DOGAĐANJA U STUDENOM U DARUVARU

 
 
 
DOGAĐANJA U STUDENOM U DARUVARU
 

09.11. REDIŠNJA PROSLAVA MARTINJA NA GLAVNOM TRGU I U RESTORANU TERASA
Jedan od vinogradarskih svetaca kroz godinu, sv. Martin, zapovjedni je blagdan vinara i vinogradara daruvarskog kraja. Blagdan svetog Martina ili u puku popularno zvano Martinje, pradavni je pučki običaj krštenja mladog vina. U subotu, 09. studenoga, na Trgu kralja Tomislava bit će upriličena središnja ceremonija krštenja mladog vina za sve Daruvarčane i goste grada u 11:00 sati koju predvodi vinski biskup Denis Brkić uz članove Amaterskog kazališta Daruvar i glazbenog sastava „Prijatelji“. Pozivamo vas na martinjsko druženje uz prodajno-degustacijski sajam vina, sira, džemova, mednih i ostalih domaćih proizvoda i suvenira od 10:00 do 14:00 sati. Sajam je otvoren za sve goste i posjetitelje uz gastro ponudu. Za sve koji se ne stignu pridružiti veselom društvu na Trgu kralja Tomislava tijekom dana, Restoran Terasa Daruvarskih toplica, 09. studenoga organizira Martinjsku večer, zabavu uz prigodan meni, daruvarsko vino i ceremonijal krštenja mladog vina. Više na: http://www.visitdaruvar.hr, https://www.daruvarske-toplice.hr/hrvatski/naslovnica_1/ i https://www.facebook.com/DarToplice/?epa=SEARCH_BOX

 

DOGAĐANJA U PUČKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI DARUVAR

 • MJESEC HRVATSKE KNJIGE od 15.10. do 15.11.2019.
  - 04.11.- 09.11. besplatan tjedan – oprost zakasnine, besplatno članstvo koje vrijedi do kraja 2019. godine, organizirana prodaja otpisanih knjiga po promotivnoj cijeni od 5 kuna
  - 06.11. u 18:00 sati sastanak Čitateljskog kluba Enigma koji se sastaje jedanput mjesečno i raspravlja o pročitanoj knjizi. Novi članovi su dobrodošli.
  - 06.11. u 18:00 sati radionica Ukolébavky (uspavanke) za mame i bebe u Središnjoj knjižnici za češku manjinu; Voditeljica radionice Nadja Sviderkova, učiteljica iz Češke Republike
  13.11. u 18:00 sati predavanje Lidová hudba v českých zemich (Tradicijska glazbala u Češkoj). Predavanje će održat učiteljica iz Češke Republike Bohdanka Pěva Šolcová na češkom jeziku u Središnjoj knjižnici za češku manjinu.
  Više na: https://knjiznica-daruvar.hr/default_vijest_wide.asp?sid=6565

 

DOGAĐANJA U PUČKOM OTVORENOM UČILIŠTU DARUVAR

 • 5. i 6. studeni u 19:00 sati kino projekcije dokumentarno – igranog filma „Dnevnik Diane Budisavljević“ u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Daruvara uz gostovanje redateljice. Više na: https://www.pou-daruvar.hr/

 

08.11. PREDAVANJE O GLOBALNOM „JANE´S WALK“ POKRETU
Predavanje zamjenice župana BBŽ Tanje Novotni Golubić, inicijatorice i organizatorice o globalnom  "Jane's Walk" pokretu, održat će se u Velikoj vijećnici Gradske uprave Grada Daruvara u 18:00 sati, s ciljem organiziranja "Jane's Walk 2020 - Daruvar iz hodajuće perspektive Daruvarčana". Festival besplatnih šetnji za građane koje vode sami građani potiče ljude da dijele priče o svojim četvrtima, otkrivaju zanimljive aspekte svog grada i koriste hodanje kao način da se povežu sa svojim sugrađanima. Predavanje se organizira s ciljem upoznavanja građana s projektom, osnovnim principima pokreta te s ciljem motivacije građana volontera - budućih vođa šetnji, koji će biti spremni razmijeniti svoje znanje, podijeliti priče i svoja dragocjena iskustva proživljena u našem Gradu.
Više na: https://daruvar.hr/

 

09.11. SMOTRA GLAZBENIH SASTAVA ČEŠKIH BESEDA U GORNJEM DARUVARU
U organizaciji Saveza Čeha u RH i Češke besede Gornji Daruvar u Mjesnom domu Gornji Daruvar će se 9. studenoga u 19:00 sati održati 13. po redu Smotra malih glazbenih skupina Čeških beseda u Republici Hrvatskoj.

