VINODAR 2019. - NAJZABAVNIJI FESTIVAL VINA

 
 
 

Daruvar, 31.svibnja - 9.lipnja 2019.

21. međunarodna izložba vina i sajam tradicionalnih proizvoda BBŽ

31.svibnja - 9. lipnja 2019.

Dobri poznavatelji vina znaju da je daruvarski kraj od davnina poznat po vrsnim sortama vinove loze i dobrim vinima. Uzgoj vinove loze na ovim područjima ima stoljetnu tradiciju, jer pitomi i sunčani obronci Papuka pružaju idealne uvjete za uzgoj. 

Vinodar je najpoznatija i najznačajnija tradicionalna manifestacija Grada i njegovih vinara i vinogradara, koja se permanentno odvija od 1999. godine, koja ukupno traje tjedan dana. Prvi dio tjedna se sastoji od raznovrsnih stručnih predavanja, terenskih radionica, stručnog ocjenjivanja vina, okruglih stolova koji su posvećeni uzgoju vinove loze, proizvodnji i očuvanju vina i dr., a bogatstvo ponude vina, sajam tradicionalnih proizvoda, stručna predavanja i mnogo drugih zabavnih događaja garancija su dolaska velikog broja ljudi iz cijele regije.

U sklopu eno-gastro sadržaja već tradicionalno svake godine se održava Kušaonica "Moje vino je najbolje" na koju domaći proizvođači vina nose svoje uzorke, a priznati enolozi ocjenjuju njihovo vino. Također u sklopu Vinodara se održava i Večer vinara gdje se naši vinari s Daruvarske vinske ceste predstavljaju novinarima, predstavnicima turističkih agencija, lokalnim turističkim djelatnicima kako bi se upoznali s njihovom bogatom ponudom i proizvodima.

U posljednja 3 dana manifestacije (petak, subota i nedjelja) gradski trg se pretvara u središte događanja koje posjetiteljima nudi u sklopu Sajma tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske županije bogatu gastronomsku ponudu, domaći sir, med, medne prerađevine, slavonski pršut, kulen kao i bogatu ponudu vina domaćih vinara, rakija i raznih likera. Prikazuju se tradicionalni obrti, suveniri i rukotvorine. Svake godine na sajmu sudjeluje preko 100 izlagača.

Uz brojne domaće i gostujuće izlagače na trgu, doživljaj upotpunjuje i cjelodnevna glazba tamburaša, ponuda šarana na rašljama, a neizostavna atrakcija svake godine je noćno pečenje vola na ražnju. Večernji sati su rezervirani za koncerte poznatih hrvatskih glazbenika, a za najmlađe posjetitelje razonoda je osigurana u zabavnom parku.

Program Vinodara ne bi bio toliko bogat i sadržajan da u njemu ne sudjeluju sa svojim aktivnostima razna društva i udruge koji svojim radom obogaćuju samu manifestaciju, tako da svake godine bude za svakoga ponešto; Amatersko kazalište Daruvar će već tradicionalno održati kazališnu predstavu, Klub „Skok“ svake godine priredi bogat program za sve uzraste pod nazivom Skok zumba i Jazz show, Likovna grupa DA organizira već tradicionalnu i prekrasnu Likovnu koloniju Wine&Art ispred Dvorca Janković, a u vrijeme vikenda fijakerom će se prevoziti svi posjetitelji Vinodara koji budu zainteresirani na kušanje vina u Dvorac Janković u vrijeme Otvorenih vrata Dvorca Janković.

Otvorenje Vinodara - 7. lipnja 2019. godine u Dvorcu Janković, gdje u sklopu baroknog zdanja iz 18. stoljeća, bude upriličeno svečano otvorenje Vinodara, otvorenje izložbe nagrađenih vina na Vinodaru 2019. i kušaonica vina koja su sudjelovala na ocjenjivanju.

Na inicijativu Organizacijskog odbora Vinodara i proizvođača vina okupljenih u Udruzi Graševina Croatica  odlučeno je da Vinodar  bude i mjesto regionalnog ocjenjivanja Sauvignona uz ocjenjivanje i izlaganje vina od drugih sorata. Cilj je da manifestacije koje imaju tradiciju održavanja, a potpomognute su od strane Ministarstva poljoprivrede i drugih institucija, na ovaj način dobiju na dodatnoj važnosti, da se programski obogaćuju i pomalo specijaliziraju.

