10 DANA ASTRONOMIJE

 
 
 
10 DANA ASTRONOMIJE
 

Daruvar, 13.- 22. travnja 2018.

Astronomsko društvo Kumova slama započelo je s pripremama za tradicionalno, deveto okupljanje astronoma amatera na manifestaciji

10 dana astronomije 2018. - Virtualna astronomija

13.4. – 22.4.2018.

Ovaj puta odlučili smo da tema bude virtualna astronomija. Plan nam je da ove godine slušamo predavanja o tome kako osvajamo svemirska prostranstva a da ne moramo pod svaku cijenu biti astronaut u raketi. Kako možemo putovati u beskraj svemira tehnologijom koja nam je već sada na raspolaganju? Kako i mi astronomi amateri možemo sudjelovati u otkrićima nepoznanica svemira i pridonositi znanosti? Kao i prijašnjih godina astronomija je glavna tema ali već smo imali predavanja i s drugih područja kao što su geologija, antropologija, medicina i biologija ili bilo koje drugo znanstveno područje.

Kao i svake godine predavanja će se održavati u Hrvatskom domu u večernjim satima gdje će biti postavljena izložba s temom Virtualna astronomija i Astrofotografija koje su napravili astrofotografi u proteklih godinu dana. Imat ćemo nove fotografije  snimljene u programu SallyRideEarth Kam, snimljene s Međunarodne svemirske postaje (ISS-a) u kojem i ove godine sudjeluju naši učenici Tehničke škole Daruvar koje vodi nastavnica Dunja Županić. Nastavljamo i suradnju s CarNET-om koji nam omogućuje da naša predavanja putem interneta sluša i više od 1000 ljudi.

Astroexpo  je, kao i prošlih godina sajam nove i rabljene opreme koji počinje odmah iza otvaranja i traje cijeli vikend.   

Radit će i Astronomski vrtić za predškolsku djecu koja će imati radionice primjerene svojoj dobi a koje će voditi stručni voditelji.

Radionice će se održavati u Hrvatskom domu te po dogovoru u školama u Daruvaru i susjednim mjestima: Pakrac, Garešnica, Grubišno Polje.

Sudjelovat će tako i društva ZTK BBŽ kao što su modelari, raketari, radioamateri, udruga pedagoga i svi koji mogu doprinijeti da ove godine budemo još bolji.

Više informacija na: https://www.facebook.com/adkumovaslama/

10 DANA ASTRONOMIJE