Bakina makovnjača

 
 
 
Bakina makovnjača

Bakina makovnjača

Dizano tijesto:
› 60 dag brašna (pola glatko, pola oštro)
› 7 dag šećera
› 1 kocka kvasca
› 2 dl mlijeka
› 1/2 dl ulja
› 3 žumanjka, limunova korica
Za dizanje kvasca:
› 1 dl mlijeka
› 2 žlice šećera
› malo brašna
Nadjev od maka:
› 1/2 kg maka
› 12 dag margarina
› rum
› šećer po želji (3 velike žlice)
› 3 bjelanjka
› kipuće mlijeko

Priprema:
Kvasac izmrvite, dodajte toplo mlijeko i žlicu brašna. Kada se digne, dodajte ga u brašno. Dodajte sve ostale namirnice i zamijesite tijesto. Tijesto dobro izradite i stavite na toplo da se diže. Dignuto tijesto razvaljajte, premažite nadjevom, zarolajte i stavite u namašćenu tepsiju. Kolač ostavite dizati i pecite na 190°C oko 45 minuta.
Mak zalijte kipućim mlijekom i miješajte na vatri da prokuha. Dodajte margarin, rum i šećer. Kada se ohladi, dodajte snijeg od bjelanjaka.