Događanja u studenome u Daruvaru i okolici

 
 
 
Događanja u studenome u Daruvaru i okolici
 

TURISTIČKA ZAJEDNICA DARUVAR-PAPUK Događanja u studenome u Daruvaru i okolici

DOGAĐANJA NA DARUVARSKOM PODRUČJU
Mjesec studeni, kako mu i naziv kaže, niskim temperaturama uvodi nas u zimu, a brojnim događanjima na području Daruvara u predstojeće blagdansko ozračje....

Kazališna predstava „POSLJEDNJI DANI MIRA“ 
U srijedu, 11. studenoga u Daruvaru će gostovati Teatar &TD i RUPER koji će pred daruvarskom publikom odigrati kazališnu predstavu „Posljednji dani mira“. Riječ je o drami jednog od najvećih hrvatskih pisaca srednje generacije Ivana Vidića , koja relativizira odnos istine i laži, zahtijevajući gotovo bunuelovsko tretiranje prostora i vremena, u čijem procjepu se naziru nagovještaji postapokalipse i potreba za novim uspostavljanjem ravnoteže i smisla. Maštovit, strastven, domišljat, beskompromisan, ironičan i uzbudljiv, Vidićev predložak ocrtava raspadnuti svijet u junakinjama i oko njih, čitavo vrijeme poigravajući se gledateljevim očištem te upućujući publiku na aktivno sudjelovanje u dramskoj igri i razotkrivanju slojeva zbiljskog i usanjanog.
VIŠE NA:
www.pou-daruvar.hr

MARTINJE U DARUVARU
Jedan od vinogradarskih svetaca kroz godinu, sv. Martin, zapovjedni je blagdan vinara i vinogradara daruvarskog kraja. Blagdan svetog Martina ili u puku popularno zvano Martinje, pradavni je pučki običaj krštenja mladog vina. U srijedu, 11. studenoga, Restoran Slavonija u čast svetog Martina priprema na južnom dijelu gradskog trga prigodnu prodaju kuhanog vina i kotlovine i zabavu uz živu glazbu. Običaj je toga dana u poslijepodnevne i večernje sate pokrstiti vino po podrumima vinara, a središnja ceremonija krštenja vina upriličena za puk, uz kulturno-umjetnički program i svirku tamburaša, održat će se u subotu, 14. studenoga 2015. godine na središnjem gradskom trgu. Na štandove se iznosi bogata ponuda vina Daruvarske vinogradarske zadruge i punktova Daruvarske vinske ceste, izlažu se domaći proizvodi poput sira, meda i mednih prerađevina, likera, rukotvorina, a za okrepu priprema se vinogradarski doručak. Za sve koji nam se ne stignu pridružiti na proslavi tijekom dana, Restoran Terasa Daruvarskih toplica, 14. studenoga organizira Martinjsku večer, zabavu uz prigodan meni, daruvarsko vino i ceremonijal krštenja mladog vina.
VIŠE NA:
www.visitdaruvar.hr i Facebook Daruvarske Toplice

STUDENI U PUČKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI DARUVAR
Članovi Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar nastavljaju svoju misiju približavanja informacija, znanja i kulture sugrađanima i gostima grada te tijekom mjeseca studenoga nude razne pogodnosti i edukativno-zabavne sadržaje;
11.11.2015.,
17 sati -„Upalite svjetlo!“ – radionica za osnovnoškolce nižih razreda u suradnji s Tehničkom školom Daruvar. Prijave obavezne!

11.11.2015.,
18 sati - „Daruvarčani na fotografijama“ – izložba fotografija Predraga Uskokovića. Pronađite se na fotografiji i ponesite je kući!
19 sati - „Zasvijetlile prve žarulje u Daruvaru“ – predavanje dr. Vjenceslava Herouta o počecima elektrifikacije u Daruvaru

28.11.2015.,
9 sati - Božićna kreativna radionica za odrasle, voditeljica Danijela Ljutak Jureković. Izrada kućica kao ukrasa za ulazna vrata.
VIŠE NA:
www.knjiznica-daruvar.hr

KONCERT ŽENSKE KLAPE STENTORIA
Povodom 6. rođendana i osvojenog Srebrnog štita grada Omiša na ovogodišnjem festivalu dalmatinskih klapa, ženska Klapa Stentoria i grad Daruvar organiziraju veliki samostalni koncert. Koncert će se održati 21. studenoga 2015. godine u Kino dvorani „30. svibnja“ u Daruvaru s početkom u 19,30 sati. Gost večeri je Đani Stipaničev, hrvatski pjevač, glumac i glazbenik, zvijezda domaćih rock opera i mjuzikala. Ulaznice će biti u prodaji po cijeni od 40,00 kn.
VIŠE NA:
Facebook Klapa Sentorina i www.visitdaruvar.hr

