Seoski turizam Pirak - Zmajevo gnijezdo

 
 
 
 
 

Sveti Vid
43240 Čazma
Mob.: +385 98 799 439
pirakkristina@gmail.com

› Crkva sv. Marije Magdalene u Čazmi
Romanička crkva nastala početkom 13. stoljeća.
› Galerija Anton Cetin
Stalni postav sa 2o-ak originalnih radova Antona Cetina.
› Galerija Aleksandar Marks
Aleksandar Marks jedan je od najvažnijih predstavnika Zagrebačke škole crtanoga filma.
› Galerija Franjo Matešin u Bojani
Stalni postav sa stotinjak radova, te amfiteatar u lijepom prirodnom seoskom okolišu.
› Moslavačka tradicijska kuća "Tonković"
Namještena etno predmetima iz seljačkih kuća Miklouša i okolice. Najava posjete: Božica Tonković, ++385 43 775 029.
› Moslavačka Tradicijska kuća, Miklouš Gornji 45
Namještena je predmetima iz muzejskog fundusa etnografske zbirke Gradskoga muzeja Čazma. Najava posjete: ++385 43 771 037.

› Božićna priča u Čazmi
Obitelj Salaj za božićno vrijeme priprema posebnu poslasticu za sve zaljubljenike u pravo blagdansko ozračje. U to vrijeme njihovom okućnicom rasprostire se stotine tisuća raznobojnih sijalica koje čine raskošan svjetlosni ugođaj i idilu.
› Atletski supermaraton "Od Kaptola do Kaptola"
Međunarodni atletski supermaraton Zagreb - Čazma na simboličan način spaja Zagreb i Čazmu, dva Kaptola i dvije županije, Zagrebačku i Bjelovarsko-bilogorsku. Trasa je duga 61 kilometar i 350 metara.
› Zapovijed pod lipom
Stanovnici Miklouša i okolnih sela slave svoje starinske običaje i kulturnu tradiciju vadeći brižno čuvane starinske predmete i odjeću, ukrašavajući kuće i ulice tradicionalnim ukrasima i u selu veselo dočekujući goste.
› Festival moslavačke brašnjače u Čazmi

› Moslavačko mašinanje u Staroj Ploščici

› Ivanje u Ivanskoj

...oaza mira, sklada prirode, kultiviranog krajolika i čovjeka, za svakoga tko se želi odmoriti od svakodnevne vreve i stresa...

Uz obitelj Pirak tijekom cijele se godine možete baviti vinogradarstvom i svim poslovima kojima su i oni okupljeni na njihovom gospodarstvu. Možete njegovati cvijetnjake koji okružuju njihov stari čardak, kositi travu, plijeviti vrt i okapati biljke i trsove. 

Zmajevo gnijezdo okruženo je šumama u kojima su uređene staze za šetnju, branje gljiva, uživanje u susretima s nepripitomljenim srnama, zečevima, raznim pticama, vjevericama i mnogim drugim životinjama koje se ovdje zateknu. Vaše dijete ovdje može naučiti sve o šumi, livadi, bari, potoku.Zmajevo gnijezdo pruža vam mogućnost jahanja, vožnje moslavačkim fijakerom i mnogobrojne izlete u okolicu. 

Kako do nas?
Ako dolazite iz smjera Zagreba na 27. kilometru autoceste Zagreb - Slavonski Brod silazi se na izlazu Ivanić Grad. Po izlazu s autoceste prati se smjer Čazma. Od Zagreba do Čazme ima oko 40 minuta umjerene vožnje.
Iz smjera Bjelovara putuje se za Čazmu, odnosno Ivanić Grad. Od Bjelovara do Čazme ima oko 30 minuta umjerene vožnje.
Iz Čazme cesta prema srcu Moslavačke gore vodi preko sela Grabovnica. Dugačkom selu pri dnu s desna je mali putokaz na brdo Sv. Vid. Taj vas put vodi do vinogradarskog naselja u kojem je smješteno naše seosko gospodarstvo Pirak koje čuva tajnu Zmajevog gnijezda.

Tradicija vinogradarstva
Zmajevo gnijezdo okruženo je vinogradima. Obitelj Pirak generacijama se bavi vinogradarstvom i podrumarstvom. Uzgaja sorte frankovka, graševina i rizling. Sočno grožđe postaje božanski napitak u podrumu staroga čardaka oživjelog pomnim radom obitelji i prijatelja. 

Nenadmašni mirisi pravi domaći što dolaze iz lonca
Već pri ulasku na imanje zateći će vas ljepota tradicionalne građevine u cvjetnom okviru. Cvjetnim zastorima zaklonjeni su trijem i stepenište na kat. Svaki kutak starog čardaka oživljavaju dahom starine mnogobrojni predmeti u kućanstvu izrađeni vrijednim rukama predaka. I mirisi su nenadmašni: pravi domaći što dolaze iz lonca, ražnja, kotla, pećnice, vinograda ili obližnje šume. Mijenjaju se iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, iz godišnjeg doba u godišnje doba - sve po prirodnom redu i zakonima - što se uzgoji u vrtu i dvorištu ili dozrije u prirodi - to popunjava jelovnik.

Ljepota prirode, pogledi u daljinu
U Zmajevom gnijezdu probudit će vas pjev kosa ili koje druge pjevice, sjedeći pod trijemom za doručkom ili ručkom zateći će vas igra vjeverica, a kada se popnete do vrha brežuljka, oko ćete odmoriti ljepotom krajolika i pogledom u daljinu koji seže do Medvednice, Kalnika, Ivanščice, Bilogore, Vukomeričkih gorica, Siska...Samo mali dio nepregledne daljine utapa se u stoljetnim šumama Moslavačke gore koje kriju brojne stare gradine i utvrde: Garić, Košuta i Jelen grad. 

Čarolija lampica i Božićna priča obitelji Salaj...
Šumskom se stazom možete spustiti i do seoskog imanja Salaj koje je smješteno ispod brda Sv. Vid. Doživljaj je svejednako neopisiv šećete li ovim stazama u proljeće, ljeti, u jesen ili zimi. Upravo je ugođaj Božićne priče Salajevih poseban ako ga gledate sa svetovidskog brda. 

Sve o ponudi Seoskog turizma Pirak pogledajte na www.seoskiturizam-pirak.com 

OTVORENO PO NAJAVI

Galerija slika:

 
 

Područje