Kukuruzni žganci

 
 
 
Kukuruzni žganci

Kukuruzni žganci s krumpirom i vrhnjem

› 1l vode
› 20 dag krumpira
› 70 dag kukuruznog brašna
› 5 dag maslaca ili ulja
› sol

› 10 dag maslaca
› 3 dl vrhnja
› 5 dag suhe slanine
› sol

Priprema:
Krumpir očistite, narežite na kockice i stavite kuhati u kipuću, slanu vodu. Kad je krumpir kuhan, dodajte maslac, kukuruzno brašno i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 10 minuta bez miješanja. Zatim miješajte na vatri dok ne dobijete glatku smjesu. Izrežite žlicom.
Na maslacu popržite sitno izrezanu slaninu, dodajte vrhnje i sol, kratko prokuhajte i prelijte preko žganaca.
Prema želji žgance možete poslužiti s mlijekom, preprženom slaninom, poprženim lukom, pirjanim kiselim zeljem ili uz neko jelo u umaku kao prilog.