Ove godine, po osmi put, u organizaciji grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk, a u suradnji s Ribnjačarstvom Končanica, održat će se i  "Vino Tour" ( 2.6.2019.) - biciklijada skrivenim putevima ribnjaka Končanica - bike razgled najstarijih ribnjaka u Hrvatskoj. Dužina rute  je cca 40 km, nakon dolaska zajedničko druženje na Sportskom ribnjaku Končanica uz besplatan ručak za sve sudionike biciklijade.

Nezaobilazan dio Vinodara je i bogat međunarodni kulturno-umjetnički program koji se odvija i u dopodnevnim satima na središnjem gradskom trgu, ali isto tako i u popodnevnim satima u Dvorskom perivoju ispred Dvorca Janković. Svake godine u sklopu programa sudjeluje i KUD iz susjednih zemalja (Mađarske, Bosne i Hercegovine i dr.) kako bi na taj način obogatili program i prikazali svim posjetiteljima kulturu i tradiciju neke od susjednih zemalja kroz pjesmu i ples.  Kulturno – umjetnička društva, međunarodna i domaća, prikazat će svim posjetiteljima bogatstvo i tradiciju svoga kraja kroz folklor, ples i pjesmu.

Šestu godinu za redom organiziran je i VINODAR EXPRESS – poseban turistički vlak koji  vozi drage goste iz Zagreba u Daruvar i natrag za svega 30 kuna dana 8.6.2019. Za sve putnike u vlaku bude organiziran  doček domaćina, uz pjesmu, domaće pogače od čvaraka i daruvarsko vino upoznaju se s turističkom ponudom grada i programom Vinodara kako bi što kvalitetnije iskoristili vrijeme provedeno u Daruvaru. Na Željezničkom kolodvoru u Daruvaru goste dočekaju grof i grofica Janković i turistički vodiči koji ih vode u besplatan obilazak grada kako bi ih što bolje upoznali s poviješću, tradicijom i turističkom ponudom destinacije.

WINE & PHOTO WALK

Pozivamo sve zaljubljenike u šetnju, prirodu i daruvarska vina da nam se pridruže na eno-gastronomskom pohodu Daruvarom, dužine cca 11 kilometara, u sklopu kojeg ćemo posjetiti jedinstvene daruvarske vinske punkteve; Badel 1862 d.d. Vinariju Daruvar – podrum Dvorca Janković, OPG Horvat, OPG Pintarić, OPG Voborski, zatim Vinariju Lotada i na kraju OPG Kovačević. Na svakom punktu vas očekuje degustacija vina uz zalogajčiće, a na OPG-u Voborski besplatan ručak za sve sudionike.

Okupljanje sudionika ispred Dvorca Janković u 10,00 sati dana 9. lipnja 2019. godine, a prijaviti se možete do 5. lipnja 2019. godine osobno u Turističkom uredu Daruvar, Trg kralja Tomislava 12 ili putem e-maila turistickiured@daruvar.hr, broj mjesta ograničen, a sudjelovati mogu samo punoljetne osobe (18+).

Stoga, izoštrite osjetila, ponesite fotiće i uživajte u božanstvenim vinima daruvarskih vinara.

 

U večernjim satima, za sve posjetitelje, organizirani su besplatni koncerti Vanne, Mate Bulića i Željka Bebeka.

 

Posjetite Daruvar od 31.svibnja – 9. lipnja 2019. godine, guštajte u vrhunskoj kapljici, slasnim domaćim gastro delicijama, razveselite se uz bogat zabavni i kulturno umjetnički program, a u kušaonici vina u Dvorcu Janković kušajte vina koja su osvojila zlato ili srebro na ocjenjivanju vina te se uvjerite zašto je

VINODAR – najzabavniji festival vina kontinentalne Hrvatske.

Preuzmite dokument:

Wine and photo walk - plakat   (815.47 KB)
 

Galerija slika: