Crkva sv. Josipa

 
 
 

Župni ured
Ulici braće Radića broj 2.
Telefon-fax: 043 485 261.

Svete mise u župnoj crkvi su u ljetnom vremenu svakim danom u 18 sati, a nedjeljom u 8,30 i 11 sati.

Katolici su na ovom području prisutni od samoga osnutka Grubišnoga Polja. Administrativno su pripadali župi Trnovitica do 1782. godine, kada je sagrađena crkva posvećena sv. Josipu, čije ime nosi i župa. Prvi je župom upravljao Vitus Ramonjak.

Procvat župa ali i cijelo Grubišno Polje doživljavaju dolaskom kapelana Ivana Nepomuka Jemeršića 1887. godine, koji je kasnije postao 21. župnikom. Svoj rad nije ogradio samo na svećenički, već je tijekom života koji je proveo u župi bio i saborski zastupnik, književnik i gospodarstvenik iza kojega su ostale i danas vidljive promjene. Bio je i istinski rodoljub. Među brojnim zaslugama, detaljnije opisanima u knjizi „Vila bilogorska“ autora Franje Frntića i Vjenceslava Herouta, je uređenje središta grada i groblja, potpuno uređenje župne crkve, u kojoj je dogradio oltar s kipom Djevice Marije, te je 1900. godine u časti blagdana Imena Marijina uveo župno proštenje „Marinje“, koje je u prvim desetljećima prošloga stoljeća bilo središnje marijansko slavlje i hodočašće na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Umro je 1938. godine. Vilu Moj mir oporučno je darovao redovnicama sv. Vinka Paulskoga, koje su se 1939. godine u nju i uselile. U početku su ondje držale vrtić i školu ručnih radova, no nakon rata komunistički ih je mrak natjerao da se posvete samo radu unutar župe. Do Domovinskoga rata vjerski život katolika je bio sveprisutan i unatoč brojnim poteškoćama s kojima suse susretali mnogi, Hrvati nisu okretali leđa crkvi. Crkva je redovito obnavljana i uređivana, a 1982. godine tadašnji župnik Antun Ćorković organizirao je u crkvenom dvorištu proslavu 200. godišnjice izgradnje crkve, na kojoj je svetu misu predvodio tadašnji zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić.

Sve radove oko izgradnje pastoralnog centra, koji uključuje župni stan i dvoranu, ali i projektnu dokumentaciju za crkvu u Velikim Zdencima u drugoj polovici dvedesetih prošloga stoljeća proveo je vlč. Josip Žagar. Nakon njega je do kolovoza 2011. godine upravljao Imbro Valjak, koji je dovršio izgradnju dvorane pastoralnoga centra, ali predvodio i brojne radove na izgradnji velikozdenačke crkve. U kolovozu 2012. godine upravljanje župom dekretom bjelovarsko-križevačkoga biskupa Vjekoslava Huzjaka povjereno je Jalžabečaninu vlč. Većeslavu Magiću, koji je na to mjesto došao iz župe sv. Josipa u Veloj Luci na Korčuli. On je krajem 2012. godine priveo kraju ranije započet projekt temeljite obnove krovišta crkva, koje je financiralo ministarstvo kulture, Grad Grubišno Polje i župljani. Popravljen je satni mehanizam na crkvi, uveden župni listić i oglasna ploča, obnovljena radijska emisija, a za blagdan zaštitnika župe sv. Josipa 2012. godine župa je dobila i Internet stranicu www.zupa-sv-josipa-gp.hr.
Na području župe sv. Josipa misna slavlja služe se i u ispostavama u Grbavcu u kapeli Uzašašća Gospodinova, te u Velikoj Barni u kapeli sv. Antuna. U župi najveći blagdan je Josipovo, koje se proslavlja 19. ožujka, a najveće župno proštenje «Marinje». Ono se proslavlja u nedjelju koja slijedi nakon 12. rujna, kada se obilježava blagdan Imena Marijina. Marinje 2007. godine značajno je stoga što je u sklopu njegove proslave župu posjetio i pred više od 4000 vjernika skup duhovne obnove održao karizmatični svećenik vlč. Zlatko Sudac.


 

Galerija slika: