Centar za kulturu Čazma

 
 
 

Trg Čazmanskog Kaptola 13
43240, Čazma
Tel.: 043/771-037

Centar za kulturu Čazma kulturna je, muzejska, galerijska, prosvjetna, uslužna i javna ustanova u vlasništvu osnivača, Grada Čazme. Sjedište mu je u Čazmi, na Trgu Čazmanskog kaptola br. 13.

Obavlja informacijsku, muzejsku, galerijsko-izložbenu, kino-prikazivačku i nakladničku djelatnost, te organizira i promiče sve oblike kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

Organizira glazbene, estradne, filmske i druge kulturno-umjetničke programe vlastite produkcije ili u suradnji s drugim ustanovama, provodi akcije informatičkog opismenjivanja mladeži, djece i odraslih, organizira tečajeve učenja sviranja pojedinih glazbenih instrumenata, tečajeve i poduke iz stranih jezika i javno informiranje.

U okviru Centra za kulturu djeluje i Gradski muzej Čazma, koji je osnovalo Društvo prijatelja muzeja Čazme 1958. godine, u kojem su oformljene stalne muzejske zbirke. Tijekom vremena, te su zbirke dopunjivane i stvarane su nove. S vremenom je formiran složeni muzej zavičajnog tipa, sa zbirkama smještenim u prizemnoj zgradi iz vremena Vojne krajine, s naknadno uređenim potkrovljem koje je također iskorišteno za postavljanje zbirki. Stalni postav pruža uvid u bogatu prošlost i kulturu moslavačkog kraja.

Galerija Anton Cetin

Otvorena je 2001. g. unutar ustanove Centar za kulturu "Slavko Kolar" Čazma. Smještena je na prostoru od 80 četvornih metara. Postojanje je omogućio sam slikar, koji je Gradu Čazmi - svojemu rodnome gradu - darovao 19 djela (akrilika, grafika, litografija, kominiranih tehnika).

Galerija Aleksandar Marks

Otvorena je 2002. godine u povodu 80. rođendana akademskog slikara, autora i crtača animiranih filmova, ilustratora i dizajnera Aleksandra Marksa. Potkraj života, Marks je rodnoj Čazmi darovao dio svojega slikarskog, ilustratorskog i dizajnerskog rada. U Galeriji su izložena 62 rada (akvareli, crteži, kombinirane tehnike).

Galerije možete posjetiti prema dogovoru, uz prethodnu najavu ravnateljici Centra za kulturu, Jadranki Kruljac - Sever, na broj telefona 043/771-037.

(Izvor: službene stranice Grada Čazme)

Galerija slika: