DOGAĐANJA U LISTOPADU U DARUVARU

 
 
 
DOGAĐANJA U LISTOPADU U DARUVARU
 

04.10. - 18. SPORTSKI SUSRETI 
Udruga osoba s invaliditetom Daruvar organizira 18. sportske susrete OSI s međunarodnim sudjelovanjem. Na sportskim susretima sudjeluje 12 udruga iz 5 županija te udruga iz Barcsa. Natjecanja se odvijaju u sportskoj dvorani Lječilišnog hotela Termal*** i Restoranu Terasa s početkom u 11:00 sati. Otvorenje je u 10:00 sati u Restoranu Terasa.
Više na: https://www.uid.hr/ .


05.10. - IV žDrAl trail U DARUVARU i KONCERTI
Klub SKOK poziva sve zainteresirane rekreativce i ljubitelje prirode i druženja da se prijave na četvrto izdanje utrke u našem gradu, „ŽDrAl trail 2019“, koja će se održati 05. listopada. Ove godine možete birati između 4 utrke:
1.      Mali žDrAl 17km/+650m,
2.      Veliki žDrAl 27km/+900m
3.      Canicross 8km/+250m
4.      Rekreativni Wine Race 8km/+250m
Mali i veliki žDrAl su dio Kontinentrail i Slavonsko-baranjske lige, a na utrke se mogu naravno prijaviti i oni koji ne skupljaju bodove u ligama. 
Canicross utrka je dio Prins Canicross lige, a također se mogu prijaviti i svi koji žele sudjelovati. Canicross je disciplina gdje se skupa s trkačima utrkuju i psi koji su na poseban način povezani s trkačem tijekom cijele utrke.
Wine race je rekreativna utrka sa okrepnim stanicama kod daruvarskih vinara. Na njoj mogu sudjelovati apsolutno svi, a kušanje vina na okrepnim stanicama nije obavezno.
Start, cilj, ručak, druženje i sve ostale popratne aktivnosti održat će se u Dvorcu grofa Antuna Jankovića u Daruvaru koji je otvoren i za ostale posjetitelje. Za sve natjecatelje osiguran je ručak, a nakon proglašenja najboljih slijedi after-party uz živu glazbu. Krajnji rok za uplatu startnine je 25.09.2019. ako želite potpuni startni paket, a nakon 25.09. i na sam dan utrke ne garantira se potpuni start paket. 
PRIJAVE na stranici: https://www.stotinka.hr/hrv?q=%C5%BEdral+trail&month_year=102019 ;
(Prijava je potpuna nakon uplate kotizacije, a svi detalji za uplatu nalaze se na stranici stotinke.) 

Koncert Autsajders i Mary May 
U prekrasnom ambijentu dvorca uživajte u besplatnim koncertima od 19:00 sati benda Autsajders iz Novske i kantautorice Mary May koja promovira album “Things You Can’t Put Your Finger On” nominiran za nagradu Porin 2019. za najbolji album alternativne glazbe. Uz dobru glazbu uživajte i u ponudi piva i vina te u još pokojem iznenađenju. 
Više na: https://www.facebook.com/Zdraltrail/ i http://www.visitdaruvar.hr/zdral-trail-2019.aspx .


05.10. - DVORIŠNA ZABAVA UDRUGE ŽDRALICE DARUVAR
Udruga „Ždralice“ Daruvar poziva vas na druženje u ležernoj atmosferi uz tombolu. Za sudjelovanje u tomboli će se na samom ulazu u dvorište prikupljati dobrovoljni prilozi, a novac je namijenjen daljnjem poboljšanju uvjeta za rad u prostorijama Udruge. Dođite i zabavite se uz čašicu razgovora, pokoje piće i zalogajčić. Dvorišna zabava održat će se u Masarykovoj ulici 46 od 17:00 do 20:00 sati. U slučaju lošeg vremena zabava će se odvijati u zatvorenom prostoru Udruge.Više na: https://www.facebook.com/zdralice/ i http://www.visitdaruvar.hr/ .


