Održan 11. međunarodni tjedan udaraljkaša

 
 
 

Bjelovarski brass ansambl Glazbene škole Vatroslava Lisinskog s March for timpani and brass otvorio je 11. međunarodni festival udaraljkaša, a dvoranu Doma kulture građani su napunili do posljednjeg mjesta.

Na samom početku obratio im se Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik koji je rekao da će se ova manifestacija održavati dok god bude financijskih mogućnosti, a prema njegovim riječima za ovako sjajnu manifestaciju novaca će uvijek biti! Gradonačelnik nije propustio priliku da se javno zahvali Glazbenoj školi i profesoru Lešniku koji imaju snage i volje organizirati ovu manifestaciju koja grad Bjelovar prikazuje kao svjetsku glazbenu metropolu.

- Nastupilo je do sada preko 450 izvođača iz cijelog svijeta – rekao je Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik.

Na otvorenju su odlični bili i ansambl "Perca BaBonium" koji je izveo Unusual Thoughts autora Zlatka Strčića, profesora iz Bjelovara. Riječ je o skladbi za udaraljke iznimne svježine i zvonkosti koja je oduševila publiku. Jednako oduševljenje izazvale su i skladbe koje su izveli članovi biNg Bang udaraljkaškog ansambla, već iskusnih svjetskih putnika koji svoje koncerte održavaju diljem svijeta. Uz njih je nastupila i gošća iz Velike Britanije Danijella Ganeva iz Londona, a gostovali su i solisti Božidar Rebić i Zlatko Strčić. Na kraju koncerta publika je ovacijama izvukla orkestar na bis i za nagradu dobila još jednu neobičnu izvedbu ovog nesvakidašnjeg udaraljkaškog ansambla.

Publika nije skrivala oduševljenje izvedbama Danielle Ganeve iz Velike Britanije koja je na završnoj večeri nastupala s Danijelom Bošnjakom na flauti, Jasenom Chielfijem na violončelu te Igorom Lešnikom na udaraljkama. Iz udaraljkaških instrumenata gošća iz Londona izvlačila je zanosne zvukove koji su doslovno opili publiku izmamivši ovacije kojima su izvođače iznova i iznova pozivali natrag na pozornicu.

Jednako takvo oduševljenje izazvao je i nastup gostiju iz Meksika koji su nastupali u sastavu Paax Percussion iz Chiapasa s dirigentom Israelom Morenom. Njihove ritmičke izvedbe na marimbi i egzotičnim udaraljkama, bubnjevima, zvončićima pa čak i na magarećoj čeljusti nagrađene su također ovacijama koje je dirigent morao prekidati kako bi se koncert mogao nastaviti. Na kraju im se pridružila Danielle Ganeva na vibrafonu. Nakon ovacija koje su kao nagradu dobili za kraj je odsvirana još jedna skladba iznenađenja na kojoj su nastupili gotovo svi izvođači koji su svirali prethodnih dana.

Tako je svjetska krema udaraljkaša pokazala što umije na radost bjelovarskih ljubitelja dobre glazbe. S obzirom na svjetsku kvalitetu izvođača koje bira profesor Igor Lešnik, umjetnički direktor ovog, u Hrvatskoj, a i šire jedinstvenog festivala, nema sumnje da će i ubuduće publika oduševljeno puniti dvoranu Doma kulture do posljednjeg mjesta, a Bjelovar i dalje biti prepoznat kao mjesto kulture i glazbe.

Grad Bjelovar je za ovaj događaj iz svoga proračuna osigurao 70 tisuća kuna što je mali novac za kvalitetu o kojoj je riječ. Zato će se i dalje u Bjelovaru razvijati smisao za glazbu, ponekad i malo egzotičnu, ali jednako predivnu za slušanje.

Bez ovog projekta malo je vjerojatno da bi toliki broj Bjelovaraca dospio na neki udaraljkaški koncert negdje drugdje u svijetu. Ovako je on serviran upravo u našem gradu, dostupan svakom tko ima želju pogledati nešto dobro i nešto kvalitetno. Iz godine u godinu sve više publike stječe ukus za nesvakidašnje izvedbe udaraljkaša iz cijelog svijeta.

Galerija slika: