Cikloturističke staze i rute

 
 
 

# BILOGORSKA RUTA

Dugačka je 27km. Ruta polazi iz centra Bjelovara i kreće se u smjeru sjeveroistoka i padina Bilogore. Ruta se uglavnom razvija nezahtjevnom trasom uz jedan uspon na Kamenitovac koji ima nadmorsku visinu od 242m. Bilogorska ruta ide od smjera Bjelovara, kroz mjesta Novoseljani, Prokljuvani, Radunice, Maglenča, planinarskog doma Kamenitovac, Veliko Trojstvo, Maslare i Trojstveni Markovac. Uz rutu se nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge prehrane i točenja pića.

 

# VINOGRADSKA RUTA

Kreće se u smjeru sjevera i dugačka je oko 16km. Kreće nizinskom nezahtjevnom trasom kroz lijepi krajolik i ima jedan uspon koji nije pretjerano zahtjevan, u nastavku se proteže kroz okolicu Bjelovara gdje su smješteni vinogradi i vinski podrumi. Ruta polazi iz centra Bjelovara i ide prema mjestima Ivanovčani, Doljani, Gornje plavnice, Točak, Zvijerci i natrag u Bjelovar.

 

# SAJAMSKA RUTA

Ova ruta dugačka 16km obuhvaća mjesta Marof, Gudovac, Bjelovar, Brezovac i M. Korenovo. Trasa prolazi ravnim nizinskim područjem bez zahtjevnijih uspona. Ova ruta prolazi uz naselja, pored potoka Bjelovacka i poljima uz rub šume.

 

# ŽUPANIJSKA RUTA

Dugačka oko 183km, kružna županijska ruta povezuje svih pet gradova u Županiji i sedam općina. Na dionici od Bjelovara do Nevinca kao i na kratkoj dionici od Trnovitičkog Popovca do Gornje Garešnice preklapa se sa Međunarodnom rutom, a na kraćoj dionici između Siščana i Rajića prolazi kroz područje Zagrebačke županije. Iako i Županijska ruta prolazi slabo prometnim asfaltiranim županijskim cestama, cijeli južni dio dionice od Čazme preko Garešnice do Daruvara nalazi se na državnoj cesti D-26. Trasa Županijske rute je većim dijelom blago valovita, a manjim dijelom ravna, ponajviše u zapadnom dijelu od Bjelovara do Siščana te na prilazima Garešnici i Grubišnom Polju. Najatraktivniji dio trase je između Čazme i Garešnice po sjevernim obroncima Moslavačke gore.

 

# MEĐUNARODNA RUTA BALATON-LONJSKO POLJE

Dugačka oko 83km, ruta prolazi uglavnom slabo prometnim asfaltiranim županijskim cestama, osim na dijelu od Banovog Stola prema Đurđevcu gdje ide lokalnom makadamskom cestom preko Bilogore, te na kratkoj makadamskoj dionici kod Stare Ploščice. Trasa je većim dijelom blago valovita i manjim dijelom brdovita te krajobrazno atraktivna s mnoštvom lijepih vidika, posebice između Bereka i Podgarića, ali i na najstrmijim dijelovima na izlasku iz Županije na Moslavačkoj gori i Bilogori.

# OKO ČAZMANSKOG KAPTOLA

Lokalna ruta dugačka je 36km. Prolazi lijepim pitomim krajolicima kroz naselja uz rijeke, vodenice i mlinove, ribnjake, vinograde, klijeti i podrume, te kulturno povijesne znamenitosti.

Galerija slika - klikni na sliku za uvećanje