 

09.11. 10. ROĐENDAN KLAPE STENTORIA (OBLJETNIČKI KONCERT)
Ženska klapa Stentoria organizira  obljetnički koncert  koji će se održati 9. studenoga 2019. godine u Kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Daruvar s početkom u 20:00 sati. Tim događajem članice klape će proslaviti 10 godina ustrajnog rada na njegovanju klapskog izričaja te 10 godina svog postojanja na klapskoj sceni. Gosti koncerta su muška klapa Kolapjani iz Siska. Koncert je za javnost, a cijena ulaznice je 40 kuna.
Više na: http://www.visitdaruvar.hr/ i https://www.facebook.com/klapa.stentoria?epa=SEARCH_BOX

 

POP - UP FESTIVAL EMOCIJA, DOBROBITI I DJEČJIH PRAVA U DARUVARU
Treći POP-UP festival organiziran je u suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Daruvara i Bjelovarsko-bilogorske županije. Ovogodišnji partneri su Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar te Agencija za odgoj i obrazovanje.

 • 15.11. u 18:00h - u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar predavanje dr. Gorana Ivkića, neuroznanstvenika, specijalista neurologa s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog instituta za istraživanje mozga te Poliklinike Neuron:  "NOVE TEHNOLOGIJE I MOZAK- Medicina bez emocija-" 
 • 15.11- 22.11. - u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar izložba poster plakata učenika osnovnih škola na temu emocija iz 2018. godine
 • 16.11. u 10:00h – na Trgu kralja Tomislava (pokraj selfie kutka) radionice na otvorenom na temu emocija "UHVATI EMOCIJU I PONESI USPOMENU"   
 • 20. i  21.11. od 17:00 - 18:00h -  u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar radionice emocionalnog opismenjavanja za predškolsku djecu
 • 21.11. u 18:00h - u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar predavanje prim.Ljubice Paradžik, dr.med, specijalist psihijatrije i Ane Kordić, mag.psych, klinički psiholog: "DEPRESIJA KOD DJECE I ADOLESCENATA"
  Više na: http://www.visitdaruvar.hr/, https://daruvar.hr/ i https://knjiznica-daruvar.hr/default.asp?sid=2&n=1


17.11.  I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI – DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR
Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara predstavnici Grada i Gradskog vijeća zapalit će svijeće na Trgu kralja Tomislava u 19:00 sati. Pozivamo sve sugrađane i goste grada da se pridruže i zapale svijeću za Vukovar, grad heroj, simbol Domovinskog rata. Više na: https://daruvar.hr/


23.11. RADIONICA „PISANJE POEZIJE“
Literarni klub Saveza Čeha u RH organizira 23. studenog od 10:00 do 14:30 sati radionicu "Pisanje poezije" za sve zainteresirane građane, pod vodstvom istaknute hrvatske književnice Božice Jelušić uz materijalnu potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.
Više na: https://www.savez-ceha-rh.hr/index.php/hr/

 

23.11. SMOTRA FOLKLORA „VONIČKA“
U organizaciji Češke besede Daruvar u subotu, 23. studenoga, održat će se Smotra odraslih folklornih skupina Čeških beseda – VONIČKA, s područja cijele Hrvatske. Smotra će se održati u Češkom domu u Daruvaru s početkom u 19:30 sati, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.
Više na: https://www.savez-ceha-rh.hr/index.php/hr/


