VINCEKOVO U DARUVARU

 
 
 
VINCEKOVO U DARUVARU
 

21. siječnja 2023. godine

Kao kraj u kojemu se čovjek vinarstvom i vinogradarstvom bavi stoljećima, iz kojega su iznjedrila mnoga vrhunska i zlatom okrunjena vina i gdje je vinska cesta jedan od vrlo aktivnih i bitnih segmenata u turizmu, razumljivo je i vrijedno divljenja poštivanje i očuvanje vinskih svetkovina.  

Mjesec siječanj donosi nam jedan od zapovjednih vinogradarskih svetaca, blagdan Svetoga Vinka, zaštitnika vinogradara, stolara i mornara, blagdana koji ujedno označava i novu vinogradarsku godinu.

Sv. Vinko je po katoličkom kalendaru 22. siječnja, a centralna ceremonija daruvarskih vinara i vinogradara, gdje su nam uz stalne prijatelje dobro došli i svi gosti, održat će se 21. siječnja u vinogradu OPG-a Matej Kovačević.

U ulici Franje Kuhača 49, na samo kilometar i pol od centra grada, kako tradicija nalaže, uz nepregledne redove vinograda bit će upriličeno pučko i crkveno posvećivanje trsja.

Prvi pohod vinogradima, u čast svetom Vinku, uvijek je u društvu prijatelja i tamburaša, uz pjesmu i ples, obveznim pečenjem kobasica i špeka na otvorenoj vatri i zdravicom više mladim, starim ili kuhanim vinom. 

DOBRO NAM DOŠLI!!!