VELIKO TROJSTVO U UTRCI ZA NAGRADE SVJETSKE TURISTIČKE ORGANIZACIJE ZA „NAJBOLJA TURISTIČKA SELA“

 
 
 
VELIKO TROJSTVO U UTRCI ZA NAGRADE SVJETSKE TURISTIČKE ORGANIZACIJE ZA „NAJBOLJA TURISTIČKA SELA“
 

S ciljem unaprjeđivanja uloge ruralnog turizma Svjetska turistička organizacija (UNWTO) 26. svibnja 2021. godine pokrenula je pilot inicijativu „Best Tourism Villages“. Države članice UNWTO-a imale su priliku prijaviti do 3 kandidata/sela (općine) koji će predstaviti svoja mjesta kao pokretače održive promjene u socijalnom, gospodarskom i okolišnom aspektu, a kao predstavnici Republike Hrvatske izabrane su općine Kaštelir-Labinci, Motovun te Veliko Trojstvo.

Inicijativa uključuje tri stupa i dvije nagrade. Selima koja su izvanredan primjer destinacije ruralnog turizma te koja su predana održivosti u svim oblicima – ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj dodijelit će se oznaka „Najbolja turistička sela UNWTO-a“.

Selima koja ne ispunjavaju u potpunosti kriterije za dobivanje oznake bit će omogućen program nadogradnje „Najbolja turistička sela UNWTO-a” kojim će dobiti potporu UNWTO-a i njihovih partnera u radu na problematičnim područjima.

Na kraju, izradit će se i mreža „Najbolja turistička sela UNWTO-a“ koja će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenje i stvaranje novih prilika za razvoj. Uključivat će predstavnike sela kojima je UNWTO dodijelio oznaku „Najbolje turističko selo“, sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje kao i stručnjake, partnere iz javnog i privatnog sektora angažirane u promicanju turizma za ruralni razvoj.
 
Cilj ove inicijative je ojačati ulogu turizma kao pozitivne snage za transformaciju, ruralni razvoj i dobrobit zajednice. Njome se nastoji povećati doprinos sektora smanjenju regionalnih nejednakosti i borbi protiv depopulacije ruralnih područja. Također, nastoji se unaprijediti uloga turizma u vrednovanju i zaštiti ruralnih sela, zajedno s krajolicima, sustavima znanja, biološkom i kulturnom raznolikošću, lokalnim vrijednostima i aktivnostima, uključujući gastronomiju.
 
Službena objava odabranih i nagrađena sela uslijedit će tijekom 24. zasjedanja Glavne skupštine UNWTO-a, koja će se održati od 30. studenoga do 3. prosinca ove godine u Marakešu, Maroko.

Izvor: mint.gov.hr