25.11. – 06.12. IZLOŽBA „ŠUMA OKOM ŠUMARA“ PONOVNO U DARUVARU
S pogledom na djeliće šume kao i bajkovite krajobraze od koji zastaje dah, putujuća izložba Hrvatskog šumarskog društva Ogranka Bjelovar ”Šuma okom šumara” predstavlja se ponovno i ove godine u Daruvaru. Svečano otvorenje 15. bjelovarskog salona fotografije Šuma okom šumara s međunarodnim sudjelovanjem u Daruvaru bit će upriličeno 25. studenog u Hrvatskim šumama d.o.o. Bjelovar, UPŠ Bjelovar, Upravna zgrada Šumarije Daruvar, Petra Zrinskog 1 s početkom u 18:00 sati.
Više na: http://www.daruvar.hr i http://www.visitdaruvar.hr/ 

 

30.11. FESTIVAL KREATIVNOSTI DARUVAR – DA KREATIVA
Udruga „Ždralice“ Daruvar poziva vas na Festival kreativnosti – DA kreativa koji će se održati 30.11.2017., Centar Rudolf Steiner, Masarykova 85, u vremenu od 10:00 do 13:00 sati. Festival se sastoji od kreativnog sajma rukotvorina i radionica na kojima će zainteresirani građani, osobito djeca i mladi, moći razvijati kreativne sposobnosti iz područja izrade rukotvorina. Održat će se i devet prigodnih i besplatnih kreativnih radionica u kojima učenici, učitelji, roditelji i drugi zainteresirani mogu naučiti izraditi zanimljive ukrasne i uporabne predmete. Radionice su besplatne, materijali osigurani, a zbog ograničenog broja sudionika koji mogu sudjelovati u radionicama, potrebno je prijaviti se osobno unaprijed u Turistički ured Daruvar, Trg kralja Tomislava 12 od 4. studenog i osigurati svoje mjesto (moguće i neposredno prije radionice, ali samo u slučaju da nije popunjena prije). Posjetite Festival kreativnosti – DA kreativa u Daruvaru i ponesite sobom unikatne ukrasne ili uporabne predmete koje su svojim rukama izradili mali i veliki kreativci.
Više na:  http://www.visitdaruvar.hr/ i https://www.facebook.com/zdralice/

 

 

DODATNE INFORMACIJE

RENT A BIKE U TURISTIČKOJ ZAJEDNICI DARUVAR-PAPUK
Iznajmljivanje bicikala vrši se u Turističkom uredu (Trg kralja Tomislava 12) turistima i gostima grada u radno vrijeme Turističkog ureda uz predočenje identifikacijske isprave i obaveznog ispunjavanja Izjave o korištenju.
Više na: http://www.visitdaruvar.hr/rent-a-bike.aspx.

NAJAM ELEKTRIČNIH BICIKALA
U gradu Daruvaru nalaze se  3 električna bicikla za najam, a u Općini Sirač 2 električna bicikla za najam koja su postavljena na stanicama. Bicikli se mogu iznajmiti 0-24h, cijena najma je 10 kn/sat, 50 kn/ 6 sati, a svako prekoračenje naplaćuje se dodatnih 10kn/sat. Sustavi automatskog iznajmljivanja bicikala, tzv. bike-sharing, po uzoru na mnoge svjetske destinacije, rezultat su nastojanja da se korisnicima omogući brz i jednostavan način korištenja bicikla, unapređenju razine usluge i ponude destinacije.  Za sva dodatna pitanja o najmu električnih bicikala možete nazvati Turistički ured Daruvar na broj telefona 043/331-382 ili doći osobno u Turistički ured Daruvar, Trg kralja Tomislava 12.
Više na: http://www.visitdaruvar.hr/da-bike.aspx

DVORAC GROFA JANKOVIĆA
Posjetite Dvorac Janković uz stručno vodstvo licenciranog turističkog vodiča te iz nove suvenirnice u Dvorcu ponesite sa sobom uspomenu iz Daruvara. Za posjete Dvorcu Janković potrebna je prethodna najava na: 099/493 6112, info@trznica-daruvar.com

Preuzmite dokument:

Dogadanja u studenom u Daruvaru 2019   (287.36 KB)