O regiji - Gradovi i općine

TZ Bilogora-Bjelovar - Bjelovar

TZ Bilogora-Bjelovar - Bjelovar

 
 
Saznajte više informacija o Bilogorskoj regiji ili gradu Bjelovaru smještenom na južnom dijelu Bilogore i njegovoj višestoljetnoj tradiciji proizvodnje mlijeka i sireva ili rukometnoj povijesti...

Saznajte više...
 

TZ Daruvar-Papuk - Daruvar

TZ Daruvar-Papuk - Daruvar

 
 
Daruvarsko je područje još starim Rimljanima liječilo i tijelo i dušu. Uz tople kupke, mineralno blato, masaže i lagane šetnje bit ćete opet kao u najbolja vremena... 

Saznajte više...
 

TZ Grada Čazme -  Čazma

TZ Grada Čazme -  Čazma

 
 
Čazma je jedan od najstarijih gradova u Hrvatskoj. Spominje se još 1094. godine, kada mađarski kralj Ladislav Čazmu daje kao posjed zagrebačkom biskupu, kod osnivanja zagrebačke biskupije...

Saznajte više...
 

TZ Južna Bilogora - Grubišno Polje

TZ Južna Bilogora - Grubišno Polje

 
 
Na prekrasnoj Bilogori smjestila se Turistička zajednica područja Južna Bilogora, koja u svom sastavu ima dvije jedinice lokalne samouprave - grad Grubišno Polje i općinu Veliki Grđevac. Uživajte u prekrasnoj prirodi, svježem zraku, osvježite se na bazenima, zabacite udicu na brojnim...

Saznajte više...
 

TZ Sjeverna Moslavina - Garešnica

TZ Sjeverna Moslavina - Garešnica

 
 
Garešnica je smještena na istočnim obroncima Moslavačke gore i geografski pripada Moslavini.

Saznajte više...
 

TZ Garić Grad - Berek i Štefanje

TZ Garić Grad - Berek i Štefanje

 
 
Garić grad je uz Medvedgrad jedan od najstarijih srednjovjekovnih hrvatskih utvrđenih gradova u sjevernoj Hrvatskoj. Godine 1256. dao ga je sagraditi ban Stjepan Šubić.

Saznajte više...
 

Pitomi krajolici, srdačni ljudi

Odmorom u pokretu do zdravlja

Ne okrjepljuju ovdje samo čistoća i mir. Daruvarsko je područje još starim Rimljanima liječilo i tijelo i dušu. Uz tople kupke, mineralno blato, masaže i lagane šetnje bit ćete opet kao u najbolja vremena. Čekaju vas blaga i ugodna klima, čak i zimi, staze za planinarenje, vožnja brdskim biciklom ili, ako vam je draže, konjem. Poželite li društvo ptica ili pogled odozgo, zrakoplovni klubovi ili škole letenja motornim zmajem, pružit će vam vrhunski užitak.

U lovu i ribolovu

Bjelovarsko-bilogorska županija raj je za lovce i ribolovce zbog krupne i sitne divljači i bogatstva ribljih vrsta, te vrsnih lovačkih specijaliteta koje na proplancima ili u lovačkim domovima pripremaju prokušani majstori kuhinje. Lovci ovoga kraja uzgajaju divljač do visoke trofejne vrijednosti, na ponos bogatoj hrvatskoj tradiciji.

U županiju su utkani mnogi ribnjaci s raznovrsnom ribom, a čistoća rijeka Česme, Velike, Ilove ili pak Toplice česta su odredišta ribolovaca. Ribarske kućice s mogućnošću noćenja i rekreacijski centri sa svojim specijalitetima omogućit će vam puno uživanje slobodnog vremena.

Mirisi davnina - domaća kuhinja

Zastanete li u nekom od naših mjesta, umorni, gladni i žedni, znajte da je u njima sve više ugodnih hotela, restorana, pivnica, kafića. U njima, naravno, možete naći sve što vam srce poželi. No, vi zatražite ono što su jeli naši stari. Ovo je kraj gdje se odvajkada kvalitetno jelo i pilo. Ma gdje stigli, naši će vam ljudi pokazati da im je gostoljubivost u srcu. Teško je odoljeti seoskom pladnju na kojemu je od jutra do večeri baš sve za gurmanske užitke: od sira, vrhnja i domaćeg kruha, kojim započinjete jutro, preko podnevnih pečenki i zeljanice do večernjeg gulaša od divljači,uz domaću rakiju raznih vrsta, našega piva i vina. U svojoj naprtnjači za izlet možete ponijeti izbor od dvadesetak vrsta sireva, raznovrsnih salama, keksa, jaja, i drugih proizvoda tvrtki s područja naše županije.Dokazi postojanja i trajanja

Ulazite li u našu županiju ili izlazite, morate proći jednim od pet naših gradova - Bjelovarom, Čazmom, Daruvarom, Garešnicom i Grubišnim Poljem ili proći većinom od devetnaest općina, koliko ih je na ovom području. To su pitoreskna mjestašca raštrkana po blagim brežuljcima Bilogore, Moslavine i Slavonije, svako sa svojim ljepotama i očuvanim pričama o prošlosti, koje u nekih sežu i u vrijeme prije rimskoga doba. U muzejima i crkvama čuvamo dragocjeno blago - dokaze postojanja, trajanja i čuvanja života na ovome području.

Raskoš prošlosti za radost sadašnjosti

Prolazite li ovim krajem, svaki vas put dovodi u Bjelovar koji se jednom godišnje spomene svoga iskona sada već poznatom Terezijanom. Dođite i vi, jer se toga dana carica i kraljica Marija Terezija sjeti grada koji je sama zamislila pa cijelo poslijepodne i večer provede u društvu gradonačelnika, župana i građana, nastojeći u tom veselom društvu dokučiti je li u svome naumu uspjela ili nije. Odlučila još nije - možda dogodine!

Govedo - blâgo, kako mu narod oduvijek govori, bilo je znak blagostanja i ponosa. Tome u prilog svjedoči Međunarodni stočarski sajam, događaj bogat najboljim grlima što okuplja ljude iz svih krajeva Hrvatske i susjednih država. Radost i zadovoljstvo ubranom ljetinom osobito su slikovito iskazani u tradicionalnim žetvenim svečanostima Čeha u daruvarskom kraju (Dožinky).

Bogata tradicija vjerskih svečanosti duboka je veza s našim iskonima. Rado će vas ugostiti i druge kulturno-zabavne, eno-gastronomske i športske manifestacije: Smotra hrvatskog pučkog teatra u Hrecegovcu,10 dana astronomije u Daruvaru, Proljeće u Velikom Trojstvu, BOK fest- bjelovarski odjeci kazališta, međunarodni supermaraton Zagreb-Čazma i čazmanski Vinokap, garešnička Gastroflora, Lovrakovi dani kulture, daruvarski Vinodar,  grubišnopoljski Sajam sira,  DOKUart, Božićna priča u Čazmi, Bojani Božić u Bojani i brojne druge.