Šaran na “Moslavački”

 
 
 
Šaran na “Moslavački”

Šaran na "Moslavački"

› 2 kg šarana (2 komada)
› 10 dag crvenog luka
› 5 dag češnjaka
› 10 dag suhe slanine
› 1 dl bijelog vina
› 10 dag kukuruznog brašna
› sol, papar, list lovora, vegeta, list celera
› 1 kg krumpira, 1,5 dcl kiselog vrhnja

Priprema:
Šarane očistite i osušite krpom. Posolite izvana i iznutra. Oštrim nožem napravite s obje strane pod kožom poprečne zareze u razmaku od 1 cm. U vanjske zarezane dijelove stavite kosani češnjak i dugačke štapiće suhe slanine. Tako napravite s obje strane. U trbušnu šupljinu stavite sitno isjeckani crveni luk, češnjak, lovorov list i dvije grančice celerova lista. Šarana uvaljajte u kukuruzno brašno s obje strane, stavite u nauljenu tepsiju i uz postupno podlijevanje vinom pecite na temperaturi od 250°C. U međuvremenu stavite u slanu vodu kuhati krumpir koji mora biti izrezan na krupnije kriške. Kada je napola kuhan, ocijedite ga, poslažite oko šarana i začinite. Tada šarana i krumpir bogato zalijte vrhnjem i zapecite da porumeni. Poslužite ga zajedno s krumpirom uz zelenu salatu.