07.10. - DAN NEOVISNOSTI
Dan neovisnosti je blagdan u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada. Tog dana 1991. godine, Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. U Daruvaru Dan neovisnosti obilježit će se odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod Spomenika braniteljima Daruvara, u parku grofa Antuna Jankovića, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u 10:00 sati.


12.10. - 19. KARATE DARFEST CROATIA 2019.
U Daruvaru, 19. Karate Darfest Croatia 2019. održat će se 12.10.2019. godine sa početkom u 09:30 sati u Gradskoj sportskoj dvorani. Organizator natjecanja je HKK Slavko Krivski-Termal Daruvar, a na natjecanju se očekuje nastup 500-tinjak natjecatelja iz 60-karate klubova iz Češke, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Natjecanje traje čitavi dan od 10:00 sati do 18:00 sati i održava se u kategorijama kata i borbi za djecu od 6 do 21 godine. 


19.10. - DARUVARSKI JESENSKI CVJETNI SAJAM
U organizaciji Grada Daruvara i TZ Daruvar-Papuk 19. listopada, od 9 do 18 sati, Dvorski perivoj u Daruvaru ispunit će brojni uzgajivači cvijeća, ukrasnog, aromatičnog i začinskog bilja i domaćih proizvoda. Obzirom da uskoro počinje sezona sadnje ukrasnog grmlja i drveća i priprema biljaka za zimsko mirovanje, pozivamo vas da posjetite Daruvarski jesenski cvjetni sajam i počastite se novim biljkama i savjetima od iskusnih uzgajivača. Povedite i svoje mališane na facepaiting ili razne kreativne radionice u organizaciji Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar. Za sve posjetitelje, pića i hrane neće nedostajati. 
Više na: http://www.visitdaruvar.hr/ ; i   https://daruvar.hr/ .


25.10. - DARFEST 2019. – festival zabavne glazbe
DarFest je tradicionalan i jedan od rijetkih festivala autorskih skladbi, natjecanje mladih talentiranih pjevača amatera s područja cijele Hrvatske i inozemstva. Festival, na kojemu su glazbenu karijeru započele neke od naših estradnih zvijezda, ove godine održava se 25. listopada u Kino dvorani „30. svibnja“ s početkom u 20:00 sati. Na festivalu će ispred prosudbene komisije i uvijek brojne publike biti izvedene odabrane autorske skladbe pristigle na natječaj, a samo najbolji će osvojiti bogate nagrade. Ove godine gost i član žirija je Goran Karan. Više na:  http://www.pou-daruvar.hr i www.visitdaruvar.hr. 


26.10. - 14. DANI HRVATSKIH SIREVA
Četrnaestu godinu za redom Udruga - hrvatske male mljekare s primarnom zadaćom promoviranja domaćih, kvalitetnih i autohtonih proizvoda, okuplja svoje članice udruge 26. i 27. listopada u Daruvaru. Ove godine domaćin „14. dana hrvatskih sireva“ je Biogal sirana uz potporu Grada Daruvara i TZ Daruvar-Papuk. Pozivamo vas na izložbu sireva i ostalih proizvoda izlagača, članica Udruge - hrvatske male mljekare koje će se održati u Dvorcu Janković, 26. listopada od 17:00 do 19:00 sati. Ulaz slobodan. 
Više na:  https://www.sirana-biogal.hr/ i http://www.visitdaruvar.hr/ .


