Županija prikrivenih draži

 
 
 
 

Bjelovarsko-bilogorska županija najistočnija je županija središnje Hrvatske. Prostire se većim dijelom lonjsko-čazmanske zavale, a okružju je pristranci Bilogore, Papuka i Moslavačke gore.

To je blago valovit kraj s riječnim dolinama usječenima u šljunkovito-ilovasti ravnjak. Naselja su pretežito nizna, često se bez prekida nadovezuju jedno na drugo pa su se formirali nizovi velikih sela duž cesta, dugi i do nekoliko kilometara. Županiju odlikuje velika etnička raznolikost, što pridonosi njezinu kulturnom bogatstvu.

Županijsko središe Bjelovar jedan je od naših najmlađih gradova. Osnovan je sredinom XVIII. stoljeća kao vojno-krajiško središte, s pravokutnom mrežom ulica i velikim središnjim trgom. Oko njega se nalaze važni kulturno-povijesni spomenici: barokna župna crkva sv. Terezije, zgrada gradskoga muzeja, vojarna i dr.
Bjelovarska županijaBjelovarska županijaBjelovarska županijaBjelovarska županija
Daruvar je bio važno naselje još u rimsko doba zahvaljujući izvorima tople vode. Kupališno-lječilišna funkcija grada obnovljena je u drugoj polovici XVIII. stoljeća, kada je grof Antun Janković podigao jednokatni dvorac s parkom i kupališne zgrade. Daruvar je središe češke nacionalne manjine u Hrvatskoj. Česi njeguju svoj jezik, običaje i folklor, a posebno je zanimljiva žetvena svečanost Obžinkove slavnosti, koja se održava svake druge godine u drugom češkom naselju.

Turističku ponudu županije upotpunjuju brojne crkve, muzeji, srednjovjekovni burgovi (Garićgrad i dr.) te drugi kulturno-povijesni spomenici, kao i šumovite gore, brojne rijeke i ribnjaci. Bogata gastronomska ponuda uključuje specijalitete češke i talijanske kuhinje, kvalitetna vina (daruvarski rizling) i domaće pivo (Staročeško).