Češka gibanica

 
 
 
Češka gibanica

Češka gibanica

Dizano tijesto:
› 25 dag brašna
› malo kvasca
› 1/2 dl ulja
› 1 žutanjak
› limunova korica
› 2 žlice šećera
› malo soli
› mlijeka po potrebi
1. nadjev:
› 30 dag svježeg sira
› 1 kiselo vrhnje
› 2 žutanjka
› 2 žlice šećera
› malo soli
2. nadjev:
› 20 dag pšenične krupice
› 3 bjelanjka (snijeg)
› 3 žlice šećera
3. nadjev:
› 15 dag oraha
› malo šećera

Priprema:
Od navedenih namirnica zamijesite dizano tijesto. U tepsiju, namazanu maslacem, stavite razvaljano tijesto tako da rub bude uz tepsiju 2cm. Na tijesto stavite nadjev od pšenične krupice, na njega nadjev od sira i po njemu posipajte orahe pomiješane sa šećerom. Ostavite kolač da se diže i ispecite u pećnici.