GLAZBENA ŠKOLA BRUNE BJELINSKOG VAS POZIVA
Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar tradicionalno svakoga mjeseca organizira niz zanimljivih programa, koncerte klasične i moderne glazbe na kojima nastupaju polaznici škole, profesori i gostuju poznati glazbenici. U srijedu, 18. studenoga 2015. s početkom u 19,00 sati, u dvorani glazbene škole održat će se koncert Vladimira Mlinarića na glasoviru, poznatog pulskog pijaniste koji trenutno živi u Sloveniji, a u srijedu 25. studenoga 2015. godine s početkom u 18,30 sati koncert će održati polaznici Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar. Ulaz slobodan.
VIŠE NA:
www.gs-bbjelinskog.hr i www.visitdaruvar.hr

UDRUGA ŽDRALICE DARUVAR
Udruga Ždralice Daruvar organizira u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar, izložbu radova i fotografija nastalih u sklopu građanske akcije "Tekstil nije smeće" financirane od Regionalne zaklade za lokani razvoj "Zamah" u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Otvorenje izložbe radova nastalih tijekom održanih radionica bit će 23. studenoga 2015. u 18.00 h.
VIŠE NA:
www.knjiznica-daruvar.hr, Facebook Ždralice Daruvar i www.visitdaruvar.hr

GODIŠNJA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „KRUPNI PLAN“
Foto film klub Daruvar organizira godišnju izložbu slika članova kluba pod nazivom „Krupni plan“. Otvorenje izložbe fotografija održat će se 27. studenoga 2015. godine u 18 sati u Galeriji Milan Pavić u Strossmayerovoj ulici. Izložba fotografija će se moći posjećivati svakoga četvrtka od 18 do 19 sati, a ostalim danima u tjednu po dogovoru putem broja telefona 099 8198 700.
VIŠE NA:
www.ffkd.hr i www.visitdaruvar.hr

30. ROĐENDAN FOLKLORNOG ANSAMBLA HOLUBIČKA
U subotu, 28. studenoga 2015. godine, Folklorni ansambl Češke besede Daruvar „Holubička“ cjelovečernjim kulturno-umjetničkim programom obilježit će 30 godina svojega rada i postojanja. U prigodnom programu, koji će se održati u Češkom narodnom domu u Daruvaru s početkom u 20 sati, nastupit će svi članovi Folklornog ansambla Holubička, ukupno 5 sekcija; vrtić, niži i viši razredi osnovne škole, mladež i seniori. U programu se biti prikazan presjek plesnih koreografija od početka rada folklornog ansambla do današnjeg dana.
VIŠE NA:
www.jednota.hr i www.visitdaruvar.hr

„ETNO VEČER U DARUVARU“ U Kino dvorani „30. svibnja“ u Daruvaru, 28. listopada u 20 sati, održat će se humanitarni koncert pod imenom „Etno večer u Daruvaru“ na kojemu će nastupiti veliki broj mladih glazbenika kao što su; Dino Purić, Anna Popova, Ivana Parag, Dinko Likar, Juraj Šargač te još neka imena u čijim smo nastupima uživali u glazbenoj emisiji The Voice. Sav prihod od koncerta prikuplja se za pomoć u liječenju od zloćudne bolesti kolegice pjevačice iz Pakraca.

KOMEDIJA „KOD TITA U RAJU“
Kod Tita u raju” ili “Tko je kriv za raspad Jugoslavije” urnebesna je predstava Indexova radio pozorišta iz Beograda, koja će se predstaviti daruvarskoj publici 30. studenoga u Kino dvorani „30.svibnja“ u 19,30 h. U predstavi nastupaju “Ex indexovci”: Branislav Petrušević Petrući i Ranko Goranović, uz mladog glumca Ljubu Stankovića. Njihovi likovi su Tito, Milošević i Tuđman – svi oni se nalaze u raju i tada nastaje urnebesna komedija. Predstava, kako njezini autori kažu, govori mnogo o današnjoj situaciji i bivšim pogreškama, ali doznat će se i koji su krivci za to, u stilu britke političke satire.
VIŠE NA:
www.pou-daruvar.hr