Bilogorski kovrtanj

 
 
 
Bilogorski kovrtanj

Bilogorski kovrtanj

› 60 dag braπna
› 2 jaja
› 1 kocka kvasca
› 2 dl mlijeka
› 8 dag šećera
› Sol
› 1 dl ulja
› 1 jaje za premazivanje

Priprema:
Od brašna, jaja, mlijeka, šećera, soli, ulja i dignutog kvasca zamijesite dizano tijesto. Ostavite na toplom da se digne, premijesite. Ponovno ostavite da se digne. Istresite na pobraπnjenu dasku i oblikujte kovrtanj. Ponovno ostavite da se digne, premažite razmučenim jajem, posipajte solju te stavite peći. Bilogorski korvrtanj napravljen, darovan i blagovan sa srcem, osobit je svečarski kolač. Pekao se za svečane prilike i prigode. Spretne ruke, starinski recept, birano brašno, mlijeko i ulje - rastopljena mast, mrva šećera, jaje i šaka soli, a napose i peruška - čine čuda. Nezamislivo je bilo ići ili biti na svetkovinama, biti kuma na krstitkima - ići s pogačom, dočekati goste na kramovima, poći u goste rodbini, roditeljima mlade, ali niti proslaviti Božić ili Uskrs, bez tog začudnog peciva. Ne reže se nožem, nego se lomi, a prije načimanja stavlja se na njega znak križa. Oblikovanju kovrtanja se pridaje velika pažnja. Slaže se i mijesi od najfinijeg brašna, samljevenog prije Božića, za sv. Tomu. Dodavanjem svih sastojaka, oblikuje se nakon dizanja u trostruku ili četverostruku pletenicu, koja može biti i jednostruka ili dvostruka. Nakon pletenja dobiva oblik kruga, srca, lire ili grčkog slova omega. O Uskrsu se u njih još umeću sirova jaja, koja pečenjem kovrtanja postanu zgotovljena.