DOGAĐANJA U PUČKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI DARUVAR
• 02.10. u 18:00 sati - Škola naruby- Škola naopačke (roditelji čitaju na češkom, a djeca ih ocjenjuju. Obiteljski čitateljski klub u Središnjoj knjižnici za češku manjinu u RH)
• 07.10. u 18:00 sati - Promocija zbirke poezije Dubravke Prević u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Daruvar
• MJESEC HRVATSKE KNJIGE od 15.10. do 15.11.2019.
         - 18.10. u 10:00 sati - Promocija SLIKOVNICA Maje Šimleše
         - 19.10. u 11:00 sati - Cvjetni sajam - radionica izrade vila i vilenjaka u Dvorcu grofa Jankovića (prijava na radionicu moguća je na Dječjem odjelu do 18.10.)
         - 23.10. u 18:00 sati - Promocija knjige Promatrači u zrcalu, autorice Josipe Pavičić Berardini
         - 25.10. u 12:00 sati - Natjecanje u Čitanju naglas - gradska razina (U suradnji s osnovnim školama u Daruvaru i okolnim općinama)
Više na: https://knjiznica-daruvar.hr/default.asp?sid=2&n=1 .


SVAKE SRIJEDE OD 2. DO 16. LISTOPADA U KINO DVORANI „30.SVIBNJA“ - RENDEZ-VOUS AU CINÉMA- FRANCUSKI FILMOVI U KINO MREŽI 
Peti Rendez-vous au cinéma donosi francuski filmski duh u Art-kino od 2. do 16. listopada. Na repertoaru će se naći za svakoga po nešto - od filmskih klasika do suvremene animacije. Filmovi se prikazuje u sklopu 5. Rendez-vous au cinéma te u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Kino mrežom i Francuskim institutom. Cijena ulaznice je 10 kuna.

Filmovi: Magistrala Kennedy (02. listopada u 19:00 sati) prati grupu tinejdžera čije uživanje na plažama Marseillesa 'preusmjerava' uplitanje u policijsku istragu. Bogato nagrađivani dokumentarac Makala (09. listopada u 19:00 sati) prati nevolje i snove mladog poljoprivrednika koji zarađuje za život prodajom drvenog ugljena u Kongu. Posljednji film ovogodišnjeg Rendez-vous programa divan je animirani film bez dijaloga Crvena kornjača (16. listopada u 19:00 sati).


DODATNE INFORMACIJE


RENT A BIKE U TURISTIČKOJ ZAJEDNICI DARUVAR-PAPUK
Ljepšim vremenskim prilikama započela je sezona iznajmljivanja bicikala u Turističkom uredu na Trgu kralja Tomislava 12 u Daruvaru. Iznajmljivanje bicikala turistima i gostima grada vrši se u radno vrijeme Turističkog ureda uz predočenje identifikacijske isprave i obaveznog ispunjavanja Izjave o korištenju. 
Više na: http://www.visitdaruvar.hr/rent-a-bike.aspx.

NAJAM ELEKTRIČNIH BICIKALA
U gradu Daruvaru se nalaze 3 električna bicikla za najam, a u Općini Sirač 2 električna bicikla za najam koja su postavljena na stanicama. Bicikli se mogu iznajmiti 0-24h, cijena najma je 10 kn/sat, 50 kn/ 6 sati, a svako prekoračenje se naplaćuje dodatnih 10kn/sat. Sustavi automatskog iznajmljivanja bicikala, tzv. bike-sharing, po uzoru na mnoge svjetske destinacije, rezultat su nastojanja da se korisnicima omogući brz i jednostavan način korištenja bicikla, unapređenju razine usluge i ponude destinacije.  Za sva dodatna pitanja o najmu električnih bicikala možete nazvati Turistički ured Daruvar na broj telefona 043/331-382 ili doći osobno u Turistički ured Daruvar, Trg kralja Tomislava 12.
Više na: http://www.visitdaruvar.hr/da-bike.aspx .

DVORAC GROFA JANKOVIĆA
Posjetite Dvorac Janković subotom od 09:30 do 13:00 sati (18.05.-26.10.2019.) uz stručno vodstvo licenciranog turističkog vodiča te iz nove suvenirnice u Dvorcu ponesite sa sobom uspomenu iz Daruvara. Za posjete Dvorcu ostalim danima potrebna je prethodna najava na: 099/493 6112, info@trznica-daruvar.com 
Više na: http://www.visitdaruvar.hr/dvorac-jankovic.aspx .