati omogućen JavaScript kako biste vidjeli ovu e-mail adresu)
Web: www.daruvarske-toplice.hr

VALENTINOVO u Termalnom vodenom parku "Aquae Balissae" Daruvar

U čast blagdana svetog Valentina, 14. veljače 2015. godine, Termalni vodeni park „Aquae Balissae“ Daruvar za sve romantične i zaljubljene duše ima u ponudi „paket“ za dvije osobe po cijeni od 150,00 kn u koji je uključeno piće dobrodošlice, cjelodnevno kupanje, „Zaljubljena večera“ uz svijeće i desert „Ledeni užitak“. Posebna pogodnost za korisnike paketa je mogućnost korištenja masaže tijela za nju i njega u trajanju od pola sata za svega 100,00 kn. Uživajte u Valentinovu na Termalnom vodenom parku Aquae Balissae Daruvar!
Informacije i rezervacije:
Tel.: 043/440-044
E-mail: .(Morate imati omogućen JavaScript kako biste vidjeli ovu e-mail adresu)
Web: www.aquae-balissae.hr

FOTO FILM KLUBA DARUVAR „Moja prva izložba“

Članovi Foto Film kluba Daruvar već tradicionalno organiziraju izložbu fotografija građana Daruvara svih uzrasta pod nazivom „MOJA PRVA IZLOŽBA“. Izložba je natjecateljskog karaktera te svoje radove mogu prijaviti svi građani koji se amaterski bave fotografijom, nisu članovi foto klubova i nisu do sada sudjelovali na foto izložbama. Tema ovogodišnje, pete takve izložbe je "PUTOVANJE LIJEPOM NAŠOM". Svaki autor treba dostaviti 10 fotografija na zadanu temu (na CD-u ili USB-u) do 16. travnja 2015. godine u JPG formatu, rezolucije 300 dpi, a veličina dulje stranice mora biti najmanje 2400 pixela. Fotografije se mogu dostaviti četvrtkom od 18.00 do 19.00 sati u prostorije Kluba u Daruvaru, Strossmayerova 32 ili u Pučku knjižnicu i čitaonicu Daruvar, Stjepana Radića 5. Tri najbolja autora bit će nagrađena lijepim nagradama. Dobro svjetlo žele vam članovi Foto Film kluba Daruvar. Više na www.ffkd.hr.